Történelmi sikerek és meglepetések Erdélyben – percről percre tudósításunk a helyszínről!

Több mint tízezer jelölt indult a magyar pártok színeiben a vasárnapi romániai helyhatósági választásokon, a magyar jelöltek helyenként közös jelöltet támogattak, másutt egymással is rivalizáltak. Az éjfél után még egyre érkező előrejelzések és szavazatszámok sok meglepetést és áttörésként értékelhető eredményeket is hoznak.

Cikkünk vasárnap folyamatosan frissült a legújabb információkkal, nyilatkozatokkal, eredményekkel. Az erdélyi választásokkal kapcsolatos híreink csökkenő időrendben, budapesti időszámítás szerint követték egymást. 

02.20 Nagyvárad (Mizsei Bernadett)

Cseke Attila, az RMDSZ polgármester-jelöltje köszönetet mondott a választóknak.

01.30 Nagyvárad (Mizsei Bernadett)
„A magyar-magyar megosztottság vélhetően sok embert visszatartott az urnáktól”

Az RMDSZ Bihar megyei tanácselnökjelöltje, Szabó József szerint azon tömbmagyar területek vezetői, akik megfelelően irányították a közösségük dolgait, illetve megállták a helyüket politikailag, valamint a projekteket és a kommunikációt illetően is, most sikeres választást tudnak maguk mögött, újabb mandátumot szerezhettek.

– Még nem ismerjük a megyei listákra leadott eredményeket, de az is egyértelmű üzenet számunkra, hogy ahol a választópolgárok nem elégedettek, ahol a letett munka nem váltotta ki a közösség szimpátiáját, ott ezt a közösség megbüntette. A magyar-magyar megosztottság vélhetően sok embert visszatartott az urnáktól. Ezért sem tudtuk a számarányoknak megfelelő eredményeket hozni, még úgy sem, ha összeadjuk a saját szavazatunkat a rivális magyar párt szavazataival – mondta el Szabó József. Hozzátette, ez is egy üzenet a szavazópolgárok részéről: nem szeretik az acsarkodást, hanem éppen azokat a személyeket keresik, akik a konfliktushelyzetek megoldásán dolgoznak. – Ez az egyik legnagyobb tanulság a jövőre nézve. A sikeres polgármesterekkel tovább dolgozunk, az újakat segítjük majd a munkájukban, és minden önkormányzati képviselőt felkészítünk arra, hogy a közösséget a legméltóbb módon tudja képviselni – tette hozzá.

Megjegyezte, az alacsony részvételi arányokat – főként városi környezetben – részben a koronavírustól való félelem is magyarázhatja.

01.10 Nagyvárad (Mizsei Bernadett)

Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke a már ismert számok tükrében értékelte a Bihar megyei eredményeket. 

 

00.30 Szatmárnémeti/Nagykároly

Szatmárnémetiben a szavazókörök 60 százalékának eredményösszesítése után Kereskényi Gábor polgármester vezeti a választási versenyt – írja az MTI. Az RMDSZ jelöltje a részleges eredmények szerint a szavazatok 55 százalékát szerezte meg.

A részleges eredményt maga a polgármester jelentette be nem sokkal éjfél után az RMDSZ eredményvárójában. „Ígérem, hogy Szatmár tovább fejlődik, megyünk tovább az elkezdett úton. Az egy helyben toporgás nem pálya” – jelentette ki.

Pataki Csaba, a Szatmár megyei önkormányzat elnöke bejelentette: az RMDSZ jelöltje, Kovács Jenő nyert újabb polgármesteri mandátumot Nagykárolyban.

00.28 Sepsiszentgyörgy (Kassab Adonis)
Újraválasztották Antal Árpádot Sepsiszentgyörgyön

Előzetes adatok szerint Kovászan megyében a szavazatok 70%-át szerezte meg az RMDSZ. Sepsiszentgyörgyön már biztos, hogy Antal Áprád RMDSZ-es politikus válaztották újra polgármesternek. Helyi információk szerint székely város testületében kétharmados RMDSZ többség várható.

Háromszéken, ahol kiélezett volt a verseny, magas volt a részvétel, viszont ahol csak RMDSZ-es jelölt volt, ott kevesebben mentek el szavazni.

Az RMDSZ jó eredményeket ért el Háromszéken. A részvételi adatokkal már kevésbé vagyunk megelégedve – nyilatkozta portálunknak Antal Árpád polgármester. Hozzátette: a városvezetői munkát befejezni nem lehet, csak abbahagyni. “Negyvenöt évesen bőven van még energiám, vannak még ötleteim. Amig azt érezzük, hogy a szentgyörgyiek támogatnak minket és a város együttes erővel szintet tud lépni, addig tovább folytatjuk a munkánkat.”

00.25 Sepsisztentgyörgy (Kassab Adonis)

Történelmi siker Zágonban is! Kiss Augustin, az RMDSZ jelöltje a szavazatok több mint 81 százalékát szerezte meg a méltán nagyhírű községben. Második mandátumát szerezte meg Gyerő József, Kovászna polgármestere. A kovásznai szavazók hozzávetőleg 75 százaléka adta le voksát az RMDSZ jelöltjére.

Gelencén Ilyés Botond, az RMDSZ polgármesterjelöltje végzett az első helyen 1561 szavazattal, amivel a leadott voksok háromnegyedét szerezte meg. Bölönben Sikó Imre folytatja polgármesteri munkáját. Az RMDSZ jelöltje a leadott szavazatok hatvan százalékát kapta.

Torján Daragus Attila is folytatja munkáját. A leadott szavazatok több mint kilencven százalékát szerezte meg az RMDSZ polgármestere. Kökös új polgármestere Silviu Tăraș, az RMDSZ jelöltje, aki a szavazatok közel kilencven százalékát szerezte meg.

Nagyajtán Bihari Edömérnek is újabb mandátumra szavaztak bizalmat. Az RMDSZ polgármesterjelöltje 376 szavazattal az első helyen végzett, három ellenjelöltje 194, 137 és 115 szavazatot kapott.

Folytatja munkáját Kisgyörgy Sándor, Kőröspatak polgármestere is. Az RMDSZ-es elöljáró 813, ellenjelöltjei pedig 355, illetve 9 szavazatot kaptak.

Barátos, Bardoc, Bereck, Bodok, Kézdiszentlélek, Kommandó, Maksa, Mikóújfalu, Réty, Sepsibükszád községek vezetőinek nemcsak hogy nem voltak kihívói az idei választáson, a közösség bizalmát a nagyszámú szavazat is visszaigazolta.

A kézdivásárhelyiek újabb négy évre szavaztak bizalmat Bokor Tibornak. Az RMDSZ polgármesterjelöltje a szavazatok több mint kétharmadát szerezte meg. Árkoson folytatja munkáját Máthé Árpád. Az RMDSZ polgármestere a leadott szavazatok 85 százalékát szerezte meg.

Szentkatolnán Tusa Levente folytatja polgármesteri munkáját. Az RMDSZ jelöltje közel ezer szavazattal nyerte meg a vasárnapi választást. Marti István vezeti a következő négy évben Dálnok községet. Az RMDSZ polgármesterjelöltje a szavazatok több mint kétharmadát szerezte meg a vasárnapi választáson.

Málnás községben Angéla Szotyori is folytatja polgármesteri munkáját. A megye egyetlen női polgármestere elsöprő többséggel nyerte meg a választást, 388 szavazatot kapott, ellenjelöltjére mindössze 55-en voksoltak. Folytatja munkáját Imre Fodor, Illyefalva polgármestere. A párhuzamos szavazatszámlálás eredményei szerint a voksok 65 százalékát szerezte meg a vasárnapi választáson.

Vargyason Imets Lajos, az RMDSZ polgármesterjelöltje nyerte meg a választást. A párhuzamos szavazatszámlálás eredményei szerint 498 szavazatot kapott, 188 szavazattal többet, mint ellenjelöltje. Folytatja a munkát Ferenc Demeter, Mikóújfalu polgármesterével. A párhuzamos szavazatszámlálás eredményei szerint mind a 11 tanácsosi tisztséget az RMDSZ nyerte el 

23.55 Budapest

Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes vasárnap késő este gratulált Kelemen Hunornak, az RMDSZ elnökének. Az RMDSZ választási sikere az erdélyi magyarság sikere – fogalmazott.

Külön gratulált a történelmi jelentőségű marosvásárhelyi győzelemhez, valamint a Szatmárnémetiben és a Székelyföldön elért sikerekhez. Semjén Zsolt a magyar kormány nevében további támogatásáról biztosította az RMDSZ-t – olvasható a KDNP közleményében.

23.45 Marosvásárhely (Ungváry Ildi)

A magyar független jelölt, Soós Zoltán nyerte a marosvásárhelyi polgármester-választást a kampánystábja által végzett párhuzamos szavazatszámlálás szerint.

A borítékolható történelmi győzelemmel kapcsolatban dr. Zsigmond Barna Pál országgyűlési képviselőt, volt csíkszeredai főkonzult, Marosvásárhely szülöttét kérdeztük. 

Cikkünk itt érhető el.

23.30 Sepsiszentgyörgy (Kassab Adonis)
Fölényes RMDSZ-győzelem Kovásznában

Az előzetes eredmények alapján Kovászna megyében fölényesen nyert az RMDSZ. Sepsiszentgyörgy, Kézdivásárhely és Kovászna városokban nagy többséget szerzett a romániai magyarok szövetsége.

Barót városának vezetésére két független jelölt a legesélyesebb, Eszternek kisközségben az ÉMSZ jelöltje, Salamon Balázs tűnik befutónak.

Negyvenöt közigazgatási községből negyven helyen állított jelölteket a párt. „Kötelességünknek tartottuk, hogy ahol akár csak egy százalékban is élnek magyarok, ott indítsunk jelöltet” – mondta el lapunknak Tamás Sándor, Kovászna megye tanácselnöke.

Háromszéken tíz településen egyedüliként az RMDSZ indított polgármesterjelöltet. Mint arról lentebb beszámoltunk, nem hivatalos eredmények szerint Előpatakon bravúros sikert ért el az RMDSZ polgármesterjelöltje, Kovács László, aki ezzel a harmadik mandátumát kezdheti meg. A település lakossága csak 9 százalékban magyar, mégis a többség egy magyar jelöltek adta meg a bizalmat.

„Nyugodtan kijelenthetem, hogy Háromszéken a polgármesterek, a megyei tanácsosok és a tanácselnök tekintetében az RMDSZ megnyerte a választást” – mondta Tamás Sándor Kovászna megyei tanácselnök. Hozzátette, ezt a statisztikai fölényt nem erőfölényként fogják fel; az elkövetkező években a minőséget javítanák azzal a többséggel, amivel rendelkeznek.

