Légtüneménytan – Modern népdalok

Csak emlékeztetőül: a légtüneménytan kifejezés a nyelvújítás korának egyik kísérlete volt arra, hogy magyarul nevezhessük el a meteorológia tudományát. Mi e szép, ellenben széles körben sohasem használt kifejezést izgalmas muzsikák felidézése kapcsán használjuk fel. Minden alkalommal olyan zenéket idézünk, amelyek valamely időjárási vagy adott aktuális naptári eseményhez kapcsolódnak. Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerdai időjárás-jelentése szerint a felettünk lévő frontzóna fokozatosan feloszlik, és kelet felé távolodik tőlünk. A légtömegek tehát ugyanúgy, mint a szellemi irányzatok, át-átsuhannak a Kárpát-medence felett, hol keleti, hol nyugati irányba tartva magvakat szórnak az itteni zenei termőtalajra...

Számos olyan sikeres népdalfeldolgozást hallottunk már, amelyek tanúbizonyságul szolgáltak arra, hogy a Keletről hozott Kárpát-medencei népzenénk milyen finom kölcsönhatásban áll a modern zenével, s miképpen hat csodás átalakulási képessége által a mai, alapvetően nyugati típusú popkultúrára is. Most ennek fordítottjáról szeretnénk beszámolni, olyan magyar pop-kulturális műveket idézünk fel, amelyek a későbbiekben akár könnyen népdalokká is válhatnak, hiszen szellemiségükben a keleti hagyomány közegéből vétettek, s jó eséllyel talán vissza is hullhatnak majdan termőtalajukra, s némelyikük esetleg beépülhet az új nemzedékek „népdalkincsébe”. Persze az idő eldönti majd a sorsukat, de addig is szóljanak itt próbaképpen.

***

Iszom a bort
A Bagossy Brothers Company a Müpa színpadán énekli Kollár Klemencz László „népdalát”

iszom a bort, ölelem a babámat
úgysem érem keresztül a hazámat
úgysem érem keresztül az
erdő felett a csillagos eget
csak ebbe a kis gyertyába
lehozni tudom neked

Láttam már szebbet
Az egyik szuggesztív erejű mediterrán magyar (pécsi) hiphopzenekar, a Punnany Massif szólaltatja meg korunk egyik legszebb dalba foglalt költői hitvallását a hazáról, amit ezúttal figyelemreméltó cigány muzsikusokkal, a Roma Soul-lal és Oláh Gergővel mesélnek el.

Láttam én már szebbet, de így szeretlek Téged!
Hosszú az út, míg a fényedet újra eléred.
Láttam már szebbet, de én így fogadlak el, Téged.
Veled mégis itt maradok, míg van számomra hely.

 

Népdal
Cseh Tamás és Bereményi Géza modern népdalait Jordán Adél, Keresztes Tamás, illetve a Vodku fiai és barátaik zenekar adja elő.

Tisza medre nem hord vizet
Szép a babám, de nem szeret
Halott páva emlékezett,
Hogyan is volt, mit nem lehet.

 

Ég veled most
A Republic együttes rövid története során számos Tóth Zoltán jegyezte szerzemény lett már spontán is amolyan valódi népdal-félévé, ebből az egyik viszonylag kevésbé ismertet idézzük most fel.

Ég Veled most, ég Veled
Úgy már többé nem lehet
Ahogy régen volt
Ahogy régen volt
Ez a föld itt lakható
Itt a nap mindig ragyog
De menni kell, hát elmegyünk
Majd vigyázz ránk a Hold

Józanodó
A Bohemian Betyars egy magyar (miskolci) világzenei együttes, amely előszeretettel merít a magyar, balkáni és cigány zenei hagyományból, miközben zenéjük a ska és a punk műfajával elegyedik. Az együttes a maga stílusát „speed-folk-freak-punk-nak” nevezi, amely egyúttal jellemzi is a csapat lehengerlő színpadi előadásmódját és számainak „őrült” zenei változatosságát.

