Visszaüthet a török kormány anti-LMBT lépése

Isztambul

Törökország kilépett a szexuális irányultságon alapuló diszkriminációt, valamint nők elleni és családon belüli erőszak megelőzését célzó, az Európa Tanács égisze alatt elfogadott Isztambuli Egyezményből. Recep Tayyip Erdogan elnök erről szóló határozata szombat hajnalban jelent meg a török hivatalos közlönyben.

Erdogan – még miniszterelnökként – 2011-ben személyesen is jelen volt az egyezmény ünnepélyes aláírásán.

A török kormány nem fűzött hivatalos indoklást a kilépésről szóló döntéshez, de a kormánypárt, az Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) részéről visszatérően bírálták az Isztambuli Egyezményt, amiért az kinyilvánítja a nemek közötti egyenlőséget, és elítéli a szexuális irányultságon alapuló hátrányos megkülönböztetést.

Az AKP olvasatában ez utóbbi elv egyenlő a homoszexualitás népszerűsítésével, ráadásul az egyezmény szerintük hozzájárul a válások számának növekedéséhez. 

Mivel az egyezmény nem csak és kizárólag a nők elleni erőszak megfékezésére irányul, hanem a nyugati társadalmakat és politikát elborító szélsőséges LMBT-ideológia is erősen megjelenik benne, ezért távolról sem jelenthető ki, hogy Törökország kifejezetten az nők családon belüli bántalmazását támogatná, főleg úgy nem, hogy az AKP politikusai kiemelték: ők kifejezetten a homo- és egyéb szexualitás népszerűsödését nem támogatják.

Ahogy a világ sok más országában, Törökországban is társadalmi probléma a nők elleni erőszak. Jogvédő szervezetek szerint 2020-ban legalább 300 nő halt meg családon belüli erőszak következtében. Árulkodó, hogy több százezren töltötték le azt az okostelefonos applikációt, amelyen keresztül nők egyetlen gombnyomással riaszthatják a rendőrséget, ha támadás éri őket. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a török nők 38 százalékát érte már erőszak partnere részéről, miközben az európai országokban átlagosan a nők 25 százaléka számolt be erről.

(MTI nyomán)

Iratkozzon fel hírlevelünkre