Az alacsony magyar részvételre vonatkozó kérdésünkre a tanácselnök válaszul elmondta: a települések negyedében az RMDSZ-nek nem volt kihívója, ezért sokan úgy gondolták, nincsen tétje a választásnak. Kelemen Hunor pártelnök részvételi adatokkal kapcsolatos véleménye itt olvasható.

– Sepsiszentgyörgyön és Kézdivásárhelyen a lakosság szavazástól történt távolmaradása hátterében a koronavírus-járvány miatti félelem állhat. A megyében lévő fertőzöttek fele ugyanis épp ebben a két városban él – emlékeztetett Tamás Sándor.

23.10 Kolozsvár

A részeredmények azt jelzik, hogy Emil Boc (PNL) a voksok több mint felét megszerezve kezdhet újabb polgármesteri mandátumot – közölte a Mediafax hírügynökség.

23.08 Temesvár

A liberális Nicolae Robu polgármester a szavazatok alig 15 százalékának megszámlálása után elismerte vereségét, mondván kihívójának, az USR által támogatott Dominic Fritznek – Horst Köhler, a Német Szövetségi Köztársaság korábbi elnöke volt irodavezetőjének – előnye „behozhatatlan”.

23.00 Előpatak (Kassab Adonis)

Nem hivatalos eredmények szerint a román többségű Előpatakon bravúros sikert ért el az RMDSZ polgármesterjelöltje, Kovács László, aki a harmadik mandátumát kezdheti meg. A település lakossága csak 9 százalékban magyar.

22.50 Kolozsvár
Kétszáz polgármesteri tisztségre számít az RMDSZ

– nyilatkozta Kelemen Hunor, a párt elnöke az MTI-nek. Szerinte az erdélyi magyarok részvétele enyhén elmaradt az országos átlagtól, amit azzal magyarázott az RMDSZ kolozsvári eredményvárójában tartott sajtótájékoztatóján, hogy mintegy 50 településen nem volt verseny a polgármesteri tisztség elnyeréséért, csak az RMDSZ jelöltje pályázott a tisztségre.

Az elnök nyilatkozata részletesen itt olvasható.

22.30 Marosvásárhely
Történelmi siker körvonalazódik!

Minden jel szerint a független Soós Zoltán lesz Marosvásárhely polgármestere, kampányoldalának információi szerint a 85 körzetből több mint 60-ban egyértelműen nyerésre áll.

Marosvásárhelyen 57 417-en szavaztak a román központi választási iroda által közzétett részvételi adatok szerint. A szavazatok 50 százalékos feldolgozottságánál Soós Zoltán 17 399 szavazatot kapott – a második a Pro Románia színeiben indult Claudiu Maior 4938 vokssal, a harmadik a liberális Theodora Bendek 3921 szavazattal, a negyedik pedig Marius Pascan 2304 szavazattal.

Soós egyedüli magyar jelöltként szállt versenybe több román jelölttel szemben, mind a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), mind az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) őt támogatta.

A „civilben” múzeumigazgatóként dolgozó Soós a 20 éve regnáló román Dorin Floreát válthatja a polgármesteri székben.

21.40 Székelyudvarhely (Tóth Gábor)

Az eddigi adatok alapján Székelyudvarhely, a „legmagyarabb” székely város 22 körzetéből tizenötben Gálfi Árpádot, a Szabad Emberek Pártja (POL) polgármesterjelöltjét választották meg.

Derzsi László az RMDSZ eredményváróján elismerte vereségét. A hivatalos adatok beérkezése után megkezdik a voksolás értékelését.

21.33 Nagyvárad (Mizsei Bernadett)

Az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke, Szabó Ödön, Nagyvárad RMDSZ-es polgármester-jelöltje, Cseke Attila és Szabó József, az RMDSZ tanácselnök-jelöltje az urnazárást követően köszönetet mondott a szavazóknak. – Azt tűztük ki célul, hogy jobb eredményt érjünk el, mint négy évvel ezelőtt. Reméljük, hogy ezt a szavazatszámok igazolják majd – fogalmazott Cseke Attila. Szabó Ödön elmondta, hogy bár az eredményeket még nem ismeri, de reményei szerint megkapják a felhatalmazást arra, hogy programjaikat valakivel partnerségben megvalósítsák. – Ezek az ötletek, projektek nem azért születtek meg, hogy „elmondassanak”, hanem azért, hogy a nagyváradiak és a Bihar megyeiek életét jobbá tegyék – szögezte le.

Fotó: Mizsei Bernadett/Vasárnap.hu

A nagyváradi RMDSZ-székházban megkezdték a már biztos befutók plakátjainak kifüggesztését a „dicsőségfalra”.

Másfél órával az urnazárást követően 6 jelöltről már biztosan kiderült: a következő 4 esztendőben betölthetik a polgármesteri tisztséget.

Nagyváradon a 186 536 szavazatra jogosult állampolgárból 69 228 járult az urnákhoz – ez csupán 37,11 %-os részvételi arányt jelent. Megyei szinten sem sokkal jobb a helyzet, az 501 705 jogosultnak alig több mint fele, 52,2% ment el szavazni.

21.00 Székelyudvarhely (Tóth Gábor)

Udvarhelyszéken 12, Kovászna megyében 16 olyan település van, ahol nem volt kihívója a polgármesterjelöltnek, ezeken a területeken tehát nem kérdéses az eredmény. A székely városokban azonban nagy küzdelem várható, így Csíkszeredán és a Sepsiszentgyörgyön is erős harc bontakozhat ki az előzetes adatok és a nem hivatalos hírek szerint.

