Attól, hogy nem beszélünk a keresztény könnyűzenéről, még létezik

A keresztény könnyűzenének van létjogosultsága ma is Mező Misi szerint.

A Hír TV Credo című, április 23-i műsorában a hazai keresztény könnyűzene múltjáról, jelenéről és jövőjéről beszélgettek. A meghívott vendégek – Mező Misi és Gável András, a Magna Cum Laude, illetve az Eucharist együttes frontemberei – kiemelték, hogy a félévszázados múlttal rendelkező keresztény popzenének napjainkban is élő küldetése van. Az elhangzottakra érkezett reagálások újra csak azt mutatták: akik számára a rítus kérdése áll mindenek felett, erőszakos tolakodásnak tűnik akár csak megemlíteni, hogy a mai kor zenei nyelvén is lehetséges Isten dicsőítése, liturgián belül vagy azon kívül egyaránt. Ám attól, hogy nem beszélünk erről a jelenségről, az még létezik, és számtalan hívőnek segít, hogy az élő hitre alapuló kapcsolatát e popzenei dalok segítségével is képes legyen megélni az egyházban. A keresztény könnyűzene része az egyház gazdag kincsestárának.

Zenetörténeti korszakhatár: Szilas

Az első jelentős esemény, amely a keresztény könnyűzene kezdetét jelezheti hazánkban, Szilas Imre Mátyás-templomban bemutatott beatmiséjéhez köthető – mutatott rá Gável András, az Eucharist együttes vezetője. Az énekes előadó hozzátette: jó abba belegondolni, hogy voltak előttünk olyanok, akik minden megfélemlítés ellenére fontosnak tartották, hogy Istenről tanúságot tegyenek.

A zenei elődök hitvallása is hozzájárult ahhoz, hogy ma szabadon gyakorolhatjuk a hitünket

– húzta alá a Pengető keresztény könnyűzenei rovat vezető publicistája.

A könnyűzene a hatvanas évek végén kifejezte a lázadást. Mező Misi szerint ahogyan a hippi mozgalom, úgy a hazai keresztény könnyűzene is szembemehetett a kommunista rendszerrel. A nyugatról érkező beatzene szabadságot adhatott az embereknek.

„Ha ma Magyarországon ugyanazt kellene megélnie sok keresztény zenésznek, amit megélt annak idején Szilas Imre, lenne-e mersz bennünk kiállni Isten mellett? Ez nagyon szoros kapcsolatot kell, hogy feltételezzen Istennel”

– emelte ki a Magna Cum Laude énekese.

Sillye Jenő zenei és lelki öröksége, Szikra-díj és Ez az a nap!

Mező Misi még a középiskolai évei során találkozott Sillye Jenő katolikus könnyűzenész dalaival, amelyek magukkal ragadták őt. A veterán gitáros „Múlnak az évek” című dalával a lelkiség is megérintette az énekes lelkét – mondta az előadó, aki szerint a mai fiatalságnak is szüksége van ezekre a hősökre feltekinteni.

A keresztény könnyűzene hőskorszakának veteránjai ma is példák

A Szikra-díj zsűrijének egyik alapító tagjaként Mező Misi rámutatott, hogy évről-évre nagyon sok keresztény könnyűzenei pályamű érkezik be.

Ez azt is jelenti, hogy van létjogosultsága, hogy keresztény könnyűzene szülessen ma Magyarországon. A beérkezett zenei anyagok egyre komolyabb minőséget képviselnek.

Ezt támasztja alá, hogy idén a Dal 2021 világi műsorába egy keresztény dal is bejutott, ráadásul szép eredményeket ért el. A közönség juttatta tovább Jotát, ami azt mutatja, hogy van feladata és küldetése ennek a zenének.

Van itt egy nem kicsi tábor. Az evangéliumi könnyűzene eszközével évről-évre sok tízezren jönnek össze az Ez az a nap! dicsőítő rendezvényein. „Isten dicsőítése új lendületet adott a hazai keresztény könnyűzenének. Értelmet nyert és szíve lett. Ezzel párhuzamosan pedig a zenei minőség is rohamosan fejlődött, és ma semmivel sem marad le a külföldi produkciók igényességéhez és színvonalához képest – hangsúlyozta Gável András a Hír TV Credo című műsorában.

A kkz létezik – ha beszélünk róla, ha nem

Sajnos azonban még mindig akadnak olyanok, akik gerjesztett és erőszakos nyomulásnak vélik, ha a keresztény könnyűzene egyházi létjogosultságáról esik szó. A mai zenei köznyelv eszközeivel megalkotott szerzeményeket az egyházra nézve rombolónak állítják be.

Pedig elmondható, hogy az egyházi popzenekultúra egy pillanatig sem tiszteletlen a hagyománnyal szemben. A hagyományos megszólalások, a régi rítus elhivatott követői mégis támadásnak élik meg a színvonalas zenei és lelki értéket felmutató modern zenei stílus létezését. 

A keresztény könnyűzene 1968 óta él, és egyre nagyobb repertoárral gazdagítja az egyház zenei kincsestárát. Sokakat szólít meg egy olyan közérthető zenei nyelvezettel, amelynek révén az evangélium örömhíre juthat el egyre több emberhez.

Attól, hogy nem beszélünk erről a zenei jelenségről, az még létezik. Számtalan hívőnek segít, hogy az élő hitre alapuló kapcsolatát e popzenei dalok segítségével is képes legyen megélni az egyházban. A keresztény könnyűzene része az egyház gazdag kincsestárának.

 

 

Julia Winterberg: Nagyszerű élmény volt Istent dicsőíteni a nehéz körülmények között is

A kommunista rendszer pálfordulásának hangjai a hazai keresztény könnyűzenében

Iratkozzon fel hírlevelünkre