Az Ipoly Feszt kihagyhatatlan programokkal vár minket

Ipolyfeszt gazdag programmal vár bennünket

A II. Ipoly Feszt idén június 18-19-20-án kerül megrendezésre. Az összművészeti fesztivál számos műfaj rajongója számárakínál gazdag programot. A Börzsöny és vidéke, az Ipoly-völgye természeti kincseinek, a 12 település – Szob, Ipolydamásd, Kemence, Márianosztra, Vámosmikola, Perőcsény, Kóspallag, Ipolyvisk, Helemba, Zalaba, Letkés, Nagybörzsöny – kulturális értékeinek, az épített örökség, az itt élő mesteremberek alkotásainak bemutatása mellett a fesztivál egyik legfontosabb célja, hogy a nagyközönség figyelmét ráirányítsa e csodálatos régió fel nem fedezett gazdagságára, a táj szépségére, az Ipoly két oldalán élők összetartozására.

Az idei Ipoly Feszt száznál is több ingyenes programmal várja a rendezvényre érkezőket.  Legendás előadók műsora, családi programok, templomi hangversenyek, igényes gyermekműsorok, képzőművészeti kiállítások, vízi és természetjáró túrák garantálják a rendezvény színvonalát.  A programokat gasztronómiai és kézműves termékek változatos és bőséges kínálata teszi teljessé.

A rendezvény egy összművészeti fesztivál műfaji sokszínűséggel, ahol minden korosztály tartalmas kikapcsolódási és szórakozási lehetőséget talál.

A szervezők külön figyelmet fordítottak arra, hogy minden településen naponta egyházi komolyzenei koncert is legyen, így egészítse ki el nem múló tartalommal a szakrális kultúra a világi kultúrát.

– A Börzsöny vidéke az ország egyik legritkábban lakott vidéke, ezért az idelátogatók természetközeli környezetben találják magukat. Az Ipoly Feszt során megnyílnak a tizenkét kistelepülés portái, így a fesztivál sajátos, családias hangulattal, a könnyű- és komolyzenei koncertek mellett kézműves és hagyományőrző programokkal és túrákkal várja a közönséget – emelte ki Rétvári Bence az Ipoly Feszt rendezvényeinek otthont adó települések országgyűlési képviselője, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a rendezvényről tartott sajtótájékoztatón.

A  rendezvény ünnepélyes megnyitója június 18-án, pénteken 18:30 órakor Kemencén a Katolikus Templomban lesz Bogányi Gergely zongoraművész és a Vác Civitas Szimfonikus Zenekar koncertjével. Szobon, ugyanezen a napon 21:00 órától az Ismerős Arcok koncertje várja a rajongókat, ezt követően DJ MONO-val bulizhatnak a táncolni vágyók.

A  szombati napon a 12 településen számtalan programmal készülnek a szervezők gyermekek és felnőttek számára egyaránt.

Bogányi Gergely: A világ távoli, szegény szegleteibe vihetem el a magyar népzenét, és ez óriási dolog

A helyszínek programjai

Kóspallagon rönkhúzó verseny, és nyitott porták várják az odaérkezőket, és gyógynövény túrán is részt lehet venni, délután pedig Burik Róbert muzsikál a gyermekeknek. Este 20 órától a Groovehouse koncertezik.  Vasárnap templomi koncert, tájházi napok, és egy elfeledett mesterség a vályogvetés bemutatására kerül sor, ahol mindenki kipróbálhatja ezt a tevékenységet. Ezen kívül lovaskocsikázás, majd a Suhaj Zenekar vezette táncházban táncolhatnak az érdeklődők.

Vámosmikolán a rock rajongók találhatnak szórakozási lehetőséget, ahol rock-koncertek, valamint retro motorbemutatót szerveznek.

Kemencén 14 órától indul a program, ahol néptánc, és fúvószene 19: 30-tól pedig a New Lever Empire koncertjét nézhetik meg.

Nagybörzsönyben helyi ételkülönlegességek, hagyományőrzés várja a közönséget, és horgászversenyen lehet részt venni, valamint solymászbemutató is lesz. 20 órától Kovács Nóri és zenekara szórakoztatja a közönséget.