Székelyudvarhelyen is szoros eredmény várható, eddig nem hivatalos adatok alapján a jelenlegi polgármester, Gálfi Árpád három választókörzetben legyőzte Derzsi Lászlót, az RMDSZ jelöltjét.

20.00 Nagyvárad (Mizsei Bernadett)
Nem hosszabbítják meg a szavazást

A Belügyminisztérium azzal az igénnyel fordult a Központi Választási Irodához (BEC), hogy vizsgálja meg annak lehetőségét: a szavazókörzeteknél sorban állók 21 óra után is élhessenek alkotmányos jogukkal. A BEC elutasította a szavazás meghosszabbítását. A jelenleg hatályban levő törvény szerint ugyanis csak a szavazóhelyiségen belül tartózkodóknak engedik meg, hogy 21:00 óra után is voksoljanak.

Becslések szerint 19 órakor a magyarok részvételi aránya 40,1 százalékos volt. A BEC összesítése alapján országosan a szavazásra jogosult személyek 41,5 százaléka járult az urnákhoz.

Hegedüs Csilla RMDSZ-szóvivő tájékoztatott róla, hogy Bihar és Szilágy megyében nagyon kevés magyar adta le voksát. Székelyföldön szintén alacsony a részvétel, ám jelenleg úgy tűnik, Kolozs, Szatmár és Hargita megyében kiegyenlítődött a becsült magyar és a román részvételi arány.

17:45: Nagyvárad (Mizsei Bernadett)

Nem engedtek szavazni egy magyar-román kettős állampolgárt 

Nagyvárad egyik szavazókörzetében nem engedtek szavazni egy magyar-román kettős állampolgárt – annak ellenére, hogy nagyváradi állandó lakcímmel rendelkezik. A választási bizottságban azt mondták neki, hogy noha a korábbi választások alkalmával szavazhatott, most fel kellett volna iratkoznia egy listára.

„Egyértelműen kijelenthetjük, hogy ez nem igaz. Hála Istennek volt a megyei választási bizottságban képviselőnk, ő jelezte felénk, hogy valami nincs rendben. Mi eljártunk az ügyben a választási bizottságnál, így az érintett visszamehetett, és leadhatta a szavazatát” – mondta el az ügyben a Vasárnap.hu-nak az RMDSZ Bihar megyei ügyvezető elnöke. Szabó Ödön hozzátette, ha valaki bármilyen rendellenességet tapasztal, nem engedik szavazni vagy bármilyen okból kifolyólag veszélybe kerül a voksleadás, jelezze a problémát az RMDSZ felé.

17:20: Kovászna megye (Kassab Adonis)

A 17 órai részvételi adatok szerint a megyében a szavazók 29,48%-a járult az urnákhoz. (Az országos átlag 34,59%.) A legnagyobb részvétel továbbra is Esztelnek, Sepsikőröspatak és Dálnok községekben tapasztalható, a legkisebb pedig Kézdiszentlélek, Sepsibükszád községekben, valamint Sepsiszentgyörgyön és Kézdivásárhelyen.

17:05: Erdély (MTI) 

Már a délelőtti órákban leadták voksukat a vasárnapi romániai önkormányzati választásokon a magyar pártok és politikai szervezetek vezetői, arra buzdítva az erdélyi magyarokat, hogy éljenek választójogukkal – jelentette délután a Magyar Távirati Iroda. 

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke szülőfalujában, Csíkkarcfalván a „folytonosságra, az építkezésre és a fejlődésre” szavazott, és arra kérte a romániai magyarokat, hogy éljenek szavazati jogukkal, menjenek el voksolni azzal a tudattal, hogy a szavazás biztonságos, ennek semmiféle kockázata nincs.

„Mutassunk egységet ma is, csak így vagyunk erősek! Ne dőljünk hátra, legyünk szolidárisak. Akkor is menjünk el voksolni, ha a magyar polgármesternek nincs kihívója településünkön, hiszen az egész megye sorsa múlhat most a szavazatunkon” – magyarázta a vasárnapi választás tétjét Kelemen Hunor.

Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke a nagyváradi lakóhelyének megfelelő szavazókörben adta le szavazatát. Arra biztatta a magyar közösséget, hogy éljen az 1989-ben kiharcolt szavazati joggal, vegyen részt a választásokon, juttassa a magyar érdeket érvényesítő képviselőket a megyei és települési önkormányzatokba.

Ugyancsak Nagyváradon adta le szavazatát Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke, az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) társelnöke. Szerinte az elmúlt időszakban a bukaresti magyarellenesség egyre súlyosabb méreteket öltött, így azok az erdélyi önkormányzatok, amelyekben a mai voksolás nyomán magyar emberek vezetői pozíciókhoz jutnak, az erdélyi magyarok védőbástyái lesznek

„Számunkra Erdélyben a választás szabadsága nagyon fontos, sok évszázados érték. Épp ezért Erdély nem lehet olyan területe a Kárpát-hazának, ahol egypártrendszer van” – mondta az EMNP elnöke.

Mezei János, a Magyar Polgári Párt (MPP) elnöke, az EMSZ társelnöke Gyergyószentmiklóson szavazott. Híveihez intézett üzenetében úgy értékelte: sok erőfeszítés és nagy bátorság kellett a választás szabadságának megteremtéséhez, és arra kérte az erdélyi magyarokat, hogy mindenki menjen el, vegyen részt a választásokon.

Az RMDSZ 8390, míg az EMNP és MPP által politikai szövetségként bejegyzett EMSZ mintegy 2300 jelöltet indított a romániai önkormányzati választásokon. A helyenként közös jelöltet támogató, másutt egymással is rivalizáló magyar pártok abban egyetértenek, hogy a magyarság részvételi arányán múlik a közösségi képviselet ereje és hatékonysága.

A szavazókörök mindenütt helyi idő szerint 21 (magyar idő szerint 20) óráig tartanak nyitva.

16:55: Arad megye (maszol.ro)

A maszol.ro jelenti: az RMDSZ párhuzamos mérése alapján egyelőre elmarad a magyarok részvételi aránya a vasárnapi szavazáson az átlaghoz képest – közölte Faragó Péter parlamenti képviselő, az RMDSZ Arad megyei szervezetének elnöke. Az RMDSZ 12 Arad megyei községben és városban állított polgármesterjelöltet és összesen 17 településen indított képviselőjeleteket, emellett a megyei önkormányzati elnöki tisztségre is van jelöltje, Faragó Péter személyében. 

16:28: Nagyvárad (Mizsei Bernadett)

Bihar megye egészében és azon belül Nagyváradon is rendkívül alacsony a részvételi arány a Központi Választási Iroda eddig összegyűjtött adatai szerint. A délután négy órás adatokat a két órakor rögzített számokkal összevetve elmondható: az urnáknál a 25-34, illetve a 35-44 éves korosztály is megjelent. Ugyanakkor a 18-24 év közötti fiatalok csoportjából csak nagyon kevesen, alig több mint háromezren voksoltak.

Az 501 000 szavazásra jogosult személyből közel 180 ezren szavaztak eddig Bihar megyében, míg Nagyváradon a szavazók száma elérte a 46 ezret.

16:13: Nagyvárad (Mizsei Bernadett) 

Pető Dalma Csilla is szavazásra buzdít. Az RMDSZ nagyváradi önkormányzati képviselőjelöltje a Vasárnap.hu-nak nyilatkozva hangsúlyozta: fontos, hogy a magyarságnak városi és megyei szinten egyaránt erős képviselete legyen. „Fontos, hogy a férfierő mellett a női gondoskodás is megjelenjen” a város életében, ezért Pető arra kéri a szavazópolgárokat, támogassák őt az urnazárásig fennmaradó időben.

16:04: Duplán próbált szavazni a vámoslázi férfi (Mizsei Bernadett)

Csaláson kaptak egy szavazót a Bihar megyei Vámoslázon: a férfi ideiglenes tartózkodási engedéllyel adta le voksát a településen. Hamar kiderült azonban, hogy eredeti lakcímén is élt szavazati jogával. Miután a helyi szavazókörzetben rájöttek, hogy ugyanaz a személy két helyen is szavazott, jelentették az ügyet a Megyei Választási Bizottságnak, majd a rendőrségnek. A hatóság választási csalás megalapozott gyanújával bűnvádi eljárást indított az elkövető ellen.

15.20 Nagyvárad (Mizsei Bernadett)

– Senkinek sem lehet mindegy, hogyan alakul, hogyan fejlődik a mi közösségünk. Azonban ahhoz, hogy legyen fejlődés, alakulás, boldogulás, mindenkinek fel kell vállalni a saját maga szerepét, felelősségét a mostani időkben. Ezen a napon az a feladatunk, hogy menjünk el szavazni, a lehetőség adott – hívta fel a figyelmet a romániai helyhatósági választások idején a nagyváradi megyés püspök, miután leadta szavazatát.

Böcskei László hozzátette: „Ha elmegyek szavazni, az azt jelenti, hogy fontos számomra a környezetem, a felebarátom, az, hogy hogyan tudom berendezni az életemet, fontosak számomra a fiatalok, a gyermekek, az idősek és az a tér, ahol a boldogulásomat keresem. Ne engedjük át magunkat a közömbösségnek, hanem cselekedjünk! Mondjuk ki a véleményünket, adjuk le a szavazatunkat!”

A megyéspüspökkel készített teljes interjúnk itt olvasható.

15.10 Kézdivásárhely (Kassab Adonis)

Bokor Tibor, Kézdivásárhely polgármesterjelöltje is leadta szavazatát. Közösségi oldalán közölte: a folytatásra és a jövőre szavazott, a becsületes munkára egy fejlődő városban. „Ebben hiszek, ezért dolgozom” – írta.

Forrás: Bokor Tibor Facebook-oldala

Hozzátette: Felelős döntéseket felelős emberekkel lehet meghozni, egy városvezetés pedig akkor tud valódi erőt felmutatni, ha sokan vannak mögötte. Ehhez arra van szükség, hogy a kézdivásárhelyiek menjenek el szavazni, mondják el véleményüket.

14.00 Nagyvárad (Mizsei Bernadett)
Szabálysértés a 32-es szavazókörzetben

Lepecsételt szavazólapot kapott Nagyvárad 32-es szavazókörzetében egy magyar hölgy, ami teljesen szabályellenes. A helyi jogrend szerint ugyanis a lap kizárólag a jelöltek nevét és egy tájékoztatást tartalmazhat. A pecsétet a szavazópolgár maga viszi be a fülkébe, és ott pecsételi le külön-külön mind a négy oldalt. (A helyhatósági választás során szavaznak jelöltre, illetve szervezetre: a település polgármesterére, a település vezető tanácsára, a megyeközpont polgármesterére, illetve a megyét vezető tanács elnökére.)

