Nemváltoztató műtéten átesett nők kérték J. K. Rowling segítségét

J. K. Rowling, a Harry Potter-könyvek írója rendszeresen felszólal a transznemű-ideológiával kapcsolatos kérdésekben. Miután nyíltan vállalta az álláspontját a fentiekkel kapcsolatban, azóta a heves támadásokon túl nagyon sok megkeresést kap olyan fiataloktól, akik hormonkezelésen vagy nemváltoztató műtéten estek át a közelmúltban, és megbánták a döntésüket. Kérik, hogy hirdesse történetüket azért, hogy hibájukból a következő tinédzsergeneráció tanulhasson.

Az amúgy liberális nézeteket valló J. K. Rowlingnál is kivágta a biztosítékot, ami a transzgender propaganda címén zajlik a világban. Az írónő számos Twitter-posztban kifejtette már, hogy semmi baja sincs azokkal, akik eltérnek a hagyományos női-férfi kapcsolatoktól, sőt vannak meleg és transz barátai is. Ha arról van szó, szívesen vonul az utcán, hogy kiálljon értük. De ahhoz ragaszkodik, hogy a valóságot ne akarja senki se megváltoztatni.

Határozottan kiáll amellett, hogy az embereknek alapvető biológiai nemük van, és ezt el kell fogadni. Szerinte nem gyűlölet, ha kimondjuk az igazságot. Továbbá aggasztónak tartja a túlzott transznemű-aktivizmust, valamint a kísérleti jellegű hormonkezelést és a nemátalakító műtéteket, amelyek szerinte maradandó károsodáshoz vezetnek egy tinédzser életében.

J. K. Rowling (A kép forrása: J. K. Rowling Facebook-oldala)

A témával kapcsolatos Twitter bejegyzései 2019-ben kavartak először nagy port, amikor a védelmébe vette Maya Forstater kutatót, akit transzfóbnak tartott kommentjei miatt eltávolítottak az állásából. Rowling akkor így fogalmazott: az ember öltözhet bárhogy, hívhatja magát bárhogy, lefeküdhet azzal, akivel csak akar, de kirúgni nem szabad azért, mert kijelenti, hogy a születési nem létezik.

2020 elején az írónő azzal haragította magára a közösségi média közönségét, hogy megjegyzést fűzött egy tanulmány címéhez, amely eredetileg úgy hangzott: „az emberek, akik menstruálnak”. Miért nem lehet azt írni, hogy a nők, akik menstruálnak – tette fel teljesen jogosan a kérdést egy posztjában, hisz a női szervezet alapvető hormonális folyamatáról beszélünk. Természetesen rögtön támadások érték. Azok a férfiak, akik nőként élik az életüket, nőnek is vallják magukat, de nem képesek menstruálni – vagy éppen fordítva, a magukat férfinak valló nők sérelmezték az általa leírtakat. Nem különben felháborodást kellett a változó korban lévő nők körében is a megjegyzése. Rowlingot valójában azért kövezték meg, mert alapvetéseket mert kijelenteni.

Transzellenesnek vélt felszólalásai miatt sok híresség támadta az írónőt. Olyan emberek mentek neki, mint a Harry Potter-filmekben szereplő Daniel Radcliffe, Emma Watson, Rupert Grint és a Legendás állatok és megfigyelésük című film sztárja, Eddie Redmayne, vagy éppen a Potter-filmeket gyártó Warner cég maga. Véleménye miatt transznemű aktivistacsoportok célkeresztjébe került és több esetben életveszélyesen meg is fenyegették őt.

Rowling a sorozatos támadások ellenére úgy gondolta, hogy az elmúlt hetekben újra kiáll a nyilvánosság elé, mert fontosnak tartotta, hogy megossza az emberekkel azokat a segélykéréseket, amelyek folyamatosan érkeztek hozzá.

„A legszívszorítóbb leveleket azoktól a nőktől kaptam, akik megváltoztatták a nemüket, majd megbánták, hogy átműttették magukat. Az ő történetüket pedig muszáj elmondani”

– mesélte a Christian Postnak. A neki címzett levelek akkor váltak igazán aktuálissá, miután a múlt héten az Egyesült Királyság Legfelsőbb Bírósága a londoni Tavistock klinika ellen benyújtott perben döntést hozott arról, hogy

a szexuális és nemi identitászavarban szenvedő tizenhat éven aluliak nem elég érettek ahhoz, hogy megalapozott döntést hozzanak a pubertásblokkoló kezeléseket illetően. 

Az intézmény ellen a 23 éves Keira Bell nyújtott be keresetet. Őt tinédzserként kezelték a klinikán és úgy érzi, hogy a nemváltással elrontotta az egész életét.  Állítása szerint a klinika kísérleti nyúlként kezelte és nem világosította fel őt eléggé, amikor meghozta döntését „férfivá válásáról”. A bíróság határozatát követően Keira így nyilatkozott: „Ez a döntés nem a politikáról szól, hanem a kiszolgáltatott gyerekek védelméről. Örülök, hogy a józan ész érvényesült”.

A Guardian szerint egyébként az Egyesült Királyságban körülbelül háromezer gyerek jár szexuális és nemi identitászavarok miatt konzultációra, több százan kapnak hormonterápiát, a várólistán közel ötezren vannak, ez a szám pedig folyamatosan emelkedik.

Hova vezet ez a tendencia a társadalomban betöltött női és férfi szerepeket és társas kapcsolatokat illetően? Hogyan fog megváltozni a beavatkozások miatt a jövő generációja? Nem tudhatjuk, csak sejthetünk egy vészjósló képet az átalakulásról. De egy dolog egészen biztos: megfelelő tájékoztatással és kommunikációval meg kell óvni a fiatalokat attól, hogy életre szóló, visszafordíthatatlan rossz döntést hozzanak; és ebben nagy szerepe lehet a nyilvánosság elé kiálló hírességeknek is – amilyen például Rowling.

Pubertásblokkoló gyógyszert ajánl transznemű gyerekeknek a Planned Parenthood

Saját farkába harap a liberális kígyó

Forrás: Christian Post, Guardian

Kiemelt kép: J. K. Rowling Facebook-oldala

Iratkozzon fel hírlevelünkre