Az izraeli énekes Jézust dicsőíti könnyűzenével

Joshua Aaron az egyik legismertebb keresztény könnyűzenei előadó, aki munkásságával és művészetével hidat képez a messiáshívő zsidóság és a Jézus Krisztus második eljövetelét váró keresztény közösségek között. Ez a közvetítői hivatás az előadó magas kvalitású zeneiségében is azonnal hallható. A keresztények rálelnek a sokszor méltatlanul szőnyeg alá sepert gyökereikre, a választott nép fiai pedig igazi testvérekként tudnak tekinteni a Jézust követőkre, akikkel közösen lehet dicsérni Ábrahám, Izsák és Jákob Istenét.

„Egy nagy családot alkotunk széles e világon” – hallhatjuk Joshua Aaron német és lengyel családi felmenőkkel rendelkező, amerikai születésű keresztény és messiáshívő előadó idén áprilisban debütált dalában, amelynek videoklipjét a világ legkülönbözőbb pontjain élő negyven család közreműködésével rögzítették. Isten az édenkertben elültetett egy magot – üzeni az ének –, amely azután fává nőtt. Az előadó szerint ez a folytonosság „vérvonal”, amely Ábrahámtól indul a Bárány Jézusban teljesedik be. Így válik valóra az ábrahámnak tett isteni ígéret, miszerint annyi utódja lesz, mint égen a csillag, vagy mint a tengerpart homokfövenye.

Az egység gondolata hatja át az előadó műveinek túlnyomó részét. Egy interjúban Aaron szellemesen kifejtette, hogy

a zsidók és a keresztények nagyjából ugyanazt teszik: várakoznak.

A különbség csak annyi, hogy míg a választott nép fiai a messiás eljöveteléért imádkoznak, addig a keresztények Jézus második eljövetele után vágyakoznak.

Joshua Aaronnak négy gyermeke van feleségétől, Jeannie-től, és jelenleg a Gelileai-tó közelében laknak Izraelben, miután odaköltöztek Amerikából, ahol az előadó született. A családi háttere alapjaiban meghatározta hivatását, amelyben teljes munkaidőben tevékenykedik. A messiási zsidó mozgalommal 1976-tól került kapcsolatba az izraeli születésű zsidó édesanyja révén, aki Martin Chernoff üzenetét hallva, befogadta az életébe Jézust, a megígért Messiást. Joshua anyai nagymamája 1940-ben hagyta el Németországot, hogy az „Ígéret földjére” meneküljön. Az énekes keresztény édesapja révén találkozott odahaza a jézusi tanítással.

Családjuk sokszálon futó történetét a zenész Isten családjának képéhez hasonlítja. Úgy véli, hogy egy napon nagy összejövetelre kerül majd sor, amely egyesíti az összes hívőt. „Ez a Messiás szíve vágya – amint azt a János 17,21-ben olvassuk –, hogy bárcsak egyek lennénk mindnyájan. Nem egy törött család, hanem akik összekapcsolódtak Isten eredeti szándéka szerint.”

Az előadó a katolikus egyházban is nagy ismertségnek örvend. 2016-ban a krakkói Ifjúsági Világtalálkozó meghívott előadója volt. Joshua – Matt Maher katolikus dicsőítőhöz hasonlóan – hatalmas megtiszteltetésnek élte meg, hogy a jelenlévő három millió katolikus fiatallal énekelhette el mások mellett Chris Tomlin „How Great is Our God” című dicsőítő énekét a világméretű eseményen.

Az izraeli dicséretek nagyon hamar, szinte azonnal közkedveltek lettek szerte a világon. Olyan neves előadókkal és művészekkel működik együtt, mint például Stu G az évekkel ezelőtt feloszlott Delirious? csapatából. De Joshua Aaron is szívesen dolgoz fel az egész világon ismertté lett keresztény könnyűzenei dicséreteket

mindig hozzáadva valamit az ószövetségi közös örökségből.

Az egyes dalok zenei metszete a ma élő ember nyelvezetét ötvözik a zsoltárok világát ősidők óta éneklő zsidóság Istent dicsérő szakrális muzsikájával. Azzal az örökséggel, amelyhez hasonlító dallamokon akár Jézus is megszólította a világot teremtő, mindenható Atyját.

A dicsőítő zene bibliai gyökerei V.

„Ő a nemzetek fénye, viharban menedék, gyötrelemben béke, a reményünk, aki egyedül Szent” – szól Joshua Aaron „Give Thanks (Hodu)” című, gyönyörű szerzeménye a jeruzsálemi Dávid Tornya szomszédságában élőben rögzített album felvételén. „Adjunk hálát az Úrnak, mert jó, mert az ő szeretete örökké tart” – idézi a refrén a 118-ik zsoltár el nem múló szavait. „Térdeljünk le és imádjuk őt, adjunk hálát mindazért, amit értünk tett: kinyilatkoztatta számunkra, hogy a Fiú által megváltottak vagyunk” – fedezhetjük fel a dal evangéliumi magvát. „Ezért a világ minden szegletéből hozzá jöhetnek, akik éhesek szomjasak és megfáradtak. Akiknek szükségük van az irgalomra, ihatnak a békesség forrásából” – vallja meg az ének angol és héber nyelven váltakozva.

A kiemelt képünk forrása a Hodu című dal hivatalos klipjének egy részlete.

További olvasásra ajánlott írásunk:

A zsidóságnak van küldetése az egyházon belül is

Iratkozzon fel hírlevelünkre