A helyszínre érkezve hiába kértünk nyilatkozatot és egyben magyarázatot a történtekre a szavazóbizottság román elnökétől, visszautasította az interjút, arra hivatkozva, hogy nem történt semmiféle szabálysértés, ez csupán valami véletlen lehetett.

13.20 Erdővidék (Kassab Adonis)

Gáj Nándor Kovászna megyei tanácsosjelölt a vasárnapi mise után a nagyajtai szavazókörzetben járult az urnákhoz. A Vasárnapnak elmondta: két dolog miatt tartotta fontosnak, hogy elmenjen szavazni, az egyik, hogy ez olyan jog és kötelezettség, amit gyakorolni kell; a másik, hogy ezzel „lehetőségünk van elmondani, hogy ki az, aki az elmúlt négy évben szerintünk letett valamit az asztalra, nemcsak fizikai, hanem emberek közti hidakat is épített”.

Az RMDSZ-es politikus hozzátette: fontos, hogy azt au embert válasszunk, aki olyan értékeket képvisel, ami hozzájárul a székelyföldi és az erdélyi magyarság megmaradásához. Szerinte a választások legnagyobb tétje, hogy helyén tud-e maradni az a csapat, amely Háromszékért dolgozott. – Fontos az is, hogy megmutassuk azoknak, akik sajnálatos módon román pártok színeiben indultak, döntésük nem volt megfelelő – tette hozzá.

A magyarok lakta megyékben lévő délelőtti alacsony részvételi arányokra reagálva Gáj Nándor kifejtette, hogy a székelyföldi emberek többsége konzervatív keresztény értékrendet vall. Ami azt jelenti, hogy reggel az emberek felkelnek, a családdal és a jószágokkal foglalkoznak, utána elmennek a templomba, majd csak ezután mennek el szavazni.

13.10 Székelyudvarhely (Tóth Gábor)
Maszkhasználat, távolságtartás, hőmérsékletellenőrzés, kézfertőtlenítés

A járvány miatt óriási egészségügyi ellenőrzés közbeiktatása mellett zajlanak a romániai önkormányzati választások.

A szavazópolgárok csak testhőmérséklet-ellenőrzés és kézfertőtlenítés után léphetnek a szavazófülkébe (Forrás: Tóth Gábor, Vasárnap.hu)

Nincs ez másképpen Székelyudvarhelyen sem, ahol azt tapasztaltuk, hogy a szervezők maximálisan felkészültek, védőruhás személyzettel várja a voksolókat. A szavazókörökben mindent megtesznek annak érdekében, hogy a koronavírus terjedésének útját állják.

A szavazópolgárok csak testhőmérséklet-ellenőrzés és kézfertőtlenítés után léphetnek a szavazófülkébe (Forrás: Tóth Gábor, Vasárnap.hu)

Maszkhasználat, távolságtartás, hőmérsékletellenőrzés és kézfertőtlenítés után vehetik át a szavazásra jogosultak a választólapjaikat.

12.40 Székelyföld, Kovászna megye (Kassab Adonis)

Tamás Sándor, Kovászna megye tanácsának elnöke Facebook-oldalán köszönetét fejezte ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszternek, aki támogatásáról biztosította az RMDSZ-t.

Köszönjük miniszter úr❗️

Közzétette: Tamás Sándor – 2020. szeptember 27., vasárnap

12.00 Sepsiszentgyörgy (Kassab Adonis)

A déli órákban Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármesterjelölt is leadta a szavazatát. A városvezető szerint az itt élők számára a világ közepét jelenti a székelyföldi város.

„Ezt a várost vezetni öröm, szolgálat és felelősség. Azt szeretnénk, hogy a következő évtizedben szintet lépjünk, szintet lépjen a város, ehhez pedig mindenkire szükség van! Arra kérek mindenkit, akinek fontos a város és jövője, hogy éljen szavazati jogával” – mondta a Vasárnapnak az erdélyi politikus.

Forrás: Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester Facebook-oldala

A helyi források szerint egyelőre a magyar lakta megyékben alacsonyabb a részvételi arány az ország átlagához képest, de a magyarok hagyományosan a délutáni órákban mennek el szavazni.

Viszont a 13 órás részvételi adatok szerint Kovászna megye több településén is magas részvételi arányokat számoltak. A legnagyobb részvétel Esztelnek (39,84%), Sepsikőröspatak (33,88%) és Kézdialmás (29,04%) községekben van.

11.50
Csalási kísérlet történt Maros megyében

Több rendellenességet is jelentettek már a nap folyamán Maros megyei választókörzetekből. Az RMDSZ Maros megyei szervezete közleményében azt írja, mindenki figyeljen oda arra, hogy hány szavazólapot kap és hogyan szavaz.

Kovács Levente, a Maros megyei RMDSZ ügyvezető elnöke szerint „a régi rendszer megpróbálja elcsalni a választást Maros megyében is”.

Mint elmondta, néhány helyen a kelleténél több szavazólapot kaptak kézbe a választók, illetve volt, ahol hiányzott a kontrollpecsét a szavazólapról.

„Mindez azért történik, mert meg akarják akadályozni, hogy Maros megyét továbbra is magyar ember vezesse. Politikai ellenfeleink tudják, hogy tisztességesen nem győzhetnek, ezért nem akarják a választókra bízni az eredményt. Mindent megtesznek, hogy elcsalják a választásokat.”

Az RMDSZ csalás miatt feljelentést tett a Városi Választási Bizottságnál.

11:40 Sepsiszentgyörgy (Kassab Adonis)
Kéréssel fordult az anyaországiakhoz Kelemen Szilárd

Kelemen Szilárd tanácsosjelölt helyi idő szerint 11 órakor adta le szavazatát Sepsiszentgyörgyön. Az RMDSZ színeiben induló politikust két szempont vezérelte a szavazásnál.

– Elsősorban azt szeretném, hogy Sepsiszentgyörgy továbbra is maradjon Székelyföld szíve. Másrészt, mint megyei tanácsosjelölt, Háromszék jövőjét tartottam szem előtt – mondta.

A Háromszéki Ifjúsági Tanács (Hárit) elnöke a Vasárnap.hu-nak nyilatkozva arról is beszélt, hogy folyamatosan azon dolgoznak, hogy minél több fiatalhoz juttassák el az üzenetet, például a mai választás fontosságáról.

A fiatal erdélyi politikus szerint ezen a napon a választásra jogosult emberek nemcsak személyekről döntenek, hanem elsősorban Háromszék és Székelyföld jövőjéről, ami meghatározza a következő négy, illetve tíz évet.

Hozzátette: „Mi folyamatosan mozgósítjuk az ifjúsági szervezetünket, amely a fiatalokat próbálja meggyőzni, hogy menjenek el szavazni. Öröm számunkra, hogy nem nagyon kell győzködni őket, hiszen tudják, mi a dolguk, és mi a mai választás tétje”.

Kelemen Szilárd a többi erdélyi politikushoz hasonlóan 

a Vasárnap.hu-n keresztül arra biztatja az anyaországi magyar testvéreket, hogy keressék meg az erdélyi rokonokat, barátokat, és kérjenek meg mindenkit arra, hogy szavazzanak egy erős képviseletre.

– Most az a tét, hogy folytatódhat-e az a munka, ami az elmúlt években elkezdődött Erdélyért és az erdélyi magyarságért – szögezte le.

Nem mindegy a jövő. A fiatalok szavaznak.

🗳 Kovászna Megye Tanácsának fiatal jelöltjei voltak már szavazni, arra kérnek, hogy ne legyünk közömbösek, menjünk el és szavazzunk. Biztassuk erre családtagjainkat, barátainkat is. 😎 Hajrá fiatalok! ✅

Közzétette: Tamás Sándor – 2020. szeptember 27., vasárnap

11.20 Kézdivásárhely (Kassab Adonis)
Tamás Sándor: A jövő holnap kezdődik!

Helyi idő szerint 10.30-kor Tamás Sándor, Kovászna megye tanácsának elnöke családjával együtt szavazott Kézdivásárhely oroszfalvi körzetében. Az erdélyi politikus nekünk adott nyilatkozatában kifejtette: a jövő nem négy év múlva, hanem holnap kezdődik. 

Tamás Sándor Facebook-oldala

Éppen ezért mai szavazásunkkal megalapozzuk azt, hiszen ahogy a régi mondás tartja: Ki mint vet, úgy arat! – mondta az erdélyi politikus a Vasárnap.hu-nak.

Hozzátette, az elmúlt ezer évben megtanultuk, hogy ha nem mi szervezzük a saját jövőnket, akkor azt mások teszik meg helyettünk.

11.10 Székelyudvarhely (Tóth Gábor)

Udvarhelyen a Benedek Elek Pedagógiai Líceumban megnövekedett a választók száma, illetve a járványveszélyre tekintettel kiadott intézkedések miatt (távolságtartás, testhőmérséklet-ellenőrzés, kézfertőtlenítés stb.) meghosszabbodott a választás folyamata.

Sorban állók a Benedek Elek Pedagógiai Líceumnál (Fotó: Tóth Gábor, Vasárnap.hu)

A helyszínen azt tapasztaltuk, hogy egyesek elégedetlenek a lassú előrehaladással, ezért inkább visszafordulnak és voksolás nélkül, csalódottan hazamennek. Az idősek azonban jóval kitartóbbak, kivárják a sorukat.

10.15 Sepsiszentgyörgy (Kassab Adonis jelenti)

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke arra kéri a megyeiket, hogy az óvintézkedéseket betartva  szánjanak 10 percet a szavazásra a nap folyamán, hiszen az erdélyi magyarság ma a közösségük és  településük jövőjéről dönt.

🚩 Ma közösségünk és településeink jövőjéről döntünk. Válaszd a fejlődést és a biztonságot! Szavazz!

Közzétette: Tamás Sándor – 2020. szeptember 26., szombat

 

10.00, Székelyudvarhely (Tóth Gábor jelenti)
Orbán leszavazott Udvarhelyen

Orbán Ágnes, az RMDSZ tanácsnokjelöltje is leadta a szavazatát. Szakács Tibor, Incze Csongor, Darabont Ede-Gergő, Fazakas István, Fülöp Mihály RMDSZ-es tanácsosjelöltek már a polgármesterjelöltjük előtt leadták voksukat a számukra kijelölt udvarhelyi szavazókörzetben. 

