Civilben népszerű DJ Vácrátót polgármestere

Spigelhalter László vidéki srácként egykor programozó-matematikus szakon végzett az ELTE-n, de a zene világa már egyetemi hallgatóként beszippantotta, és azóta sem engedi. A ma is népszerű DJ Spigi néven „fut”, és immár öt éve Vácrátót polgármestere. Hivatalában kerestük meg, hogy meséljen e nem mindennapi kettősségről, a szenvedélyesen szeretett településéről, a már öt esztendeje elkezdett közösségépítő, második hivatásáról.

Még diákként két év kellett ahhoz, hogy beküzdje magát egy kollégiumi stúdióba, majd lassan a társai szívébe is. A nyolcvanas évek végétől főként Vác környéki diszkókban lemezlovaskodott, majd nagy ugrásként a kilencvenes évek derekán már Vácott zenélt. Később egyre népszerűbb lett az ország számos szórakozóhelyén, majd a nagy áttörést az E-Klub jelentette. A hely közönsége 1999-től tudta, hogy ha péntek, akkor Spigi.

Magyar DJ-ként – nagy szakmai sikerként – kijutott külföldre is, a nagyobb kereskedelmi rádiók és tévék egyre többet kezdték játszani a számait. Korán felismerte, hogy a dj-k közül csak azok léphetnek előrébb, akik saját zenét is írnak, így már a 90-es évek végén sorra jelentek meg a saját dalai. A „Back On The Street” című száma a Budapest Parádé egyik „himnusza” lett, Erős Attilával készített közös CD-je – első komolyabb szakmai elismerésként – a 2005-ös VIVA COMET-en a Legjobb DJ kategória díját nyerte el.

Spigiboy, Roberto Rios x Dan Sparks – Come With Me

Azóta is ontja a számokat, a videoklipeket és járja pörgős műsoraival az országot, nyeri a rangosabbnál rangosabb zenei díjakat, a magyar DJ Szövetség alelnöke, a Nemzeti Kulturális Alap könnyűzenei kollégiumának tagja… Úgyhogy mi sem világosabb, mint az, hogy 2014 óta a 1907 lelkes Vácrátót polgármestere lett! Vagy talán mégsem?! 

– Elsőként gyorsan essünk túl a már sokszor „megénekelt” sajtószenzáción: Spigiboy és Spiegelhalter László polgármester úr egy személyben megvalósuló különös „ikerségén”… Mindebből elsősorban talán az lenne a legérdekesebb, hogy mi késztethet egy rivaldafényében élő, népszerű „színpadi” embert arra, hogy még egy másik megmérettetésre is vállalkozzon? Jómagam el sem tudom képzelni, hogy ilyesféle lélekinjekcióra még szüksége lett volna a gazdag előadói pályája delén. Miképpen, milyen motivációk mentén alakult, hogy 2014-ben elindult a polgármester-választáson?

– Semmi különös nem volt benne, falunk egy köztiszteletben álló személyisége, Makovinyi József szólított meg először, aki meglátta bennem a lokálpatrióta, tettre kész közembert, amit őszintén szólva, akkoriban még én se nagyon sejtettem magamról. Eleinte nem is éreztem hívást a polgármesterségre, de a további, számos helybéli által való felkérésre, majd Harrach Péter személyes biztatására és támogatásával, végül is 2014-ben jelöltettem magam. Abban az időben tagadhatatlanul jobban kezdett érdekelni szülőfalum sorsa, azon kaptam magam, hogy számos megoldatlan helyzetre látom a megoldást. Megválasztásomat követően egy remek képviselői csapattal igyekszünk fejlődő, boldog településsé varázsolni Vácrátótot. Bizony nem is volt más célunk, mint „közösséget építeni” ebben a ciklusban. Ez volt akkoriban a szlogenünk, és örömmel látom, hogy sokan, azóta, ugyanezt teszik más településeken is.

Vácrátóti Hagyományőrző és Faluvédő Egyesület szemétgyűjtésen

Valóban nem volt személyes szükségem e népszerűségre, ma is kettős szereposztásban élem az életem, amiben úgy vélem, egészséges módon válik ketté a DJ és a polgármester szerepe. Amikor műsorokat adok, megszűnök polgármesternek lenni, s remélem, nem diszkósként viselkedem a közfeladatok ellátása során. Szerencsére anyagilag sem függök a polgármesteri pozíciótól, nem veszek fel érte fizetést, számomra ez közösségi tevékenység, tényleg egyféle szenvedély.

Vácrátót és az arborétum légi felvételről

Amikor igent mondtam a felkérésre, akkor katalizátora szerettem volna lenni az olyan folyamatoknak, amelyek apróságoknak tűnhetnek, mint például iskolánk támogatására rendezett kocsonyapiknik szervezése. A rendezvény bevétele mindig az iskolai alapítvány számlájára kerül, így közel 1 millió forintból újíthattuk fel az udvarát – a közösség együttes erejének köszönhetően.

Vácrátóti Gyűszűház, amit Mészáros Józsefné Varzsik Magdika magángyűjtő álmodott meg  

Munkám fontos része az is, hogy a közösségi oldalakon azonnal válaszolok egy-egy hozzászólónak, ha azt írja, hogy három gyerekkel ide költözne, biztatom, hogy tegye, szeretettel várjuk. Szeretek odafigyelni az apró részletekre. Ha ideköltözik valaki, akkor beszélgetek az új lakókkal, a helyi közösségi szabályokra hívom fel a figyelmet, amit így könnyebben megértenek és elfogadnak, sokkal együttműködőbbek és odafigyelőbbek lesznek a közösségünkben.

Vácrátóti Szentháromság-templom

– Volt családi indíttatása a polgári, keresztény konzervatív jobbközép irányba?

– Apukám pilisszentkereszti sváb fiú volt, sohasem tudták beléptetni a pártba annak ellenére, hogy a sződi téesz agronómusa volt. Sőt, nyíltan a helyi egyházközség elnöke volt, és teketóriázni sem volt rest, amikor a gyerekeit beíratta hittanra, úgyhogy 22 éves koromig buzgó templomjáró hívő fiatal voltam. Ennek akkor lett vége, amikor elkezdtem diszkózni. A péntek-szombat hajnalig tartó bulik szinte lehetetlenné tették a vasárnapi hitbuzgalmat. Persze ezzel a keresztény életem nem ért véget, csak igazán a nagy ünnepek alkalmával van fizikai lehetőségem az Isten házába járni. Bízom abban, hogy a Jóisten tudja, hogy nekünk mi a jó, és mindent okkal tesz úgy, ahogy teszi; nem az számít számára, hogy a külsőségek milyenek, hanem belül miképpen éli meg az ember a hitét. Vallom, hogy a hit minden nehézségen átviszi az embert, a testület tagjai is ilyen hívő emberekből állnak.

Vácrátóti Szentháromság-templom

A német hangzású névvel már gyerekkoromtól fogva a sportközvetítéseken keresztül megéreztem, hogy magyar szívem van. Ma is, ha magyarlakta, határon túli területeken járok, az ott élő magyarság lendülete szívmelengető számomra. Nekünk a hazai hétköznapokban tán fogalmunk sincs arról, amikor egy erdélyi öreg azt mondja: odahaza… Én vácrátóti magyar vagyok, itt születtem, mindig is itt éltem a 9 kollégiumi év kivételével, minden gyökerem e talajba nőtt bele.

– Minden jel arra mutat, hogy ez a közéletiség iránt tanúsított indulatának felismerése nem derült égből villámcsapásként érte sem Önt, sem az itt lakókat.

– Hát igen, 1990. március 21-én egy életre szólóan „megérintett” a politika. Ez is zenén keresztül történt. Részt vettem az azóta legendássá vált rendszerzáró házibulin a Nemzeti Sportcsarnokban, negyedik osztályos középiskolás voltam, és ez volt az első választásom is. Apám párás szemmel mondta akkor nekem mint első szavazónak: „nem szavazni megyünk most, fiam, hanem választani”. Az emlékezetes esten a fellépők között ott volt Nagy Feró, Pataki Attila, Hobo, mindenki azt várta, mikor hangzik el a „hallgass a szívedre, szavazz a Fideszre” szlogen. Na, akkor kerültem kapcsolatba a Fidesszel, s azzal az országos baráti közösséggel, ami azóta kialakult e koncert után.

