Legyen egyházdoktor és Európa társ-védőszentje Szent II. János Pál pápa!

Stanisław Gądecki varsói püspök a Püspökök Tanácsának ülésén, december első napjaiban kérte a többi püspököt és bíborost, hogy támogassák a kezdeményezést, mely arra vonatkozik, hogy Szent II. János Pál pápát nevezze ki az egyház Európa társ-védőszentjévé és egyházdoktorrá – írta meg a Church Militant.

Az egyházdoktorok olyan kiemelkedő szentek, akiknek tanításai, beszédei időtállóak, bármely kor emberéhez szólnak, és akiknek ezen megnyilvánulásait biztosan a Szentlélek vezérelte. Olyan korai egyháztanítók közé szeretnék a kezdeményezők Szent II. János Pált felemelni, mint Szent Ambrus, Szent Ágoston, Szent Jeromos vagy a női szentek közül Avilai Nagy Szent Teréz, Sziénai Szent Katalin, Lisieux-i Kis Szent Teréz. 

Szent II. János Pál pápa 14 enciklikát írt, melyek közül kiemelkedő a Fides et Ratio vagy az Evangelium Vitae. Számos más, társadalmat formáló kiadványa is megjelent, mint például a Test Teológiája, mely szentírási figyelmeztetésre építve ad útmutatást a szexualitásra vonatkozóan. A szent lengyel pápa az élet védelme mellett is élharcosként állt ki egész élete és pápasága során. Ebben a témában is számos írást, tanítást adott közre, ezek évente akár a 3000 írott oldalt is elérték. 

A Püspökök Tanácsának elnökéhez, Angelo Bagnasco kardinálishoz felterjesztett indítvány a varsói püspök szavai szerint különösen fontos Lengyelország számára. 

Forrás: www.churchmilitant.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre