A Hungary Helps Programról tárgyalt Azbej Tristan Ghánában

A Hungary Helps Program egyik kiemelt célja, hogy Nyugat-Afrikában is elősegítse a stabilitás fenntartását és a helyi keresztények védelmét, ezért a régióban tett látogatása második állomásaként, Burkina Faso után Ghánát is felkereste Azbej Tristan, a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkára.

A Miniszterelnökség szerdán közölte: Azbej Tristan ghánai útja során Mahamudu Bawumia ghánai alelnökkel és Dr. Matthew Opoku Prempeh oktatási miniszterrel, valamint Paul Essiennel, Ghána tradicionális törzsi és vallásügyi miniszterhelyettesével találkozott, majd megbeszélést folytatott a külügyminisztériumban. Az egyeztetés folyamán a ghánai fél bemutatta az ország északi régiójában a potenciális migránsok megtartását és az elfogott migránsok visszaintegrálását célzó programjait.

A felvétel a ghánai külügyminisztériumban készült

Azbej Tristan elismerését fejezte ki a ghánai partnereknek a migráció megfékezése érdekében tett erőfeszítéseikért, és ígéretet tett, hogy a magyar fél megvizsgálja ezen program támogatásának lehetőségeit, továbbá meglátogatta a Szalézi Rend ashaimani központját, és a Don Bosco Gyermekvédelmi Központot, amely 6 és 17 év közötti árva és nehéz sorsú gyermekek számára nyújt átmenetileg menedéket és rehabilitációt. A szalézi vezetőséggel áttekintették a jövőbeli együttműködés lehetőségeit.

Látogatásaként értékelve elmondta, hogy Ghána a demokrácia, a társadalmi fejlődés, a béke és a vallási tolerancia szempontjából Nyugat-Afrika példaértékű országa, amelynek szerepe a közeljövőben jelentősen felértékelődhet a régió stabilitásának fenntartásában. Az egyeztetések alapján az is világossá vált, hogy a ghánai kormányzat és a helyi keresztény közösség egyetért a Hungary Helps Program alapelvével, miszerint a segítséget kell oda vinni, ahol a baj van nem pedig a bajt idehozni. Ezáltal is lehetővé téve azt, hogy az emberek a szülőföldjükön boldogulhassanak – zárul a Miniszterelnökség közleménye.

Iratkozzon fel hírlevelünkre