Alabama lázad: tiltanák a kiskorúak hormonkezelését és nemváltoztatását

Alabama szenátusa fölényes többséggel – 23:4 arányban – szavazta meg azt a törvényjavaslatot, amely szigorúan büntetné a „nemi identitásukat kereső” kiskorú gyermekek hormonterápiával és nemváltoztató műtéttel való kezelését.

A törvényjavaslatot a republikánus Shay Shelnutt szenátor kezdeményezte két héttel ezelőtt. Amennyiben a képviselőház is kedvezően dönt, a törvényt megsértők akár tízéves börtönbüntetésre vagy 15 ezer dolláros (4,6 millió forintos) bírságra is számíthatnak. Shelnutt szerint a döntés egyértelműen a gyermekek védelmét szolgálná, ugyanis ezek a tinédzserek „nem elég érettek, hogy ilyen gyógyszerekről és műtétekről döntsenek” – nyilatkozta.

transzgender

A kép forrása: Pixabay

Érvháború

A transznemű jogvédők azonnal felháborodásukat fejezték ki és szokásos érveikkel támadták a lépést. Szerintük ugyanis számos bizonyíték van arra, hogy a transznemű és nem bináris fiatalok kezelésekkel történő megerősítése csökkenti az öngyilkossági hajlamukat és javítja az egészségüket. Tehát a fenti javaslat veszélyeztetné őket.

Az érvelés több sebből vérzik. Számtalan esetben bizonyították, hogy a hormonkezelt tinédzsereknél nem csökkent a nemi diszfória állapota, azaz továbbra is zavartak, depressziósak maradtak. Sőt sok esetben a beavatkozások után épphogy nőtt az önkárosító folyamatok, öngyilkosságok száma, mivel nem éreztek döntő változást. Egy friss brit kutatás pedig alátámasztotta azt is, hogy a pubertásblokkolókkal tömött gyermekek csontjai nem fejlődnek úgy, mint velük egyidős kortársaiké.

Visszafordíthatatlan döntések

Nagy-Britanniában egyébként egyre több fiatal kerül elő, aki megbánta a beavatkozásokat és visszacsinálna mindent, de a folyamat visszafordíthatatlan. A rossz döntésükért az orvosokat és az intézményeket hibáztatják. A hírhedt londoni Tavistock klinikánál történt pszichológusfelmondások is bizonyítják, hogy sok esetben félrediagnosztizálták az intézményhez fordult gyermekeket, és nem történt meg az alapos pszichológiai kivizsgálásuk. Az esetek közül kiemelkedik egy precedensértékű ügy, Keira Bell pere. Ugyanis itt a brit legfelsőbb bíróság az eljárások ellen döntött. Kijelentették, hogy a nemi diszfóriában szenvedő, 16 éven aluli gyermekek nem tudnak megalapozott döntést hozni pubertást gátló gyógyszerekkel történő kezelésükről.

transzgender

A kép forrása: Pixabay

A nemátalakítás fájdalmas következményei

Pár héttel ezelőtt a Newsweek oldalán, egy transznemű férfi számolt be saját, véget nem érő szenvedéseiről, melyet a nemátalakítás során tapasztalt. Személyes hányattatását elrettentő példaként szánta mindenkinek, aki belevágna. Szerinte a transznemű egészségügyi ellátás ugyanis még gyerekcipőben jár, csak kísérleti jellegű. Senki sincs felkészülve a beavatkozások következményeire, melyek életveszélybe sodorták őt. A halál torkából visszatért áldozat arra figyelmeztet, hogy a szülők feladata megóvni a gyermeküket az életre szóló rossz döntésektől.

Minden hatodik fiatal „nem hetero”

Az alabamai törvényjavaslat elfogadása, azért is lenne kiemelt fontosságú, mert egy múlt heti Gallup-felmérés szerint a 23 év alatti, amerikai fiatalok közül minden hatodik azt állítja magáról, hogy „nem heteroszexuális”, hanem azonosul az LMBTQ-életmóddal. A 15 ezer fős közvélemény-kutatásból egyébként az is kiderült, hogy a demokrata fiatalok körében ötször annyian vallják magukat „más szexuális beállítottságúnak”, mint a republikánusok között.

Az alabamai képviselőház jelenleg a 391. számú törvényjavaslat beadását is fontolgatja, amely megtiltaná a transznemű fiataloknak, hogy olyan iskolai sportcsapatokban játsszanak, amilyen neműként meghatározzák magukat. Álláspontjuk szerint egyáltalán nem fair biológiai férfiakat, lányok ellen versenyeztetni, mert az eredmény borítékolható.

További hét államban is benyújtottak hasonló törvényjavaslatokat. Isten áldja a lázadó államokat!

Naponta legalább egy gyerek nemet vált Nagy-Britanniában

Nemváltoztató műtéten átesett nők kérték J. K. Rowling segítségét

Forrás: Hetek, Mandiner, Newsweek

A kiemelt kép forrása: Pixabay

Iratkozzon fel hírlevelünkre