Európa biztonsága Afrika biztonságával kezdődik – videó

Koalíció Száhelért - II. külügyi videókonferencia. Szijjártó Péter

Európa stabilitása és biztonsága Afrika stabilitásával és biztonságával kezdődik – hangoztatta a külgazdasági és külügyminiszter a közösségi oldalán szombaton közzétett videóban.

Szijjártó Péter Szahara déli részén található Száhel-övezetről rendezett második külügyminiszteri videókonferencián kifejtette: Magyarország álláspontja szerint a migráció nagyon súlyos biztonsági kihívást jelent az Európai Uniónak.

Mint hangsúlyozta, a migrációt meg kell állítani, úgy, hogy annak alapvető okaival, köztük a terrorizmussal kell szembeszállni.
Sajnos Afrika igen komolyan szembesült a terrorizmus kihívásaival az elmúlt években, ezért segíteni kell a kontinens országait és nemzeteit a terrorizmussal és a terrorszervezetekkel és a terrorista ideológia terjedésével szembeni küzdelemben – jelezte.

Hozzátette, hogy ezekkel a kihívásokkal a Száhel-övezetnek is szembe kellett néznie.

Magyarország háromszorosára növeli jelenlétét az Európai Unió Száhel-övezeti műveleteiben, valamint támogatja Franciaország ötletét, hogy az uniós jelenlét „nagyobb szabásúvá” váljon a régióban. Magyarország gazdasági és oktatási téren is segíti a régió országait – ismertette.

(MTI)

 

Kiemelt képünk forrása: Szijjártó Péter/Facebook