Nagy Feró: Kell írni húzós keresztény nótákat is

Andelic Jonathan Jota február 6-án debütál az „A Dal 2021” második adásában az „Áldom” című kifejezetten keresztény, Istent dicsőítő énekével. Nagy Feró, A Dal 2021 zsűritagja szerint fontos, hogy a minőségi keresztény produkciók középpontjában valóban Jézus legyen. A Vasárnap kérdésére válaszolva kifejtette, hogy egy vallásos nóta mitől lehet befutó egy zenei tehetségkutató versenyben. A közelmúltban hetvenötödik életévét betöltő rockzenész azt is elárulta nekünk, hogy mennyit ivott a születésnapi pálinkából, amit Orbán Viktor ajándékozott neki.

– Talán nem oly távoli még az esemény, hogy ne mondhassuk: a Jóisten éltessen sokáig! A hetvenötödiket veled ünnepelte a miniszterelnök, aki pálinkát is küldött ajándékba. Hogy ízlett a nedű?

– Nagyon szépen köszönöm a jókívánságot! Orbán Viktor ajándékba küldött remek születésnapi pálinkájából pedig mindössze egy kicsi kortyot ittam, mert úgy gondoltam, ezt el kell tennem emlékbe. Majd az unokáim! A miniszterelnök köszöntése nagyon jólesett. Kaptam mellé egy elég személyes hangvételű kísérőlevelet is, ami szintén megtisztelő volt számomra. Jólesik, amikor az ország első embere gondol rád.

Ákos Jerikó című új dala küzdelemre szólít fel

– A Dal 2021 szakmai zsűrijének pedig te vagy az „első embere”, ha balról számoljuk…  Idén egy kifejezetten Istent dicsőítő dalt is beválogattatok a legjobbak mezőnyébe – mit gondolsz, ezzel a hazai popszakma is elismerte, hogy létezik a színvonalas keresztény könnyűzene stílusa?

– Én jól tudom, hogy létezik. A baj inkább ott van, hogy esetenként olyan keresztény zenék születnek, amelyek az átlagos színvonalat sem ütik meg. Az kevés, hogy „halleluja”! Olyan szövegvilágra és zenére van szükség, amely nem a szokványos közhelyekkel dolgozik. Amikor közösen beválogattuk a legjobbak közé Jota dalát, akkor a szövegét is alaposan elolvastuk, és azt mondtuk, hogy az is nagyon jó.

– Lehet esélye egy ilyen tipikusan vallásos zenének a hazai popszakmában?

– Rosszul tetted fel a kérdést. Ezzel nem szabad foglalkozni – csak csinálni kell. Ha arra gondolunk, hogy azért csináljuk, mert az Urat szeretnénk dicsérni, az rendben van. Bár ez nem biztosíték arra, hogy a mai popipar csúcsába is belefér. Ettől függetlenül a keresztény rockkultúrában igyekezni kell olyat alkotni, ami megmarad. És ez végre talán be tud törni a mainstream populáris kultúrába is.

– A Dal zsűrijének másik tagja, Ferenczy Gyuri azt mondta a Vasárnapnak, hogy „ha az előadásmód mögött megvan a hit, amiről szól a dal, akkor az hiteles lesz és segít az embereknek.” Szerinted?

– Teljesen egyetértek vele. Ha valaki egy keresztény dallal kijön a színpadra, fontos, hogy ne azt az érzetet keltse a hallgatóságban, hogy „itt egy dal a keresztényeknek”. Hanem jöjjön le abból a produkcióból, hogy az előadó írt egy dalt a hit témájában. Ha a dalt keresztények és nem keresztények egyaránt meg tudják szeretni, akkor az egy jó nóta! Azért érdemes volt dolgozni. De hadd ismételjem meg: ezen nem gondolkozni kell, csak csinálni. Be kell törni a „celebek” közé! 

– Ha már „törésről” beszélsz: a Dal első adásában hallhattuk, hogy „törnek az ablakok”. Andelic Jonathan „Áldom” című számától a mennyország ablakai fognak betörni?

– Nem ártana! Persze nagyon nehéz egy direkt tartalom nélküli rockszámmal felvenni a versenyt. A „Törnek az ablakok”-ban nem voltak mélyen szántó gondolatok, csak a buli és a pogós tánc. Azért remélem, hogy működni fog ez a keresztény dolog. Működjön is! Kell írni kemény keresztény nótákat is! Ami azonban elhagyhatatlan belőlük, hogy nyilván Jézus legyen a középpontban! Mondjuk az a Jézus, aki épp kiveri a templomból a kufárokat…

 

Gável András

 

Veled vagyunk, Jota! – Andelic Jonathan a Dalban

A közönséggel együtt választjuk ki az ország dalát – Mező Misi a Vasárnapnak

 

 

 

Kiemelt kép forrása: MTVA/Zih Zsolt

Iratkozzon fel hírlevelünkre