Több baj is van azzal, hogy soron kívül oltatta be magát Gyöngyös polgármestere

Adott egy 30 ezres kisváros, ahol jó eséllyel több ezren várnak arra, hogy időben megkapják a koronavírus elleni vakcinát, már csak abból kifolyólag is, mert veszélyeztetett korban vannak, vagyis tényleg az életük múlhat rajta. És adott egy polgármester, aki kap egy telefont és él a lehetőséggel. Beoltatja magát. Majd magyarázkodni kezd. De a lényeget nem érti.

Több probléma is akad azzal, ami azután történt, hogy Hiesz György, Gyöngyös baloldali polgármestere soron kívül oltatta be magát. Ezeket vesszük most sorra, a végére hagyva a legnagyobb gondot, amelyről eddig szinte mindenki elfeledkezett. De haladjunk sorban!

Az első gond ugyanis, hogy egy ilyen helyzetben egyszerűen nincs helye magyarázkodásnak. Nincs helye arról beszélni, hogy fél az ember, és más hogyan tett volna a helyében és hogy gyorsan kellett dönteni, mert különben kukába kerül a vakcina (ez utóbbi érv egyébként egészen egyszerűen nem igaz, ezt több infektológus is megerősítette). Ebben a helyzetben egy dolgot lehet tenni:

Elismerni a hibát, a rossz döntést, megkövetni az összes helybélit, aki egyébként előtte állt volna az oltási sorban és bocsánatot kérni az egészségügyi dolgozóktól, az operatív törzstől, valamint minden védekezésben részt vevőtől, amiért az oltási terv felrúgásával szembe köpte a munkájukat.

Azt már csak halkan teszem hozzá, hogy ezt akár tettek is követhették volna Hiesz György részéről. Például az, hogy legalább utólag regisztrál a vakcinainfo.gov.hu oldalon, vagy épp figyelmezteti a háziorvosát, hogy ha ilyen helyzet van, azoknak szóljon, akik az oltási tervben következnek. Ezt azonban azért is csak halkan teszem hozzá, mert valójában ezeket akkor kellett volna megtennie, amikor felhívta őt a doktor és jelezte, hogy van vakcina.

A következő probléma Hiesz György magyarázkodásának azzal a részével van, amely szerint nem ismerte az oltási tervet. Ha ez valóban így van, akkor ez egy nagyon súlyos kijelentés. A polgármester ugyanis a helyi védelmi bizottság vezetője, a teljes kornavírus járvány elleni helyi védekezést ő irányítja egy személyben. Ráadásul a rendkívüli jogrend ideje alatt döntéseket is egyedül, a közgyűlés jóváhagyása nélkül hozhat.

Ha valaki arra nem veszi a fáradtságot, hogy az idei év legfontosabb döntéshozói dokumentumát, az oltási tervet tanulmányozza, attól vajon mit várhatnak a helyiek a védekezéssel, vagy úgy általánosságban a helyi ügyek intézésével kapcsolatban? 

És itt jön a harmadik probléma. Hogy mit várhatnak a gyöngyösiek attól az embertől, akinek az erkölcsi iránytűje ennyire rossz irányba mutat? Teljesen mindegy, hogy Hiesz György polgármester, vagy nem. Ha bárki ebben az országban kap egy telefont, hogy soron kívül beoltathatja magát, két szempontot mérlegelhet. Az egyénit, vagyis hogy ő minél előbb megkapja a védettséget és így akár az életet jelentő vakcinát. Ugyanakkor ott a másik szempont is, a közösségi. Döntehet ugyanis úgy is az ember, hogy inkább annak adja meg a lehetőséget, aki nála idősebb, betegebb, vagyis veszélyeztetettebb. Hiesz Györgynek egy órája volt mérlegelni ezt.

Hiesz Györgynek egy órája lett volna, hogy a 30 ezer gyöngyösi közül találjon egy nála idősebbet, betegebbet, rászorulóbbat. Nem árulok el nagy titkot: ha keresett volna, talált volna, de nem is keresett.

Hiesz György kihasználta a lehetőséget és beadatta magának a vakcinát. Vagyis a közösségi helyett a saját szempontjait helyezte előtérbe. Az írás közben feltett kérdés így még égetőbb: vajon mit várhatnak ezek után a gyöngyösiek Hiesz Györgytől és a tőle elhatárolódni még csak meg sem próbáló baloldali pártoktól?

Iratkozzon fel hírlevelünkre