Soós Zoltán marosvásárhelyi győzelme történelmi jelentőségű

Soós Zoltán a párhuzamos szavazatszámlálás szerint három román indulóval szemben megnyerte a Marosvásárhely polgármesteri posztjáért folytatott versenyt. Dr. Zsigmond Barna Pál országgyűlési képviselőt, korábbi csíkszeredai főkonzult arról kérdeztük, minek köszönhető Soós Zoltán fölényes győzelme, illetve hogy marosvásárhelyi születésű politikusként mit jelent számára ez a magyar siker.

– Soós Zoltán hitelesen képviselte a választási kampányában foglaltakat, melyek szerint Marosvásárhelyen változásra van szükség, hiszen az elmúlt időszakban a város lemaradt a többi erdélyi nagyvároshoz képest. Úgy tűnik, a kampány során sikerült feloldania az elmúlt harminc év román-magyar ellentéteit is, ami bizakodásra ad okot a jövőre nézve – nyilatkozta a választás éjszakáján a Vasárnapnak dr. Zsigmond Barna Pál országgyűlési képviselő, Marosvásárhely szülötte, korábbi csíkszeredai főkonzul.

Az erdélyi magyarok számára ez óriási siker az elmúlt évtizedek folyamatos veszteségei után – jelentette ki. Úgy fogalmazott:

„Ez nemcsak a magyarság győzelme, hanem a józan észé is, hiszen a magyarok mellett sok román ember szavazott Soós Zoltánra, ami hatalmas büszkeség, de felelősség is egyben – meg kell próbálnia kihasználni a két nemzet közötti együttműködésre adódó lehetőséget“.

A román választókat a képviselő szerint Soós nemcsak azzal állította maga mellé, hogy hitelesen képviselte a programját, hanem mert megyei múzeumigazgatóként már korábban bizonyította rátermettségét.

– A választói tehát – mind a románok, mind a magyarok – abban bíznak, hogy Soós elindíthatja a várost a fejlődés útján – mondta a Vasárnapnak dr. Zsigmond Barna Pál. Kijelentette: Marosvásárhely szülötteként különösen örül Soós Zoltán polgármesterségének. – Ez egy történelmi győzelem lehet, amely nekem személy szerint is hatalmas öröm és elégtétel – fogalmazott.

 

Kiemelt képünkön Soós Zoltán, Marosvásárhely új polgármestere látható.