Nagyváradi megyés püspök: Nem elég tudni, hogy kik vagyunk, tenni is kell azért, hogy megmaradjunk

Ha elmegyek szavazni, azt jelenti, hogy fontos számomra a környezetem, a felebarátom, az, hogy hogyan tudom berendezni az életemet, fontosak számomra a fiatalok, a gyermekek, az idősek és az a tér, ahol a boldogulásomat keresem – mondta el a romániai helyhatósági választásokkal kapcsolatban Böcskei László. A nagyváradi megyés püspök szerint nem elég az öntudat: nem elég tudni azt, hogy kik vagyunk, tenni is kell azért, hogy megmaradjunk.

Senkinek sem lehet mindegy, hogyan alakul, hogyan fejlődik a mi közösségünk. Azonban ahhoz, hogy legyen fejlődés, alakulás, boldogulás, mindenkinek fel kell vállalni a saját maga szerepét, felelősségét a mostani időkben. Ezen a napon az a feladatunk, hogy menjünk el szavazni, a lehetőség adott – hívta fel a figyelmet a romániai helyhatósági választások után a nagyváradi megyés püspök, miután leadta szavazatát. Böcske László hozzátette:

„ha elmegyek szavazni, az azt jelenti, hogy fontos számomra a környezetem, a felebarátom, az, hogy hogyan tudom berendezni az életemet, fontosak számomra a fiatalok, a gyermekek, az idősek és az a tér, ahol a boldogulásomat keresem.

Ne engedjük át magunkat a közömbösségnek, hanem cselekedjünk! Mondjuk ki a véleményünket, adjuk le a szavazatunkat!”.

Mint fogalmazott, a közömbösségre nagyon oda kell figyelni, mert az nem csupán távolmaradást vagy semlegességet jelent: árthatunk vele a közösségnek. – Ezért mindenkit arra buzdítok, hogy bátran és bizalommal menjünk el szavazni, mert nagyon fontos, hogy legyenek képviselőink az önkormányzatoknál, a megyénél,

fontos, hogy kisebbségi létünkben is legyen erős képviseletünk, aki a mi ügyeinket is továbbviszi. Menjünk el szavazni, mert nem mondhatunk le saját magunkról!

– tette hozzá. Úgy véli, mindig kell, hogy legyen bennünk élni akarás, figyelünk saját magunkra, tudjuk azt, hogy kik vagyunk. A püspök a Vasárnap.hu-nak a helyszínen elmondta: erről lehet beszélni itt Nagyváradon, hisz van az emberekben öntudat, de tovább is kell lépni. Nem elég tudni azt, hogy kik vagyunk, tenni is kell azért, hogy megmaradjunk. – Sajnos gyakran megtapasztaljuk az elköteleződés vagy az összefogás hiányát. Néha ahelyett, hogy összefognánk, inkább a széthúzást látjuk. Sokszor a nagy pillanatokban sem tudunk összehangolódva, összetartva, kitartva egymás mellett előre haladni.

Én ebben látok veszélyt a jövőre nézve, mert csak közös erővel tudunk nagy dolgokat tenni!

– hívta fel a figyelmet Böcskei László. Kitért arra is, hogy a történelmi egyházak egységet képeznek, és nem csak a vallásos jellegű dolgokban próbálják alakítani az emberek tudatát és elköteleződését, hanem mindabban, ami a közösségi vállalást jelenti. – Fontosnak tartom azt, hogy

az egyház ne csak a templomban keresse és építse a kapcsolatot az emberekkel. Nekünk ott kell lennünk az életben, ott, ahol az emberek vannak. Velük kell együtt hordoznunk a mindennapok feszültségeit, terheit.

Úgy hiszem, itt Nagyváradon minden egyház és felekezet próbálja ezt megvalósítani. A nem magyar közösségekkel is kommunikálunk. Nekünk azon is kell fáradoznunk, hogy megtaláljuk azokat a kapcsolatokat, melyeken keresztül részt tudunk vállalni a társadalom építésében. Az a fontos tehát, hogy vállaljuk magunkat, de gazdagítjuk az egészet is! – fejtette ki.

Szerinte az egyházak ezen a téren teszik a dolgukat. – Kérdés, hogy mennyire tudunk ötletesek, leleményesek lenni, mennyire hiteles az üzenetünk, és mennyire magával ragadó a jelenlétünk, a megjelenésünk az emberek között. Bizakodó vagyok, tudom azt, hogy a világ nagyon alakul ezekben az időkben. Soha nem lesz már olyan, mint előtte. A járvány miatt ugyan most sokan nem jönnek templomba, de van más fórum is, ahol megszólíthatjuk az embereket – mondta, hozzátéve:

„Éreztetni kell, hogy közel vagyunk hozzájuk, számíthatnak ránk. Ehhez kell a leleményesség, a bátorság és a kitartás”.

Erdélyből jelentjük: Csalási kísérletek miatt intik óvatosságra a magyar szavazókat

„A Momentum eladná, odadobná a külhoni magyarokat”

Szabó József: Fekete-Győr András bűnt követett el, kérdés, hogyan számol el saját magával

 

Fotó: Bíró Norbert Zoltán

Iratkozzon fel hírlevelünkre