Potápi Árpád János: A száz év magány korszaka véget ért

December minden évben az elcsendesedés és a várakozás hónapja. Karácsonyra készülve, az ünnepre várva kicsit mindnyájan lelassulunk, kizökkenünk a szürke hétköznapok mókuskerekéből és több időt fordítunk arra, ami igazán fontos: családunkra, szeretteinkre és önmagunkra.

Karácsony számomra is ezt jelenti: az otthont és a békét. Jelenti az éjféli misét a kismányoki katolikus templomban és

jelenti a lányom születésnapját, aki pont december 24-én látta meg a napvilágot.

Az idei karácsony azonban más, mint a többi. Idén egy különös év végéhez közeledünk. Tavaly karácsonykor a feldíszített fa alatt, az ajándékokat bontogatva még nem sejtettük, milyen nehézségeket hoz az idei esztendő. A hirtelen lesújtó világjárvány a Föld minden táján félelmet, aggodalmat, fájdalmat és gyászt ültetett a szívekbe. Lemondásra kényszerített, mindennapjainkat a megszokottnál küzdelmesebbé tette, ugyanakkor sok szempontból megedzett, megerősített minket.

Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár (Fotó: Tóth Gábor, Vasárnap.hu)

A közösen átélt nehézségek, megpróbáltatások azok, amelyek az idei ünnepet különlegessé, rendhagyóvá teszik és egyúttal egy nagyon fontos dologra hívják fel mindnyájunk figyelmét. Arra, hogy idén a lázas vásárlás és gondterhelt készülődés helyett valami sokkal fontosabbra figyeljünk: egymásra. Az idei ünnep fő üzenete számunkra, hogy legyünk hálásak mindazokért, akik körülvesznek bennünket és vigyázzunk rájuk, amennyire csak lehet.

2020 végéhez közeledve fontos emlékeznünk arra is, hogy az idei év nemcsak a világjárvány miatt rendhagyó.

Trianon századik évfordulóján, a nemzeti összetartozás évében hálát kell adnunk azért, hogy a 20. század minden tragédiáját és viszontagságát magunk mögött hagyva mára egy megerősödött, újraegyesített magyar nemzetről beszélhetünk.

A száz év magány korszaka véget ért és egy új időszak veszi kezdetét, amely – bízunk abban – egy sikeres és győztes korszak kezdetét jelenti a magyarság számára.

Az idei karácsonyra kívánom minden nemzettársam számára, hogy engedjék be otthonukba azokat az értékeket, amelyeket az adventi koszorú gyertyái is jelképeznek: a hitet, a reményt, az örömöt és a szeretetet. Legyen a 2021-es év mindnyájunk számára a nemzeti újrakezdés éve!

Potápi Árpád János
Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára

Adventi üzenetsorozatunk:

Ákos: Ma a szokásosnál is intenzívebben vágyunk a békére

Andrásfalvy Bertalan: Az evangéliumi biztatás ma is érvényes

 

Prokopp Mária: Gyújtsunk fényt a szívünkben

Kiemelt képünk forrása Tóth Gábor, Vasárnap.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre