Nagy Feró: Térdelő embert mégsem lehet fejbe vágni

Nagy Feró Kossuth díjban részesült.

Magyarország köztársasági elnöke, Áder János a nemzeti ünnep alkalmából kitüntetéseket adományozott. Az idei díjazottak között van Nagy Feró énekes, zeneszerző, dalszövegíró is – értesültünk a Magyar Közlöny hétfői számából.

„1980-ban az Omega, az LGT és a Beatrice együtt játszott a Kisstadionban, amikor is én bemondtam: »a gondolat előtt a szó csak térden állhat«. A közönség, 15 ezer ember letérdelt. Közben már berohantak a rendőrök, hogy na most akkor itt rendet csinálnak. De mivel ott térdeltek az emberek, hát térdelő embert, ők is úgy gondolták, már mégsem lehet fejbe vágni” – emlékezett vissza a nemzeti ünnepünkön kitüntetett Nagy Feró az M2 Petőfi TV pár hónappal ezelőtt rögzített Akusztik koncertje közben.

„Az énekes, zeneszerző, dalszövegíró, a Beatrice és az Ős-Bikini frontembere Magyarország számára kivételesen értékes pályafutása során a magyar rockzenei élet emblematikus alakjaként egyedi stílusával generációk ízlését formáló és a rendszerváltoztatás korának fontos témáit a zene nyelvén megszólaltató, sokoldalú előadó-művészete elismeréseként” – olvasható az elismerés indoklásában.

A rock közelmúltban hetvenöt éves születésnapját ünneplő szerelmese közismert arról, hogy ami a szívén, az a száján. Az énekes előadó sem hitét, sem párthovatartozását, sem hazaszeretetét nem rejti véka alá. Lapunknak egy korábbi interjúban azt is kifejtette, hogy mekkora megtiszteltetés volt számára a miniszterelnöktől kapott ajándék, amelyet nagy becsben tart:

„Jólesik, amikor az ország első embere gondol rád.”

A keresztény üzenetű zenével kapcsolatban a Beatrice frontembere reményének adott hangot, hogy „működni fog ez a keresztény dolog. Működjön is! Kell írni kemény keresztény nótákat is! Ami azonban elhagyhatatlan belőlük, hogy nyilván Jézus legyen a középpontban!”

A Dal 2021 döntőjében pedig így értékelte Andelic Jonathan keresztény énekes produkcióját: „Ebben az országban, ha valaki kijelenti, hogy Jézus, az valami bigott figura szokott lenni. Örülök, hogy végre valaki fel merte vállalni ezt a vallásos témát.”

Gratulálunk az elismeréshez!

Nagy Feró: Kell írni húzós keresztény nótákat is

Ákos Jerikó című új dala küzdelemre szólít fel

Iratkozzon fel hírlevelünkre