Perőcsényben „ A vidék íze” címmel kóstolással egybekötött főzőversenyt szerveznek, amelyre mindenki nevezhet, ezt követően palacsintasütő verseny is lesz. Mindemellett kiállítások, természetvédelmi és színházi előadások színesítik a programot. Megtekinthető lesz az UNESCO ICOMOS díjas Tájház is és templomi tárlatvezetésen lehet részt venni.

Ipoly Feszt – Pengető keresztény könnyűzenei színpad: június 19-én Márianosztrán

Márianosztrán, festői környezetben a Pengető keresztény könnyűzenei színpad fellépőivel találkozhatunk.

A délután 17:00 órakor kezdődő szentmisén az Eucharist zenekar teljesít liturgikus könnyűzenei szolgálatot, amelynek során Gável Gellért Szendrey Karper László díjas klasszikus gitárművész és a Liszt és Kossuth díjas ifj. Sapszon Ferenc karnagy közös komponálású, Mise Gitáron elnevezésű kompozíciójának egyes tételei csendülnek majd fel.

Az ősi magyar zarándok- és kegyhelyen a szentmisét követően keresztény könnyűzenei szabadtéri koncertek következnek: Mező Misi és az Eucharist, Szabó Balázs és Andelic Jonathan (Jota), aki az idei Dal tehetségkutató döntőse és közönségdíjasa az akusztikus kategóriában.

Attól, hogy nem beszélünk a keresztény könnyűzenéről, még létezik

Ipolydamásdon szombaton délelőtt gombaételekből készült finomságokat kóstolhatnak a látogatók. A családosok számára gyermekprogramok lesznek, valamint innen indul a családi kenutúra is a vadregényes Ipolyon. 21:00 órától Deák Bill Gyula ad koncertet.

Letkésen zenés ébresztőt követően templomi koncert, majd kispályás focitorna főzőverseny, gyermekprogramok lesznek. A fellépők között hallhatjuk a Kifli zenekart, este 20:00 órától a Balkán Fanatik lép fel, majd utcabálra várják a táncolni vágyókat. Ugyanitt vasárnap vadászati bemutató, trófeakiállítás, vadételek főzése, kézműves foglalkozások lesznek.

Zalabán 14:00 órától kezdődnek a koncertek, ahol többek között Ganxta Zolee és a Kartell is fellép, majd utcabállal zárul a programsorozat.

Helembán népdal csokor és operett előadások után 20:30 órától Varga Miklós és a Kormorán koncertjét hallhatjuk.

Ipolyvisken többek között hangulatos koncerteken, lepénysütésen, és kenutúrán vehetnek részt az oda látogatók.

Szobon a délelőtti órákban aki szeretne, sárkányhajóval is vízre szállhat, illetve túrázhat a Hazajárókkal. Családi programok mellett, vidámpark, kézművesek várják a közönséget. Ugyanit 18:00 órától a BonBon együttes zenél. Ezt követően a Follow The Flow lép fel, és befejezésül Spigiboy várja a közönséget egy fergeteges discopartyra.

Vasárnap is folytatódnak a programok

Vasárnap Szobon ünnepi szentmisét követően templomi hangverseny, a Duna-parton pedig gyermekeknek, családoknak szóló előadások láthatóak a hagyományőrzés jegyében. 14:00 órakor kezdődik a hagyományőrző felvonulás a templomtérről, amely a környék népviseletét mutatja be. Ezt követően néptánc és táncház lesz a Duna-parti nagyszínpadnál.

Ugyanitt 17:00 órakor fellép Berecz András mesemondó, 18:00 órakor pedig a Bogányi testvérek templomi koncertjén vehetnek részt az érdeklődők. A Duna-parton ebben az időpontban utcabál kezdődik. 20:00 órától Nagy Feró és a Beatrice koncertezik. Az Ipoly Feszt háromnapos rendezvénysorozatát egy régen látott tűzijáték zárja.

 

Ipolyfeszt 2021

 

Ipoly Feszt – végre szabadon

Feltölt, ha valakinek örömet adhatok a zenével – Sándor Bence karnagy a Vasárnapnak

Nagy Feró: Térdelő embert mégsem lehet fejbe vágni

Iratkozzon fel hírlevelünkre!