A török-kurd konfliktus ártatlan elszenvedői az iraki keresztények

Az évtizedek óta elhúzódó török-kurd viszály súlyosan érinti az észak-iraki káld és asszír keresztény közösségeket.

Június 20.-án a török légierő támadást indított Észak-Irakban. A hadművelet célja az iraki területen található Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) támaszpontjainak felszámolása volt – közölte a Fides.org arab nyelvű oldala.

A török légierő két napon keresztül bombázta a határ-menti Zahó városát és környékét. A térség az ősi káld, asszír és szír közösségeiről ismert.

Zahó közel kétszázezer lelket számlál, lakossága főként kurdokból és káld keresztényekből tevődik össze. A Babilóniai Káld Egyház jelenlegi pátriárkája, Louis Raphael Sako is innen származik.

Sako bíboros szerint az újból kialakult török-kurd konfliktus feszült és zavaros. A helyi lakosság nyugtalan, sokan attól tartva, hogy a helyzet eszkalálódik, elhagyták házaikat és biztonságosabb vidékre menekültek.

Helyi források szerint legalább öt civil áldozata van a támadásnak, egyre többen menekülnek el – nyilatkozta a káld egyházvezető a Fides katolikus hírügynökségnek.

Hozzátette: bár az iraki kormány felszólította Törökországot a hadművelet azonnali leállítására, de a bagdadi vezetés tehetetlen, nincs lehetősége felkészülni egy esetleges iraki-török fegyveres konfliktusra, mivel el van foglalva más veszélyforrások visszaszorításával.

Egyre nagyobb problémákkal kell megküzdenünk. Olyan, mint egy vég nélküli spirál, egyik csapás után jön a másik. Az aggodalom és a fáradság lassan megfolytja az embereket – mondta Sako bíboros.

Az évtizedek óta elhúzódó török-kurd konfliktus lassan az utolsó keresztény közösségeket is kivándorlásra kényszeríti ész észak-iraki területekről.

Ankara geopolitikai és katonai aktivitása rohamosan növekedett a térségben. Törökország szerepvállalása a szíriai és líbiai konfliktusokban bebizonyította, hogy kikerülhetetlen tényezővé vált a Közel-Keleten.

 

Kiemelt képünk forrása az Abouna.org.

Iratkozzon fel hírlevelünkre