Videó: így gyalázta meg a támadó a gödöllői templomot

Ahogy arról a Vasárnap.hu már kedden este, elsőként beszámolt, ismeretlen tettes betört a gödöllői görögkatolikus templomba, ahol gyúlékony anyaggal lelocsolta, majd felgyújtotta a berendezés egy részét és megrongálta az ikonosztázt. A kár az első becslések szerint két és félmillió forint. 

A vandál cselekedetre nemzeti ünnepünkön, hétfő este nyolc óra után került sor. A gödöllői Szent Kereszt templom biztonsági kamerái rögzítették az esetet, a riasztó megszólalt, a tettest menekülés közben szemtanú is látta.

Sivadó János a Vasárnap.hu-nak nyilatkozva kiemelte: a felvételeken látható, hogy az agresszív cselekedet egyértelműen keresztényellenes tett. Mint mondta, sem ő, sem az általa vezetett közösség nem kapott korábban fenyegetést. A lelkipásztort a hívek értesítették arról, hogy ég a templom, ezt követően családjával a helyszínre sietett, ahol sikerült megfékeznie a lángokat.

A templomtérben az első becslések szerint két és félmillió forintos kár keletkezett. A Vasárnap.hu szerdán délután jótékonysági gyűjtést hirdetett a templom javára, amelynek keretében egyetlen nap alatt több mint hétszázezer forint felajánlás érkezett magánszemélyektől és cégektől egyaránt.

A rendőrség most közzétette a videófelvételeket, amelyen látszik a betörés és a templomtérben elkövetett gyalázatos tett.

A videó teljes egészében itt megtekinthető:

A felvételt Azbej Tristan, az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps program megvalósításáért felelős államtitkár is megosztotta. Az államtitkár szerdán a helyszínen arról beszélt: a keresztényüldözés keretében a verbalitás fizikai tettekké fajulhat. Kiemelte, mindent megtesznek, hogy a nyugati trendek ne kapjanak táptalajt Magyarországon.

A rendőrség kéri, hogy aki felismeri az elkövetőt, vagy információkkal szolgálhat az esettel kapcsolatosan, hívja a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Tevékenység-irányítási Központját a 06-1-236-2883 telefonszámon, illetve tegyen bejelentést a Telefontanú 06-80-555-111 zöldszámán, vagy a 112 központi segélyhívó számon.

 

Támadás érte a gödöllői görögkatolikus templomot

 

Keresztényellenes gyűlölet vezérelte a támadót – gödöllői parókus a Vasárnapnak