Azbej Tristan: Magyarország segíti a Burkina Faso-i keresztényeket

Azbej Tristan, az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkár a napokban Burkina Fasóban járt, ahol az elmúlt időben egyre több támadás éri a keresztényeket.

Az országban legutóbb advent első vasárnapján 14 imádkozó keresztényt gyilkoltak meg saját templomukban.

Az államtitkár utazásának célja az volt, hogy biztosítsa az üldözött keresztényeket Magyarország támogatásáról.

Útjáról most először tudósított a Facebookon, mivel a legnagyobb titokban kellett utazniuk, nehogy felkeltsék a dzsihadista terrorszervezetek figyelmét.

Az államtitkár és csapata következő állomása Ghána lesz.

A Miniszterelnökség vasárnap késő délelőtt tudatta: Azbej Tristan Burkina Faso fővárosában, Ouagadougouban találkozott Philippe Ouedraogo bíborossal, aki a Burkina Faso-i püspöki karral közösen számolt be a keresztény közösség országban tapasztalható helyzetéről.

A megbeszélést követően az államtitkár Burkina Faso külügyminiszterével, Alpha Barry-vel, valamint az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) helyi képviselőjével, Ioli Kimyaci asszonnyal tárgyalt. 

Ezt követően ellátogatott az ország terror sújtotta észak-keleti régiójába is, ahol felkereste a helyi belső menekülteknek ideiglenes szállást nyújtó menekülttáborokat, és beszélgetést folytatott a keresztényeket célzó terrortámadások túlélőivel, valamint találkozott a térség kormányzójával is.

A Burkina Faso-i látogatás során Azbej Tristan

a magyar emberek szolidaritásáról biztosította a helyi üldözött keresztény közösséget,

és őket bevonva vizsgálta meg, hogy milyen módon tud rajtuk segíteni a Hungary Helps Program, melynek alapelve, hogy a segítséget kell odavinni, ahol a baj van, nem a bajt idehozni.

 

Kiemelt képünk forrása a Facebook, Azbej Tristan hivatalos oldala.

Iratkozzon fel hírlevelünkre