Ákos Jerikó című új dala küzdelemre szólít fel

Ákos a Beatrice egy 1979-ben szerzett dalának remake-jével lepte meg a 75. születésnapját ünneplő Nagy Ferót. A bibliai képekre épülő dal üzenete a kommunista rémuralom közepette természetesen félreérthetetlen volt. Csakhogy a mondanivaló napjainkban is tökéletesen célba talál...

A dal alapjául szolgáló történetben a választott nép fiai szembetalálják magukat a bevehetetlennek tűnő Jerikó városával. Isten azonban Izrael bizalmát kéri, egyben megígéri a győzelmet. A zsidóknak nincs más feladatuk, mint teljesíteni Jahve utasítását: körbejárják a rettegett ellenség városát, miközben Istent dicsőítik.

A nagy küzdelem napján – az isten által adott jelre – hatalmas üdvrivalgásban törnek ki, megszólalnak a kürtök és a trombiták, magasztalják és dicsőítik Istent.

Ennek hatására, Isten ígéretének beteljesüléseként, Jerikó falai mintegy „maguktól leomlanak”, és Izrael hadserege könnyűszerrel beveszi az ellenség városát.

Nagy Feró 1979-es dala a kommunizmus ellen megfogalmazott határozott üzenet volt. Azok számára, akik érteni akarták – és tudták –, komoly mozgósító erővel bírt, illetve reményt adott; azt jelezte, hogy nem tarthat örökké a kommunista-szocialista álmennyország. „De várj, várj, lesz még idő! Eljutok a falak mögé. És a kürt hangjával lerombolom, hogy meghalljátok a győzelmi indulót!”

Kovács Ákos amellett, hogy felköszöntötte az előadó kollégát, minden bizonnyal nem véletlenül vette elő ezt az éneket, amelynek józan számítás szerint ma már legfeljebb csak nosztalgikus üzenettel kellene bírnia. De nem. Semmi hangulatoskodás, semmi üres visszarévedés nincsen itt –

tűpontos üzenet ez a mai korban is. Az ellenség mindössze gúnyát váltott. Mintha Jerikó falait is szorgosan újra felépítették volna közben.

Jerikó dala (eredeti címén Támadás!) a küzdelemre mozgósít minket. Egybegyűjti a választottakat, vagyis mindazokat, akik figyelni akarnak az isteni jelre – és a győztes oldalon állnak. A bevehetetlennek tűnő falak mintha napról napra magasabban tornyosulnának előttünk. A csillagok ígérete azonban él.

Ahogy Jerikóban, úgy a kommunizmusban – és ma is.

 

 

 

Ákos: Hittel több esélyt látok a nehézségek megoldására

Ákos a Vasárnapnak: Kétkedő ember vagyok egy kétkedő korban

Popsztárok, akik megvallják hitüket

A kiemelt kép forrása: www.akos.hu/Emmer László

Iratkozzon fel hírlevelünkre