Székelyudvarhelyen, ahogy szinte minden székely településen, a választás eredményét nagyon nehéz lenne megjósolni, hiszen az új politikai formációk és a járványhelyzet miatt kialakult bizonytalanság miatt kérdéses, hogy a választásra jogosultak hány százaléka fog az urnákhoz járulni.

9.30, Nagyvárad (Mizsei Bernadett jelenti)

Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke a Vasárnap.hu-nak nyilatkozva elmondta: a magyar érdekképviselet csak akkor tud jelen lenni Erdélyben, ha a magyarok jelen vannak az urnáknál. Tekintse meg videónkat!

9.45 Székelyudvarhely (Tóth Gábor jelenti)

A Zsibongó napközis otthonban, romániai idő szerint 10 óra után pár perccel Derzsi László, az RMDSZ székelyudvarhelyi polgármesterjelöltje is leadta a szavazatát a romániai önkormányzati választáson. A Vasárnapnak arról beszélt:

a mostani választás gyermekeink jövőjéről fog szólni.

„Egy sikeresebb Székelyudvarhelyre szavaztam” – nyilatkozta,  majd megkért minden erdélyi magyart, hogy éljen a szavazati jogával.

Derzsi László, az RMDSZ polgármesterjelöltje a szavazat leadása előtt (Fotó: Tóth Gábor, Vasárnap.hu)

Hargita megyében eddig a választásra jogosultak alig valamivel több mint 5 százaléka járult az urnákhoz; ez a részvételi arány rendkívül alacsonynak számít Romániában. Derzsi ugyanakkor elmondta: a székelyföldi megyékben rendszerint később kezdik meg a szavazást, ezért úgy gondolja, a nap végére Hargita megyében és más székely megyékben is az országos átlaggal megegyező részvételi arány várható.

Derzsi László az RMDSZ polgármesterjelöltje a kamerák keresztüzében (Fotó: Tóth Gábor, Vasárnap.hu)

6.15 Székelyudvarhely (Tóth Gábor jelenti):

Romániai idő szerint reggel hétkor Udvarhelyen is megnyitottak a választóhelyiségek. A koronavírus-járvány miatt a szavazásra érkező választópolgároknak több egészségügyi óvintézkedést is be kell tartaniuk.

Székelyudvarhelyen Derzsi László (RMDSZ), Gálfi Árpád (POL) és Mike Levente József (MPP) mérkőzik a „legmagyarabb” székely város polgármesteri tisztségéért. Egyelőre nagy kérdés, hogy az esős idő és a koronavírus-járvány miatti aggodalmak ellenére végül mennyien járulnak majd az urnákhoz.

6.00

Kinyitottak a szavazóhelyiségek Romániában, ahol több mint 3100 település, illetve 41 megye élére választanak vasárnap önkormányzati vezetőket az országban bejelentett lakcímmel rendelkező román és európai uniós állampolgárok.

A hazai választói névjegyzékben szereplő 18 millió 270 ezer polgárt helyi idő szerint 7 és 21 óra (közép-európai 6 és 20 óra) között várják az ország területén berendezett csaknem 19 ezer szavazókörbe.

Mindenütt megválasztják a polgármestert, valamint a települési önkormányzati testület és a megyei tanács tagjait, illetve a megyei tanács elnökét.

A választópolgárok tehát mindenhol négy szavazólapot kapnak. Az egyfordulós rendszerben a legtöbb szavazatot összegyűjtő polgármester-jelölt kerül a községháza vagy városháza élére, illetve az ellenfeleinél több szavazatot szerző megyei tanácselnök-jelölt a megyei önkormányzat élére, függetlenül attól, hogy megkapta-e a voksok legalább felét.

Szavazni érkező nyugdíjasok Székelyudvarhelyen (Fotó: Tóth Gábor, Vasárnap.hu)

A helyi és a megyei tanácsokban azok a pártok jutnak képviselethez, amelyek az adott körzetben megszerzik a voksok legalább öt százalékát. Pártkoalíciók esetében a bejutási küszöb magasabb.

A koronavírus-járvány miatt idén egészségügyi óvintézkedéseket is bevezettek. A szavazókörökben mindenkinek maszkot kell viselnie, legalább egyméteres távolságot kell tartania a teremben tartózkodóktól, ahova egyszerre legfeljebb öt szavazót engednek be. A választóknak önállóan kell behelyezniük személyi igazolványukat a jogosultságukat ellenőrző informatikai rendszer leolvasójába. Érkezéskor és távozáskor is fertőtleníteniük kell a kezüket.

A 45 ezer önkormányzati tisztségre több mint negyedmillió jelölt pályázik, közülük több mint tízezren a magyar pártok színeiben.

A helyenként közös jelöltet támogató, másutt egymással is rivalizáló magyar pártok abban egyetértenek, hogy fontos elmenni szavazni, mert a magyarság részvételi arányán múlik a közösségi képviselet ereje és hatékonysága.

A román és magyar pártok vezető politikusai is attól tartanak, hogy a járványhelyzet elijeszti a választókat a részvételtől, ezért arról igyekeznek meggyőzni híveiket, hogy a szavazás nem veszélyesebb egy kenyérvásárlásnál.

Tucatnyi nagyvárosban készül exit poll, ezeket a szavazókörök zárásakor azonnal ismertetik a hírtelevíziók, a hivatalos eredményeket azonban várhatóan csak hétfőn teszik közzé a választási bizottságok.

Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: MTI/Veres Nándor 

Iratkozzon fel hírlevelünkre