A közönséggel együtt választjuk ki az ország dalát – Mező Misi a Vasárnapnak

A sokszínűség jellemzi leginkább A Dal idei mezőnyét – mondta el az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában Mező Misi, aki szerint nem voltak könnyű helyzetben a zsűritagok, amikor ki kellett választaniuk a műsorba jutó 40 produkciót a 414 nevezett dal közül. A 10. évadban teljesen megújul A Dal studiója, rengeteg extra produkció lesz, és több meglepetés is várható. A Dal 2021 első adását szombat este sugározza a Duna televízió. Az első válogatón 10 produkcióval ismerkedhetünk majd meg. Mező Misivel beszélgettünk!

– Mire számíthatunk az A Dal idei kínálatában?

– Ha egy szóval kellene jellemeznem a mostani felhozatalt, akkor azt mondanám:

sokszínűség.

– A járványhelyzet viszontagságai közepette milyen küldetése lehet ennek a műsornak?

– Most van csak igazán létjogosultsága egy ilyen programnak! Kényszerhelyzetet élünk meg; a kijárási tilalom miatt este nyolc után már mindenki odahaza van, internetezik, vagy a televíziót nézi. A bekerült zenekarokat és előadókat elnézve nagyon érdekesnek ígérkezik az idei A Dal, szóval feltétlenül érdemes lesz bekapcsolódni.

A készítők olyan műsort akartak,

amely nem egyhangú, monoton, hanem mindenkinek tud valamit adni.

Romantikus daltól kezdve a kemény rock vagy metál számokig mindent hallhatunk majd. Minimális szinten a népzene is megjelenik. Mindez szerintem nagyon pozitív és ígéretes.

– Még a kommunizmusban is fontosnak tartották, hogy az ország népe ne felejtsen el énekelni, hiszen a közös dal erősíti az összetartozást… Be tud tölteni egy ilyen feladatot az idei műsor?

– Valahol ennek a műsornak is ez lenne a feladata és a küldetése, hogy egy olyan dalt válasszunk ki közösen – a zsűri a közönséggel együtt –, amely utána mindenkié lehet. Ezért valójában a döntőbe került előadók mindegyike nyertesnek számít. Egy egész ország azonnal megismerheti őket. Ez az én időmben még nem így volt.

A célunk, hogy olyan dalt válasszunk ki, amelyet az egész ország tud énekelni, és a sajátjának érez. Szereti, azonosul a mondanivalójával. A műsor ilyen szempontból egyfajta misszióként is felfogható. 

Keresztény könnyűzenei BRÉKING: Jota indul a Dalban!

Andelic Jonathan keresztény dicsőítő dala is megméretteti magát a versenyen. Lehet esélye annak, hogy egy ilyen ének a befutók között végezzen?

– Én örülnék a legjobban ennek! Az más kérdés, hogy erre mennyi esélye van. Amellett, hogy segíti és teret ad neki az országos média, és fontosnak tartja, hogy ilyen előadók is hallassák a hangjukat, azért van kétségem van afelől, hogy egy ilyen produkció megnyerheti ezt a versenyt… Ha a társadalmat megvizsgáljuk, látnunk kell, hogy az ilyen tartalmú dalok inkább a perifériára szorulnak. De ugyanez a helyzet például a nemzeti érzelmeket megéneklő művekkel is. Amire egyébként szintén van példa a beválogatott dalok között!

A politika mélyen átjárja a napjainkat – hozzáteszem, sajnos –, rányomja a bélyegét az emberek gondolkodására, sőt, most már az érzelmeire is, és ez nem szerencsés… Az olyan szavak, mint „haza“, „Isten”, „kereszténység”, sajnálatos módon annyira bemocskolódtak, hogy inkább csak megosztják az embereket.

– Vagyis már az is öröm, hogy ilyen töltetű énekek egyáltalán bekerülhettek a legjobb negyven közé?

– Így igaz, mert már a puszta jelenlétük is jel és bátorítás. Ha csak egyetlen adásban is felcsendülhet egy ilyen üzenetű dal, az már ünnep – és már ezért is hálát adhatunk Istennek.

 

Gável András

 

Isten a menedzserem a színpadon is – Andelic Jonathan JOTA a Vasárnapnak

Popsztárok, akik megvallják hitüket

Mező Misi a Vasárnapnak: Ha fontos neked Isten, nem hallgathatsz róla!

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre