KINCS: tények cáfolják az Amnesty állításait

A tények egyértelműen a munkahelyteremtő intézkedések sikerét és a kisgyermekes édesanyák védelmének megerősödését mutatják a Kopp Mária Intézet közlése szerint. Mindez azt jelenti, hogy nem áll meg az Amnesty International napokban kiadott véleménye.

Tíz éve minden családpolitikai intézkedés úgy született meg, hogy az semmiképpen se akadályozza a szülők munkavállalását – írja szombat délelőtt kiadott közleményében a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért. A Munka törvénykönyve részmunkaidős lehetőséget biztosít minden kisgyermekes szülőnek, a GYED Extra óta nem kell választani a munkabér és az ellátás között, a Munkahelyvédelmi Akcióterv járulékkedvezményeket ad a kisgyermekeseket foglalkoztató munkaadóknak, a pótszabadság és a táppénz a 2010 előtti rendszerhez képest ma már az anyának és az apának is jár és nagyszabású bölcsődefejlesztési program is segíti a dolgozó szülőket, aminek hatására mára 60%-kal nőtt a férőhelyek száma – sorolja a konkrétumokat a KINCS.

Az intézet az Amnesty International napokban kiadott jelentését vonja kétségbe, hangsúlyozva: az AI felmérése módszertani szempontból nem kellően megalapozott, mivel azt egy csupán 40 interjún és egy 266 fős, nem reprezentatív kérdőíves tesztre építették fel. Mint fogalmaznak,

„az anyag készítői tudatosan igyekeznek szembe állítani a nőket és a férfiakat és arra tesznek javaslatot, hogy visszaálljon a már megbukott segélyezési alapú családi támogatások rendszere, ami különösen kiszolgáltatott helyzetbe hozná a gyermeket nevelő szülőket.”

A KINCS hangsúlyozza: az Amnesty tanulmánya nem vesz tudomást olyan tényekről, mint hogy Magyarországon nőtt az elmúlt években legnagyobb mértékben a nők foglalkoztatása, hazánk dupla annyit költ családtámogatásokra, mint az uniós országok átlaga, a családi ellátások összege nőtt, a gyed esetében például meg is duplázódott és egyre nő az apák részvétele a gyermekek gondozásában. 

A kisgyermekes nők esetében is soha nem látott mértékben nőtt a foglalkoztatottság, a 25-49 éves nők foglalkoztatási rátája 77,1%-ra nőtt 67%-ról. A háztartásokban élő gyermekek száma alapján legnagyobb mértékben a három és több gyermeket nevelők foglalkoztatása emelkedett 51,7%-ra, ami 40%-os emelkedés, míg a gyermektelenek, az egy és kétgyermekesek között 13%-os volt a növekedés. 

A Kopp Mária Intézet megállapítja: a liberális szervezet jelentése nem veszi figyelembe, hogy

a magyarok alapvetően családpárti, de ugyanakkor a munkát tisztelő emberek,

akik ugyanolyan mértékben egyetértenek azzal, hogy jó, ha két kereső van egy családban, mint azzal az állítással, hogy a családanyai szerep legalább annyit ér, mint a munkaerőpiacon dolgozni.

 

Vasárnap.hu

Kiemelt képünk forrása a Pixabay.

Iratkozzon fel hírlevelünkre