Zajlik a választás Romániában – a magyarok szavazatain sok múlik

Vasárnap Romániában parlamenti választásokat rendeznek, amelyeken a kétkamarás parlament képviselői, illetve szenátori mandátumairól dönt az ország csaknem 19 millió szavazópolgára megyei pártlistás arányos választási rendszerben.

Mindenki csak abban a választókerületben (megyében) adhatja le szavazatát, ahol igazolható lakcímmel rendelkezik. A mandátumelosztásban azok a pártok vesznek részt, amelyek országosan megszerzik a voksok legalább öt százalékát, vagy legalább négy megyében 20 százalék fölötti támogatottságot érnek el. A töredékszavazatok sem vesznek el, hanem az országos kosárba kerülnek, majd – helyben vagy más megyében – további mandátumokként hasznosulnak.

Jót tenne a magyar-román viszonynak, ha az RMDSZ erősebb lenne a román parlamentben

A közvélemény-kutatások szoros versenyt jósolnak a kisebbségben kormányzó jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a tavaly óta ellenzékben lévő Szociáldemokrata Párt (PSD) között. A magyar politikai szervezetek idén közösen indulnak a parlamenti választásokon:

a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) listáin helyet kaptak az Erdélyi Magyar Szövetség jelöltjei is.

Belföldön 18 802, külföldön pedig – ahol már szombaton megkezdődött a szavazás – 748 szavazóhelyiségbe várják a választópolgárokat, mindenütt helyi idő szerint 7 és 21 óra között.

A koronavírus-járvány miatt egyszerre legfeljebb öt szavazó lehet jelen a szavazókörökben, maszkot kell viselniük, legalább egyméteres távolságot tartaniuk, önállóan kell behelyezniük személyi igazolványukat az informatikai rendszer leolvasójába, ráragasztaniuk igazolványukra a voksolást igazoló matricát, továbbá érkezéskor és távozáskor is fertőtleníteniük kell a kezüket.

(MTI)

Kásler Miklós a magyarság képviseletének támogatására kéri a romániai magyarokat

Kiemelt képünk illusztráció. Oláh Emese kilép a szavazófülkéből Kolozsvár 117-118-as szavazókörzetében 2020. szeptember 27-én, az önkormányzati választásokon. MTI/Kiss Gábor

Iratkozzon fel hírlevelünkre!