Muszlimok és keresztények közösen építik újjá az Iszlám Állam által lerombolt imahelyeket

Iraki muszlimok és keresztények most együtt próbálják újjáépíteni a terroristák által korábban lerombolt templomot és mecsetet Moszul városában.

Az Iszlám Állam terrorszervezet két évig uralta az észak-iraki várost.  A megszállás ideje alatt a dzsihadisták Moszulban az összes keresztény templomot elpusztították vagy megrongálták.

2014 novemberében a mai napig érthetetlen okokból az iraki biztonsági erők sietve kivonultak Moszulból, és helyükre bevonult az Iszlám Állam. A terroristák azonnal nekiláttak a városban élő vallási kisebbségekkel szembeni tisztogatásnak, és a keresztény műemlékek elpusztításának. Ilyen sorsra jutott a 19. században épített Miasszonyunk Templom is, mely az iraki Káld Katolikus Egyházhoz tartozik.

Az UNESCO és az Egyesült Arab Emirátusok egy közös programot dolgozott ki a templom helyreállítására.

A ,„Moszul lelkének felélesztése” nevű programban keresztények és muszlimok működnek együtt.

– A templom felújítása garancia arra, hogy fennmaradjon a keresztény közösség a városban. Jelenleg körülbelül 50 keresztény család él Moszulban, a keresztények többsége még nem mer visszatérni, bár mindenkit visszavárunk – nyilatkozta Olvier Puquilon katolikus pap az Al-Arabiya hírcsatornának.

Az Egyesült Arab Emirátusok 50 millió dollárral járult hozzá a programhoz, melynek része a  a káld katolikus Miasszonyunk templom, a  szíriai katolikus Al-Tahera templom, valamint a 12. században épült (úgyszintén az Iszlám Állam terroristái által felrobbantott) Al-Nuri mecset újjáépítése.

Noura Al-Kaabi, az Egyesült Arab Emirátusok kulturális minisztere kijelentette, reménykedik abban, hogy az elüldözött keresztények visszatérnek Moszulba és az újjáépített műemlékek az ország jövőjének szimbólumai lesznek.

Kiemelt képünk forrása aleteia.org

Iratkozzon fel hírlevelünkre