Erdélyi választások: Ez a magyarázata az alacsonyabb részvételnek

Kelemen Hunor szerint az erdélyi magyarok részvétele enyhén elmaradt az országos átlagtól a vasárnap tartott romániai önkormányzati választásokon. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke ezt azzal magyarázta az RMDSZ kolozsvári eredményvárójában tartott sajtótájékoztatóján, hogy mintegy 50 településen nem volt verseny a polgármesteri tisztség elnyeréséért, csak az RMDSZ jelöltje pályázott a tisztségre.

“Ahol egyetlenegy jelölt volt, ott a mozgósítás gyengébben ment, és kevesebben vettek részt. A különbség ezekből a településekből adódik”. Hozzátette: ahol csak egy jelölt volt a polgármesteri tisztségre, ott az emberek úgy gondolták, hogy a versenyt már megnyerték. Kelemen Hunor elmondta: az erdélyi megyék közül Maros, Bihar és Szilágy megyében a részvétel meghaladta, Szatmár megyében pedig megközelítette az országos átlagot.

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke (k) sajtótájékoztatót tart a szövetség kolozsvári eredményváró központjában 2020. szeptember 27-én. MTI/Kiss Gábor

Sajtótájékoztatója előtt Hegedüs Csilla, az RMDSZ szóvivője az MTI-nek elmondta: míg országosan 46,02 százalékos volt a részvétel, az RMDSZ a magyar szavazók részvételét 44,6 százalékosra becsüli. Hozzátette: elsősorban Székelyföldön maradtak távol sokan az urnáktól, ahol az RMDSZ jelöltjeinek nincsen igazi kihívójuk. Sepsiszentgyörgyön például a választók 27,2 százaléka, Csíkszeredában 32,3 százaléka adta le a szavazatát.

Kelemen Hunor kijelentette: várják a szavazatszámlálás eredményeit. Arra számítanak, hogy – akárcsak 2016-ban – 200 körüli polgármesteri tisztséget szereznek a szövetség jelöltjei, és négy megyében is az övék lesz a tanácselnöki tisztség.

Kelemen Hunor: Amikor az országban káosz volt, a mi önkormányzatainkban akkor is rend uralkodott

Az RMDSZ elnöke az MTI kérdésére elmondta: nem tudnak arról, hogy súlyos visszaélések történtek volna a választásokon. Hozzátette: az emberek fegyelmezetten mentek szavazni, betartották a járványügyi szabályokat, vigyáztak egymásra és a szavazókörben levőkre.

Kelemen Hunor elmondta: nincsen rálátásuk arra, hogy mennyien jöttek haza Erdélybe Magyarországról azt követően, hogy a magyar kormány lehetővé tette a szavazók korlátozások nélküli visszatérését. Úgy vélte: elsősorban a határ menti övezetben lehetett hasznos a bejelentés. Szerinte ez természetes gesztus volt a magyar kormány részéről, amit értékelni illik, nem kritizálni.

(MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre