Baj van a németeknél! Rendőrökre támadtak házfoglalók Berlinben

A zavargás a német főváros Friedrichshain nevű városrészében tört ki egy társasháznál, amelyet a kilencvenes évek eleje óta úgynevezett foglalt házként működtetnek a berlini tartományi alkotmányvédelmi hivatal által militáns szélsőbaloldaliként jellemzett aktivista csoportok.

A tulajdonosok és a hatóságok, valamint az ingatlan részben bérleti szerződéssel rendelkező, részben jogcím nélküli használói között több évtizede tartó és időnként erőszakba torkolló konfliktus annak révén újult ki, hogy a kerületi önkormányzat utasította a tulajdonosokat az épület tűzvédelmi ellenőrzésére.

A tulajdonosok képviselői évek óta nem tudják elvégezni a felmérést, és a lakók és támogatóik előre jelezték, hogy a csütörtökre tervezett kísérletnek is ellenállnak. Szerda délelőtt az épületnél barikádokat emeltek, amelyek egy részét fel is gyújtották.

A rendőrség vízágyúval oltotta el a tüzet és páncélozott járművel bontotta el a torlaszokat. Becsléseik szerint nagyjából kétszáz ember rájuk támadt, az utcáról és a környező háztetőkről kövekkel, palackokkal, tűzijátékokkal dobálták őket.

A rendet délutánra állították helyre. A tűzvédelmi bejárás csütörtök reggel kezdődik. A rendőrség szerda délutántól péntek estig lezárta a környéket és gyülekezési tilalmat rendelt el az elzárt területre.

 

(MTI)

Kiemelt képünk illusztráció. Rendőrök helyszínelnek, miután lövöldözés volt a német főváros, Berlin Schöneberg kerületében 2020. szeptember 14-én. MTI/EPA/Alexander Becher

Iratkozzon fel hírlevelünkre