Felbecsülhetetlen értékű egyházi kincseket találtak egy iraki terroristánál

Az Iszlám Állam terroristái a keresztény templomok elpusztítása előtt kifosztották azokat, majd az értékes kincseket a fekete piacon értékesítették.

Az iraki terrorelhárító központ Ninive tartományban dolgozó szervezte a napokban széleskörű razziát tartott Észak-Irakban.

Moszulban, a Baba Al-Hadid negyedben végrehajtott művelet során több civilnek álcázott terroristát fogtak el. Az egyik terrorista lakásán felbecsülhetetlen értékű keresztény egyházi iratokat találtak – közölte az Ankawa.net.

A ninivei rendőrkapitányság közleménye szerint a helyi hírszerzési forrásoknak köszönhetően sikerült elfogni a terrorista műkincsrablót.

Az etnikai viszályok áldozatai vagyunk – iraki keresztény parlamenti képviselő a Vasárnapnak

A házkutatás során harminckét, bőrkötésű, szír-arámi nyelven íródott több száz éves egyházi könyvet, köztük Bibliát is találtak. Ezen felül több tucat egyházi történelmi iratot és levelet is lefoglaltak az iraki hatóságok. A felbecsülhetetlen értékű könyveket valószínűleg a környéken lévő, korábban megtámadott és kifosztott templomokból és kolostorokból lopta el a dzsihadista szervezet tagja.

القبض على قيادي من داعش وبحوزته كتب ومخطوطات سريانية========= عشرات من الكتب والمخطوطات السريانية استعيدت بعد توقيف…

Gepostet von ‎بلاد السريان‎ am Montag, 21. September 2020

Az Iszlám Állam 2014 nyarán elfoglalta az asszír, szír és káld keresztények ősi földjét, Moszult és a Ninivei-fennsíkot. A terroristák minden templomot és kolostort kifosztottak, majd felrobbantották a keresztény intézményeket.

Az elrabolt műkincseket a feketepiacon értékesítették, amiből a dzsihadista szervezetet jelentős bevételhez, több százmillió dollárhoz jutott.

Az iraki keresztények helyzetéről bővebben itt olvashatnak.

Növekszik a félelem az észak-iraki keresztények körében

A török-kurd konfliktus ártatlan elszenvedői az iraki keresztények

Kiemelt képünk forrása a Facebook.

Iratkozzon fel hírlevelünkre