A világháborúk áldozatainak emlékműve Böjte Horváth István munkája, amit 2014-ben avattak a Vácrátóton.

– Fidesz-színekben indult 2014-ben?

– Nem, akkor még függetlenként. Idén azonban már a Fidesz-KDNP indított el, ezúttal nem csak vácrátóti színekben, hanem a Pest megyei listán is. Most egyedül indulok a polgármesteri posztért, s remélem, folytatni tudjuk a megkezdett munkát. Mindazonáltal fontosnak tartom, hogy elmenjenek választani a polgárok, mert 9 képviselőjelöltünk van ugyan, de ebből csak 6 fő kerülhet be a leendő testületbe. Pest megye fejlődésének szempontjából sem mindegy, hogy a kormánypárt milyen arányban képviselteti majd magát a testületben.

Sportcsarnok, helytörténeti gyűjtemény, Petőfi Sándor Általános Iskola, Mókus Óvoda – Bölcsőde,

– Mi történt az előző ciklusban?

– A közösségre vagyok a legbüszkébb, a lakosság a legkülönbözőbb ügyekben mozgósítható. Olyanok az itt élők, mint a jóbarátok. Valahogy sikerült talán nekem is megerősíteni azt az alapelvet, hogy az, amit a településemért teszek, mindig valami mellett szól, nem valami ellen. Ezért itt sohasem az a kérdésük a rátótiaknak, hogy „miért kell”, hanem, hogy „miképpen tudunk” segíteni. Látványos megnyilvánulása e magatartásnak az, hogy kezdjük belakni azokat a tereket, amiket megalkottunk, melyek felújítása megtörtént.

A felújított Petőfi tér

Csábító lett a falu a gyerekesek számára. Ha tudunk jó iskolát, óvodát felmutatni, akkor ide fogják járatni a gyermekeiket, ezzel is kötődnek majd a faluhoz. Hiába lett az iskola fenntartója az állami KLIK, mi itt mégsem engedtük el az iskolánkat. Ha valamit azonnal meg kell oldani, úgy érezzük, hogy az önkormányzatnak kötelessége segíteni, presztízskérdés maradt, hogy fenntartsuk az iskola/óvoda jó hírnevét. Ha ide jár egy gyermek óvodába, iskolába, templomba, akkor nagy eséllyel vácrátóti marad. Ha nem, akkor nem itt lesz a felnőtt közösség része. Sajnos ez ennyire egyszerű. Most közel 190 gyermek jár az iskolánkba, amikor a ciklust kezdtem, akkor még csak 160, erre a növekedésre személyesen is nagyon büszke vagyok.

 

Az iskola melletti könyvtár

Rengeteg beruházásba kezdtünk, aminek zöme be is fejeződött. 40 milliós összeggel megépült a bölcsődénk, felújítottuk a fogorvosi rendelőt, és az útfelújítási pályázatokkal is jól állunk. 1907 lelkes településen van orvos, élelmiszerbolt, pékség és kávézó, napról napra nő az új vállalkozások száma, az iparűzési adóbevételünk is emelkedett 30%-kal.

Vácrátóti Arborétum, 180 éves műemlék- és természetvédelem alatt álló romantikus tájképi kert hazánk leggazdagabb tudományos élőnövény gyűjteménye. Minden évszakban lebilincselő látvány 27 hektáron.

Itt található a nemzetközi hírű botanikuskert, amely páratlanul szép és fontos nemzeti kincsünk. A kert környezetének rendezése megtörtént, bevezettük a parkolódíjat, ami új bevételi forrása lett a településnek. Remélem, mindez további turisztikai fejlesztéseket tesz majd lehetővé. Országgyűlési képviselőnk, Rétvári Bence segítségével felvettük a kapcsolatot a Turisztikai Ügynökséggel egy komolyabb parkoló kialakítása érdekében, amire igen nagy szükség lenne a megnövekedett, évi 60-80 ezres látogatószám miatt. Van egy panziónk, lehetne belőle több is. Erre is szeretnénk a közeljövőben figyelmet fordítani.

Vágyázó kastély, Vácrátót

– Melyek a következő évek céljai?

– A turizmus fejlesztése mindenekelőtt. Úgy tűnik, az egész Dunakanyar fejlődése szempontjából ez lesz a kulcsfontosságú feladat. A botanikus kert mellé vonzó programokat kell kínálni, és a falusi turizmus keretében szállások kialakításán kell munkálkodni, támogatni minden ilyen irányú kezdeményezést. Hagyományteremtő szándékkal nyár elején megrendeztük az Artborétum Fesztivált. Három napon át tartó program keretében a gyerekek, felnőttek egyaránt találtak kedvükre valót a hagyományőrző játszóházakban, a gasztronómiai programokon. Jövő március 15-re szeretnénk a Botanikus kerttel együttesen elindítani az első Hungaricum Fesztivált.

Rátóton két másfél hektáros napelempark épült meg eddig, ezt szeretnénk a későbbiekben bővíteni egy nagy 30 hektárossal, amivel akár 20 évre előre stabil állapotba tudjuk hozni a település energetikai ellátását, sőt, az ebből befolyó adóbevételekből, bérleti díjakból az önkormányzat gazdálkodását is.

Vácrátóti majális 2019

– Lesz mit tenniük a következő években is! De mi újság a másik pályán, ott is zajlik az élet?

– Igen, gőzerővel! A napokban készült el az Álomhajó című számunk 20 éves jubileumára egy új feldolgozásunk hangfelvétele, amit Burai Krisztiánnal, Herczeg Dáviddal, Kollányi Zsuzsival valamint Gem B-vel, a lemezlovassal készítettük el. A héten kezdtük meg a Tropicáriumban a klip forgatását. Idén először jutunk ki 14 magyar lemezlovassal és producerrel együtt az Amsterdam Dance Event találkozóra a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával.

Spigiboy, Strong R.: First Beat című klipje

Gondot fordítottam mindig arra, hogy ne keveredjen a polgármesterség és a DJ-s életem. Az emberekben él egy sztereotípia, arról hogy a DJ az csak egy nehezen komolyan vehető „hülye gyerek”, aki ott idétlenkedik a bulikon, a polgármester meg mit keres a fergeteges partikon. Úgy tűnik, hogy sikerült jól elválasztani a kettőt, azt hiszem, komolyabban vesznek mindkét pozíciómban, s ez valahogy oda-vissza hatott. A polgármester kollégáim ki szokták kérni a véleményemet, hogy egyes rendezvényeikre kit ajánlok fellépőnek, a DJ-k között meg néha „polgármesterurazni” szoktak.

– A családja hogy bírja türelemmel ezt a folyton pörgésben élő társat és apát?

Kozmetikus páromnak volt ideje hozzám szokni. Van egy képzőművészetet tanult, 21 éves lányom, aki jelenleg grafikusként dolgozik, és egy 14 éves fiam, aki nagyapai géneket hordozva mezőgazdásznak készül. Traktort vezet, állatokat tart, évek óta az általa nevelt háziszárnyasokat fogyasztjuk.

Három feladatom (a kiadói, a polgármesteri és a hétvégi DJ) ellátásáért, azt hiszem, azzal tudom őket kompenzálni, hogy a kevés időt, amit együtt töltünk, azt intenzíven éljük meg.

– Most is a karórájára néz, szalad valahova?

– Igen, hamarosan kezdődik az öreg fiúk csapatában egy meccsem, ahol középpályán játszom. Ott Mérnök úrnak hívnak, tán azért, mert ebben a játékban is szeretem a precizitást, mint a zenében és a településvezetésben egyaránt.

Két öregfiú, Spiegelhalter László 2016. június 1-jén Gianni Infantinoval (FIFA elnöke) a rátóti csapat jövőjéről cserélnek eszmét 🙂 – Vácrátóti KSE (Facebook)

Fotók származása: a település honlapjáról és a Spigelhalter László archívumából

Iratkozzon fel hírlevelünkre