Burkina Faso lehet a következő Szíria

Szíria sorsára juthat Burkina Faso – figyelmeztetnek az ENSZ Világélelmezési Programjának (WFP) munkatársai.

A burkinai humanitárius krízis folyamatosan súlyosbodik.

Az ország nagy része folyamatos támadásokat szenved el különböző, az északi vidékekről és Maliból jövő szélsőséges csoportoktól.

Az erőszakosságok következtében közel háromszázezer  – nagyjából két miskolcnyi – embernek kellett elhagynia az otthonát, csak az elmúlt négy hónapban.

Ezeknek az embereknek se az élelmezése, se a vízellátása, se a menedéke (sátor, konténerek, bármi) nincs megszervezve. Az életben maradáshoz nélkülözhetetlen alapszükségleteknek gyakorlatilag a lehetősége sincs megteremtve.

Mary Awad, a WFP szóvivője így fogalmazott a Radio France Internationale-ban:

„Burkina Faso a Száhil öv (másnéven az éhségöv, arabul a sivatag szegélyét jelenti – a szerk.) nyugati részét alkotó három ország egyike, ahol gyorsan terjedő fegyveres konfliktusok veszélyes elegyével kell szembe nézniük az ottaniaknak, aminek következménye a nagyon nagy számú társadalmi mozgás.”

Az ENSZ ügynöksége aggodalmát fejezte ki az otthonukat elhagyni kényszerülők számának folyamatos növekedése miatt.

A körülmények túlzottan is hasonlítanak a szíriai helyzetre, így arra figyelmeztetnek, ha nem történik semmi, Burkinából lehet a következő Szíria.

Awad egy másik interjújában így fogalmazott:

„Nem akarunk egy újabb Szíriát. Szíriával foglalkoztam három évig, ott az emberek sokkal jobban tisztában vannak egy felkelés vagy a szélsőségek mibenlétével.

Itt viszont azt mondták, hogy ők csak az egyenlőtlenségek kihasználását látják a harcokban azzal, hogy fiatalok csatlakoznak a fegyveres csoportokhoz.”

Ahogy a fiatalság is egyből fegyvert ragad, csak növeli az erőszak mértékét az országban. Olyan falvakból elhurcolt férfiakról is hallani, akiket a fegyveres csoportok kényszerítenek szolgálatra.

Az ENSZ munkatársai úgy gondolják, itt többről van szó, mint pusztán egy olyan esetről, amit katonai beavatkozás segítségével orvosolni lehetne. Véleményük szerint egy széleskörűen megszervezett humanitárius segítségnyújtás volna szükséges, amely kifejezetten Burkina Faso legkiszolgáltatottabb helyzetben lévő és legszegényebb lakóit támogatja.

A logikájuk mentén arra számítanak, ha ez bekövetkezik, a szélsőséges csoportok egy idő után képtelenek lesznek toborozni újabb fiatalokat soraikba.

 

Fotó: Wikimedia

Iratkozzon fel hírlevelünkre