A moszuli érseket is jelölték a Szaharov-díjra

Október 22-én ítélik oda az idei Szaharov-díjat, melyet az emberi jogok és a gondolatszabadság védelméért osztanak ki. A jelöltek között van Najib Mikhael Moussa domonkos szerzetes, moszuli érsek, aki sokat tett az iraki nép és kultúra védelméért az Iszlám Állam terrorszervezet előretörése idején.

A domonkos rendi szerzetes lelkipásztori szolgálatán túl azzal vált ismertté a világon, hogy 2014-ben az úgynevezett Iszlám Állam harcosaitól értékes ősi keresztény kézirattekercseket mentett meg – közölte a Vatican News.

800 történelmi dokumentumról van szó, melyek a XIII. és a XIX. század között íródtak.

Érdeme elismeréseként az Európai Parlament jelölte őt a 2020-as Szaharov-díjra a gondolatszabadságért.

Mint ismeretes, a kitüntetést minden évben olyan személyeknek és szervezeteknek osztják ki, akik az emberi jogok és az alapvető szabadságjogok védelméért küzdenek.

A moszuli érsek az Asianews hírügynökségnek adott interjújában megtiszteltetésnek és bátorításnak nevezte a jelölést, mely minden irakinak szól, és egyben adózik a sok ártatlan áldozat emléke előtt.

Felbecsülhetetlen értékű egyházi kincseket találtak egy iraki terroristánál

A domonkos szerzetes gondozott és digitalizált korábban többszáz ősi – arámi, arab és más nyelven írt – kéziratot, több ezer könyvet és világi leveleket.

Az Európai Parlament közleménye megállapítja: az érsek 1990-től kezdve hozzájárult a keleti egyház több, mint nyolcezer kötetének és 35 ezer dokumentumának megőrzéséhez.

„Golyók süvítettek a fejünk fölött, mialatt próbáltunk fedezékbe húzódni az értékes kötetekkel megrakodva” – emlékszik vissza a főpásztor.

Moussa érsek szerint a Szaharov-díjra történt jelölése olyan, mintha aláírnák e kéziratok minden egyes lapját.

Emellett emléket állít az ártatlan áldozatoknak, különösen a jazidi közösségnek, akik valódi tragédiát éltek át, és akikhez az érsek személyesen kötődik.

Hozzátette: azt kértem akkor Istentől, hogy adjon nekem tíz lábat és tíz kezet, hogy menthessem a könyveket és az embereket. Isten pedig úgy válaszolt, hogy sok fiatalt küldött segítségemre, akikkel ezt a küldetést véghez vittük. Egy emberként állt mellénk a nép, a muzulmánok is rendkívüli munkát végeztek, hogy segítsék a keresztény családokat és megmentsék kulturális örökségüket.”

Najib Mikhael Moussa meggyőződése, hogy valódi békére van szüksége Iraknak, ahol a lakosság az állampolgári alapelv szerint alkot közösséget, legyőzve a faji, vallási, etnikai korlátokat.

A teljes írást itt olvashatják el. Az iraki keresztényekről bővebben itt olvashatnak.


A témában olvasásra ajánljuk:

Az etnikai viszályok áldozatai vagyunk – iraki keresztény parlamenti képviselő a Vasárnapnak

Muszlimok és keresztények közösen építik újjá az Iszlám Állam által lerombolt imahelyeket

Kaphatna-e Buttiglione Szaharov-díjat?

Forrás: Vatican News. Kiemelt képünk forrása az Asianews.

Iratkozzon fel hírlevelünkre