Azt kívánom, hogy az elkövető felismerje az isteni szeretetet és megtérjen

Közép-Európába egyre inkább kezd begyűrűzni a keresztényellenesség.

sivadó jános görögkatolikus gödöllő templom egyház keresztény

A rendőrök elfogták azt a férfit, aki gyújtogatott egy gödöllői templomban. A keresztényellenes támadó, akinek szörnyű tettéről a Vasárnap.hu számolt be elsőként, épp nemzeti ünnepünk estéjén gyújtotta fel a város görögkatolikus templomát, a szakrális épületben szent képeket gyalázott meg. A tettes elfogása után Sivadó János gödöllői parókus nyilatkozott lapunknak a gyalázatos támadás fejleményeiről. 

– Pár nap alatt elfogták a gyanúsítottat. Hogyan értékeli a rendőrség munkáját?

– Teljes elismerésem a rendőrség munkatársainak! Mindent elkövettek, hogy a legapróbb szálakon keresztül is megtalálják a tettest. Annak ellenére, hogy a kamerák felvételei nem voltak jó minőségűek, a rendőrség rövid idő alatt felderítette az elkövető kilétét.

– Milyen visszhangja volt ennek a gyalázatos támadásnak?

– Negatív jellegű visszajelzés semmilyen formában nem történt. Senkitől nem kaptunk kárörvendő levelet.

A megdöbbenés, az együttérzés és a sajnálat hangját hallottuk mindenkitől.

Fontos lenne a biztonsági rendszerünket megerősíteni, olyan technikai eszközöket beszerezni, amelyek még jobban meggátolnak egy esetleges újabb támadást.

– Mire gondol pontosan?

Az ajtókat le kell cserélni erősebb, megbízhatóbb típusúakra. Az ablakok betörésbiztossá tételét kell megoldanunk azzal, hogy védőfóliával vonjuk be őket. Ezzel megakadályozhatjuk azt, hogy bárki is be tudja törni az ablakokat és gyúlékony anyagot dobjon be a templomba. Tökéletesebb külső-belső kamerákat kell felszerelnünk, hogy egyszerűbb legyen egy újabb támadó kilétének felderítése.

– Milyen támogatások, felajánlások érkeztek?

– Többen felajánlották segítségüket, lelkiekben sokan kiálltak mellettünk, de voltak anyagi jellegű felajánlások is az egyházon belül, illetve más keresztény közösségektől is érkeztek támogatások. Sokan, akik megfordulnak a templomunkban, lenyűgözi őket a szépsége és az egyedi ikonosztáz. Szeretnénk ezt az értéket megóvni. A hívők többsége csak szerényen tud hozzájárulni a kiadásokhoz, de a szolidaritásuk rengeteg erőt ad nekünk. Lassan összejön az az összeg, ami a kár rendezésének a fedezéséhez szükséges. Viszont arra is kérném a segítséget, hogy a biztonságtechnikai rendszerünket meg tudjuk erősíteni.

Szeretném megragadni az alkalmat, hogy megköszönjem a Vasárnap.hu szerkesztőségének azt a szolidaritást, ami alapján elindult az adománygyűjtés, illetve külön megköszönném, hogy elsőként Önök tárták fel a gödöllői vandalizmus tényét, ezzel eljuttatva a gyalázatos támadás hírét más médiumokhoz.

Önök az elsők, akik nem csak hírt adtak rólunk, hanem összefogása és anyagi támogatásra szólították fel az olvasókat.

– Tartanak egy újabb támadástól?

– Közép-Európába egyre inkább kezd begyűrűzni a keresztényellenesség. Egyre bátrabbak azok a hangok, amik támadják a keresztény gondolkodást és értékrendet.

Eljutottunk oda, hogy mindez nem csak verbálisan történik, hanem ilyenfajta brutalitásban is megnyilatkozhat.

Nyilván lehet másként gondolkodni, más etikai utat járni, de azt nem tudom elfogadni, hogy aki keresztény úton jár, azt meg kell semmisíteni. Ezek az emberek megvetnek és lenéznek minket.

Keresztényellenes gyűlölet vezérelte a támadót – gödöllői parókus a Vasárnapnak

– A támadó kilétéről vagy indítékáról kapott információt?

– Semmilyen információval nem rendelkezem. Az eljárás még folytatódik. Annyit tudok, hogy az elkövető nem nyilatkozott az indítékáról. Remélem, egyszer feltárja az okát.

– Ha lehetősége lenne találkozni a támadóval, mit mondana neki?

– Amikor az Úr Jézus Krisztust keresztre feszítették, akkor a zsoltáros szavát magára vonatkoztatta; ok nélkül gyűlölnek engem. Krisztus tovább él az egyházában. Aki az egyházat gyűlöli és támadja, voltaképpen nem a közösség tagjait támadja, hanem a mögötte lévő Krisztust.

Minden gyűlölködésnek a hátterében ott van a Gonosz, aki megpróbálja az ember lelkét birtokba venni. Ennek az embernek talán sikerült elragadni a lelkét. Isten mindig arra hív minket, hogy térjünk meg, tartsunk bűnbánatot. Én azt üzenem az elkövetőnek, hogy

ha ismerné Isten végtelen szeretetét, akkor megtérne és belátná, milyen ostobaságot csinált.

Előttünk a nagyhét, amiben világosan látható, hogy az Isten hogyan nyilvánította ki szeretetét felénk. Ő maga képes volt az életét odaajándékozni nekünk, hogy örök életünk lehessen. Számunkra felfoghatatlan isteni életet ajándékozott nekünk. Azt gondolom, ha ez a fiatal elkövető ezt megismerné, ő is az egyház tagjává válna.

Nincs más mód a keresztények számára, csak hogy tanúságot tegyünk arról a Krisztusról, aki végtelenül szereti az embert. Magát az embert akarja gazdaggá, értékesebbé tenni. Az életét boldogabbá akarja tenni már itt a Földön.

Azt kívánom, hogy a felismert isteni szeretet megtérésre vezesse az elkövetőt.

 

 

Amennyiben Ön is adakozni szeretne a gödöllői görögkatolikus templom javára, a technikai részletekről itt olvashat bővebben.

Eddigi adományaikat minden jóérzésű keresztény ember nevében köszönjük!

Kassab Adonis

Elfogták a gödöllői templomban gyújtogató férfit!

Azbej Tristan a megrongált gödöllői templomban: A verbális keresztényüldözés fizikai tetté alakulhat

Támadás érte a gödöllői görögkatolikus templomot

Kiemelt kép: YouTube, Katolikus TV

Iratkozzon fel hírlevelünkre