Magyarország az afrikai népirtás ellen

Hungary Helps, avagy így segít Magyarország az afrikai kontinensen.

„Minek kell még történnie ahhoz, hogy a Nyugat felfigyeljen az afrikai keresztényellenes népirtásra?” – nyitotta bejegyzését még februárban Azbej Tristan. A naponta érkező döbbenetes számadatok mindegyike mögött ártatlan emberéletek húzódnak.

A Hungary Helps a koronavírus után, illetve közben is folytatta munkáját az ártatlanul kisemmizett, lemészárolt közösségek érdekében. A HHP alapelve, hogy

oda viszi a segítséget, ahol a baj van, és nem várja meg, míg a probléma elér hozzánk.

A Covid-járvány érkezését megelőzően Azbej Tristan, az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps program megvalósításáért felelős államtitkár a Száhel-övezet stabilizálására helyezte a fókuszt, ugyanis a régió nem csak az időjárás labilitásának közvetlen/közvetett hatásaitól szenved, de a szélsőséges csoportok megjelenése is a migráció kiemelt gyújtópontjává tette a térséget. Az államtitkár többször hangsúlyozta:

tudatos népirtás folyik Afrikában, és erre időben kell reagálnia a nemzetközi közösségnek

 

Magyar érdek is

„Az, hogy mi stabilizálunk, életeket mentünk […] konfliktusövezetekben, az a magyar emberek érdekét is szolgálja” – fogalmazott az államtitkár ez év elején a Heti TV-ben

Azbej Tristan a beszélgetésben kitért arra is, hogy Magyarország jelenlegi afrikai szerepvállalása azért is különösen fontos, mert a Száhel-övezet több helyszínén most zajlik az, ami 2014-ben a Közel-Keleten történt.

A dzsihadista szélsőségesek tömeges gyilkosságokat, atrocitásokat, mértékét nézve gyakorlatilag népirtást végeznek.

Azbej a Burkina Fasóban és Ghánában a közelmúltban tett látogatására hivatkozva kijelentette:

„Azt szeretnénk, hogy ne az történjen, ami a Közel-Kelet esetében volt; hogy a világ humanitárius szervezetei, kormányai több év késéssel reagáljanak és kezdjék elindítani a segélyprogramjaikat.”

A Száhel-övezet (vagy Száhil-öv) az utóbbi idők egyre inkább szélsőséges időjárásainak köszönhetően folyamatosan szélesedik. A sivatag szegélyén élő emberek közül mind többen hagyják hátra addigi otthonaikat, ugyanis már az a 800 mm csapadék sem érkezik meg hozzájuk, amennyi a legkisebb vízigényű köles termesztésére elegendő volna. A nagyfokú elvándorlás, a nehezedő életkörülmények, a szélsőséges tanok megjelenése a térségben mind hozzájárultak ahhoz, hogy például Ghána a társadalmi fejlődés, a demokrácia, a béke és vallási tolerancia szempontjából Nyugat-Afrika egyik zászlóshajója a destabilizálódás szélére sodródjon. 

 

Fokozódó keresztényüldözés

A szomszédos Burkina Fasóban egyre gyakoribbak a keresztények elleni szélsőséges támadások. 2019 adventjében saját templomukban 14 imádkozó keresztényt gyilkoltak meg, egy hónappal ezelőtt pedig 58 keresztényt mészároltak le. Azbej Tristan államtitkár itt, a burkinai külügyminiszterrel, valamint az ENSZ Menekültügyi Főbizottságának képviselőjével szervezett találkozója után ellátogatott az ország terror sújtotta észak-keleti régiójába is, ahol felkereste a helyi belső menekülteknek ideiglenes szállást nyújtó menekülttáborokat és beszélgetést folytatott a keresztényeket célzó terrortámadások túlélőivel, valamint találkozott a térség kormányzójával is. 

A Hungary Helps Kongóban is jelen van. A nyomornegyedek gyermekei számára biztosítja hazánk a megfelelő oktatás biztosítását. Ez a kulcsa ugyanis annak, hogy a szélsőséges ideológiák, melyek futótűzként terjednek Afrika-szerte, már középtávon is megfékezhetők legyenek. A HHP felel a College Othniel oktatási intézmény és árvaház fejlesztéséért is. A College-ban indított New College for Life program lehetővé teszi a diákok számára, hogy már a középiskola falai között elsajátíthatják a későbbi megélhetésükhöz szükséges szakmákat.

A kormány a program keretében dr. Hardi Richárd misszionárius-szemorvos által vezetett szemészeti központot is támogatja. A magyar alapítású intézmény évente  25 ezer betegnek nyújt ellátást egyedülálló módon a 8 millió fős kongói tartományban.

 

Varga Gergő Zoltán

A témában olvasásra ajánljuk: 

Kormányzati adományt kapott dr. Hardi Richárd misszionárius-szemorvos a kongói munkájához

Kiemelt képünk forrása a Facebook, Azbej Tristan hivatalos oldala.

Iratkozzon fel hírlevelünkre