Több mint félszáz keresztényt mészároltak le Burkina Fasoban

Az iszlamisták három hullámban indítottak támadást Burkina Fasóban keresztény települések ellen. A mészárlásban ötvennyolcan vesztették életüket, az áldozatok között sok a nő és a gyermek.

Kifejezetten keresztény közösségek és azokat támogató karitatív szervezetek ellen indítottak támadássorozatot iszlamista fegyveresek Burkina Fasóban. A terroristák május 29-én bukkantak fel a térségben, és 24 óra leforgása alatt egyszerre három tartományban, Loroumban, Sanmatengában és Kompiengában csaptak le a civil lakosságra – közölta a Christian Post.

Az első támadás egyik túlélője szerint a fegyveresek célzottar a keresztényeket és azokat az önkénteseket vették célba, akik karitatív feladatokat látnak el Sanmatenga menekülttáboraiban. Barsalogho körzetében egy humanitárius konvoj elleni támadásban hat civil és hét katona vesztette életét.

Május 30-án a kompiengai szarvasmarhapiacon legalább harmincan haltak meg, amikor az iszlamista fegyveresek közéjük lőttek. Az előző napon a Tiatóból Soroba tartó konvojra mértek csapást az iszlamisták; az áldozatok többsége kereskedő volt, illetve ezek feleségei, gyermekei – közölte Linga.org.

Burkina Faso a világ egyik legszegényebb országa; az afrikai ország hadserege több mint négy éve próbálja visszaverni az Iszlám Állam, az Al-Kaida és más terrorszerveztek támadásait.

2016 óta a szélsőséges csoportok több mint négyezer emberrel végeztek. A Száhel-övezethez tartozó ország északi része szinte teljesen ki van szolgáltatva az iszlamistáknak.

A dzsihadista erőszak a nyugati régiók felé terjed, ahol a rizs- és a kukoricatermesztés zajlik. A közbiztonság romlása az áruszállítások felfüggesztéséhez és élelmiszerhiányhoz vezethet az ország egész területén. Milliók megélhetése és élelmezése forog kockán – jelentette a The Associated Press. Az élelmiszerhiány és a koronavírus-járvány együttese a humanitárius válságot katasztrófává súlyosbíthatja.

Hatszázezer menekült él az országban

Az ENSZ adatai szerint 2019-ben ezerkétszáz százalékkal megnőtt az országon belüli menekültek száma. A tavalyi adatok szerint a sátortáborokban és más átmeneti szállásokon mintegy hatszázezer ember él.

A termelés csökkenése és a pandémia miatt elrendelt utazási és kijárási korlátozások nyomán megemelkedtek az élelmiszerárak – ezzel párhuzamosan a terrortámadások elől menekülők száma megduplázódhat, vagy a háromszorosára is emelkedhet.

Burkina Faso vezetése nagy valószínűséggel már nem fog tudni ezzel a válsággal megbirkózni.

Magyarország segít

Azbej Tristan, az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkár tavaly decemberben Burkina Fasóban járt. Az államtitkár utazásának célja az volt, hogy biztosítsa az üldözött keresztényeket Magyarország támogatásáról.

Az államtitkár Burkina Faso fővárosában, Ouagadougouban találkozott Philippe Ouedraogo bíborossal, aki a Burkina Fasói püspöki karral közösen számolt be a keresztény közösség ottani helyzetéről.

A megbeszélést követően az államtitkár Burkina Faso külügyminiszterével, Alpha Barry-vel, valamint az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) helyi képviselőjével, Ioli Kimyaci asszonnyal is tárgyalt. Ellátogatott az ország terrorsújtotta észak-keleti régiójába is, ahol felkereste a helyi belső menekülteknek ideiglenes szállást nyújtó menekülttáborokat, és beszélgetést folytatott a keresztényeket célzó terrortámadások túlélőivel, valamint találkozott a térség kormányzójával is.

A Burkina Fasói látogatás során Azbej Tristan a magyar emberek szolidaritásáról biztosította a helyi üldözött keresztény közösséget, és őket bevonva vizsgálta meg, hogy milyen módon tud rajtuk segíteni a Hungary Helps Program – melynek alapelve, hogy a segítséget kell odavinni, ahol a baj van, nem pedig a bajt idehozni.

Kiemelt képünk forrása a Wikimedia, Martin Grandjean.

A témával kapcsolatban ajánljuk: 

Burkina Faso lehet a következő Szíria

Iratkozzon fel hírlevelünkre