Kapaszkodom a felhőbe
Nem eshetek le a földre
Túl sok lenne ott a bajom
Idefent jár át a nyugalom
A lábamat sokan fogják
Megragadják és úgy húzzák
Hiába mondom, nem értik
Hagyjatok, hisz nekem jó így

 

Napséta
Ez a tősgyökeres Budapest-Belvárosi zenekar, az Amorf Lovagok és a Honvéd Férfikar Szerenád Kommandója ezzel a „népdallal” állt elő.

Hűs a Tisza vize, Zeng a Bakony.
A Vértes kedves, nem tagadom!
A Káli-medence fényre való,
A hó a Pilisben ágytakaró.

 

Csiririp

A 2008-ban a cimbalmos-zeneszerző Tárkány-Kovács Bálint alapította Tárkány Művek hangzásának alapja a tradicionális népzene, amelyet egyrészt saját szövegeikkel aktualizálnak, másrészt a modern hangzáshoz társított régies népdalszövegekkel helyezik a dalaikat egy új összefüggésrendszerbe. A cimbalom, a szaxofon, a brácsa, a fuvola, a gardon, a klarinét és a bőgő együttese adja a zenekar egyedi hangzásvilágát.

Visszanéztél nevettél rám
Mosollyal felelt rá a szám
Mosollyal felelt rá a szám
A szememből könny folyt
Csiririp csip csip csí
A pacsirta így sír
Hát az én bús szívem érted
Hogy ne fájna amíg élek

 

Madaras dal
Szirtes Edina Mókus énekes, hegedűs, zeneszerző számos kompozíciója előadása során a színpadon egyesével rögzíti a hangsávokat, hogy ezekkel játszva szinte szimfonikus hangzásig emelkedve hegedűszóból, énekhangból, tapsból, mormogásból, énekbeszédből állítsa össze élőben dalait.

Madaram, madaram,
édes kis madaram,
ne szállj messze,
nem menj el,
ne hagyd el szívemet

 

Bazsarózsa
A Ghymes két felvidéki zenész az időközben Kossuth-díjban részesült Szarka testvérek: Gyula és Tamás – alapította együttes zenéje magyar, közép- és kelet-európai gyökerekből táplálkozik. A félreismerhetetlen Ghymes-muzsika népzenei alapokon nyugszik, amit aztán a saját alkotó elképzeléseik és improvizációk alakítanak át egy egészen egyedi hangzásvilággá. Első koncertjeiket a Nyitra melletti Gímes (Ghymes) községben rendezett ifjúsági táborban tartották, innen ered a nevük is, amelyet 1984-ben vettek fel.

Érzem léptedet,
Illat-szívedet,
Bazsarózsa, vigyázz!
Szoknyád gyönge csak,
Tudják, merre vagy,
Csillogós vadak, vigyázz!

 

Harmonikás
A 2013-ban alakult Bagossy Brothers Company egy gyergyószentmiklósi indie rock, alternatív rock, folk-rock stílusú zenét játszó erdélyi magyar zenekar, amely a nevét a Bagossy testvérpárBagossy Norbert (gitár/ének) és Bagossy László (basszusgitár/vokál) – családneve után kapta.

Hosszú hajú, barna szemű lány az, akit te vártál
Ennél szebbet, különbet te még soha nem láttál
Vártad, megjött, megjött, vártad
Mehetne most már tovább
Keressen egy más bolondot, s szóljon, hogyha rátalált.

 

Madár
A Köteles Leander énekes-gitáros alapította Leander Kills együttes egy népzenei gyökereket sem megtagadó magyar metál együttes.

Ott vár reá,
Vigyázz reá.
Fentről leszállt a halott madár.
Repülj madár!
Repülj, s menny tovább!

Iratkozzon fel hírlevelünkre