Mező Misi: A zene által ismerje meg Istent minél több ember

Mező Misi és Gável Gellért a keresztény könnyűzenei dicsőítés témájában beszélget a Szent István Televízió műsorában

Gável Gellért és Mező Misi a Szikra-díj szakmai zsűrijében találkoztak először. Azóta számos közös produkcióban vesznek részt, jelenleg közösen szereznek dalokat. A Szent István Televízió műsorában arra keresték a választ, hogy a keresztény könnyűzene miképpen tud az egyház szolgálatába állni.

A keresztény könnyűzene helye az egyházban

„Már fél évszázada jelen van ez a zenei megszólalás az egyházban Magyarországon” – felelte Gável Gellért arra a kérdésre, hogy az egyházon belül sem egységesen megítélt könnyűzenei dicsőítés milyen helyet kaphat a szentmisén. A katolikus zenész szerint minden stílus fontos, amellyel Istent akarják dicsőíteni – népének, gregorián, magyar zsoltározás vagy akár a keresztény könnyűzene.

Hozzátette:

a lelki megújulást az egyházban nem a zenei stílusokban, hanem az emberek szívében érdemes keresni.

A gitárművész úgy látja, hogy az egyházzenei megosztottság idehaza intenzívebb, mint külföldön. Ez a magyarság ma is élő zenei kultúrájának köszönhető, amely ilyenformán a liturgiában szintén megjelenik. 

Mező Misi szerint az újabb zenei stílusok révén több embert meg lehet szólítani az evangélium üzenetével. „Amerikában rengeteg metál- és rockbanda emberek tömegeit hívja be Isten közösségébe” – mutatott rá a Magna Cum Laude együttes frontembereként megismert előadó. A legfontosabb cél, hogy minél több ember ismerje meg Istent. „Ha ez a dicsőítés által megvalósul, akkor kötelességünk, hogy jól sáfárkodjunk azzal a talentummal, amelyet Istentől kaptunk. Akár könnyűzenéről, akár komolyzenéről van szó” – mondta az énekes.

A keresztény könnyűzene helye a világban

A Dal 2021 szakmai zsűrijének a tagja bevallotta: maga is meglepődött, amikor a 414 beérkezett pályamű között Andelic Jonathan dicsőítő dala is szerepelt, és végül bekerült a legjobb negyvenbe. Mező Misi szerint akkor van létjogosultsága egy ilyen dalnak ebben a közegben, amennyiben Isten alkalmassá teszi annak a szívét, aki azt hallgatja. Az az ember ezt a zenét is be fogja fogadni.

Andelic Jonathan Jota bejutott a Dal döntőjébe

A valódi dicsőítés több mint zene

„Elsősorban nem az öröm jelenti a dicsőítést, hanem az Istenbe vetett bizalom megélése” – magyarázta az Eucharist együttes dalszerzője. Ezért fontos tudnunk, hogy Isten csak jót akarhat nekünk.

A dicsőítésben az isteni akaratra válaszolunk. „A színpadra is úgy kell kimennünk, hogy tud-e az életünk folyamatos felelet lenni Isten számára” – fűzte hozzá.

„Annak idején, mint minden ember, én is hittem a magam módján Istenben. Igazából nagy jelentőséget nem tulajdonítottam neki. Úgy gondoltam, hogy az ami én vagyok, amit elértem, az magamnak köszönhető. Istent felraktam a polcra. Csak akkor vettem le onnan, ha nekem szükséges volt, és ha valami baj volt az életemben.

Amikor a Magna Cum Laude frontembereként sikeres lettem, azt gondoltam, minden rólam szól, mintha én lettem volna Isten.

Hálát adok azoknak az embereknek, akik abban az időben visszarángattak a földre a téves önimádatomból” – mondta el saját életéről Mező Misi.

Az énekes életében valahogy mindig megmutatta magát Isten, és jelét adta a személyes jelenlétének. Egy ismerőse az Úr Jézust festette rá az új mikrofonjára, hogy ettől legyen különleges. Egy idézetet is kapott a Bibliából, amelyet szintén ráíratott: „Énekeljetek az Úrnak, dicsérjétek az Urat, mert a szegények lelkét megszabadítja a gonoszok kezéből” (Jer 20,13). Szeretett volna különbözni másoktól, de ebben mindenképpen Istenre akart mutatni.

Közös örökség a hazai keresztény könnyűzene apostolától

Sillye Jenő énekes dalszerző és munkássága Gável Gellért és Mező Misi számára közös pont és nyelvezet a kilencvenes évekből, amikor ténylegesen még nem ismerhették egymást személyes találkozás híján.

A veterán katolikus könnyűzenész öröksége azonban mindkettőjük számára közös kincs és előzmény – hangzott el a beszélgetés során a Szent István Televízió „Szó Van Róla” című műsorában

A teljes műsor itt megtekinthető: 

Mező Misi az örömről énekel egy most megjelent felvételen

Egyre többen akarják gitárral dicsőíteni Istent

Kiemelt kép: Mező Misi és Gável Gellért a keresztény könnyűzenei dicsőítés témájában beszélget a Szent István Televízió műsorában. Fotó: You Tube (Szent István Televízió)

Iratkozzon fel hírlevelünkre