Azbej Tristan: Ne az történjen Afrikában, ami néhány éve a Közel-Keleten!

A Heti TV Pirkadat című reggeli műsorának volt vendége Azbej Tristan. Az államtitkár a Hungary Helps világszinten is úttörő példamutatásáról, az amerikai együttműködés iraki megvalósulásáról és a más kontinenseken jelenleg is zajló népirtások akut kezeléséről beszélt.

Azbej Tristan a műsorban kifejtette: bár a Hungary Helps az adófizetők pénzéből cselekszik a világ különböző pontjain, azt nem önzetlenül teszi.

„Az, hogy mi stabilizálunk, életeket mentünk […] konfliktusövezetekben, az a magyar emberek érdekét is szolgálja” – jelentette ki.

Az államtitkárság az emberségesség jegyében kötelességének érzi szenvedő embereken segíteni, de azért is működik a program, mert céljuk, hogy a háborúk elől futó emberek helyben tudjanak maradni, legyen lehetőségük hova hazamenni.

Az államtitkár kitért arra is, hogy Magyarország jelenlegi afrikai szerepvállalása azért is különösen fontos, mert a Száhel-övezet több helyszínén most zajlik az, ami 2014-ben a Közel-Keleten történt.

A dzsihadista szélsőségesek tömeges gyilkosságokat, atrocitásokat, mértékét nézve gyakorlatilag népirtást végeznek.

Azbej Tristan a Burkina Fasóban és Ghánában nemrégiben tett látogatására hivatkozva kijelentette:

„Azt szeretnénk, hogy ne az történjen, ami a Közel-Kelet esetében volt; hogy a világ humanitárius szervezetei, kormányai több év késéssel reagáljanak és kezdjék el elindítani a segélyprogramjaikat.”

A teljes, szűk negyedórás beszélgetés alább megtekinthető.

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre