Isten az online Nagymarosi Ifjúsági Találkozón is cselekszik!

Olyan még nem volt közel ötven éve, hogy a fiatalok dunakanyari lelki napja elmaradjon. A Nagymarosi Ifjúsági Találkozó a koronavírus-járvány miatt május 23-án azonban az online térbe költözik. Megállapíthatjuk, hogy a tavasszal és ősszel megrendezett országos alkalmakon érezni lehetett mindig is az egyház életerős szívének lüktetését. Talán soha ilyen sokan nem vettek még részt a méltán népszerű eseményen, mint ahányan most bekapcsolódhatnak majd az internet segítségével. És az is biztos, hogy ennyi katolikus püspök sem tisztelte meg egyszerre jelenlétével az egész országból idesereglő ifjúságot. A kommunista időkben is az evangéliumot hősiesen hirdető alkalom ma is etalonnak számít – a keresztény könnyűzene szempontjából is, amely megszólalás e tény szerint is otthonra lelt az egyház szívében. Ezért a tavaszi találkozó üzenete és témája a katolikus egyház fő irányvonalát sejteti majd, amely a járvány idején is bátorítást és erőt kíván önteni a résztvevők szívébe az emmauszi tanítványoktól kölcsönzött mondattal: „Maradj velünk, mert esteledik”!

Hadi Rita a találkozó szervezői stábjának tagjaként kérdésünkre elmondta, hogy a találkozó arra kívánja irányítani a fiatalok figyelmét, hogy ők is észrevegyék, hogy még ez a megszokottól eltérő időszak is lehet számunkra ajándék Istentől.

– Ha nem lehet fizikailag találkozni, akkor az örömhírt más formában, online módon kell továbbadjuk – nyilatkozta a szervező. Hozzátette: ahogy az emmauszi tanítványoknak is voltak, nekünk is vannak kétségeink és reményeink, amelyek között keressük az utat. Ám szintén a tanítványokhoz hasonlóan mindenkinek lehetősége van találkozni a feltámadt, élő Jézussal ezen az új úton. Újra lángolhat a mi szívünk is, újra kitisztulhat, mi a küldetésünk Istentől.

– Jézus odalép mellénk is – talán nem fedeztük még fel az ő jelenlétét –, és küld, hogy mindenkinek mondjuk el az örömhírt. Ő velünk van mindennap, soha nem hagy el. Ezt ígérte. Ez a nap abban segít majd, hogy felismerhessük az ő arcát, és rádöbbenjünk, hogy ő a koronavírus-járványban sem hagyott el bennünket – mondta Hadi Rita.

A Nagymarosi Találkozó tömegesen vonzotta a Krisztust követő közösségeket a kommunizmus éveiben is.

A találkozó mindössze csak terjedelmében tér el az eddig megszokott alkalmaktól. A reggel kilenctől tartó programfolyam 12:30-kor kezdődő szentmisével ér majd véget, amelyet Erdő Péter bíboros mutat be. Az online tér különleges ajándéka, hogy

a katolikus püspökök egyházmegyénként köszöntik majd a fiatalokat.

A fő előadást Fábry Kornél atya, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus főtitkára tartja, kapcsolódóan a találkozó mottójához és az evangéliumi szakaszhoz, amely elmeséli, hogy a tanítványok a kenyértörésben fedezik fel a feltámadt Jézust. Amikor a hit fényénél végre valóban látni kezdenek, fizikailag Jézus eltűnik a szemük elől.

Ezt követően szentségimádás keretében lesz lehetőség átgondolni a  fő előadásban hallottakat Gáspár István atya vezetésével. A fakultációk sem maradnak el. Újra közöttünk lesz Kerényi Lajos atya, aki az „örökké fiatal gondolatait” osztja majd meg, a korábbi évek gyakorlatához hasonlóan.

Kerényi Lajos atya biztatja az időseket, hogy ne féljenek

A „Kérdezz-felelek” során Farkas László és Balázs András atyák válaszolnak a fiatalok üzenő falon feltett legrázósabb kérdéseire is. Varga Kapisztán ferences atya pedig arról osztja meg életrevaló gondolatait, hogy mit kezdjünk a járvány okozta helyzettel: mit érdemes a karantén-időszak gyümölcseként megőrizni, és hogyan érdemes továbblépnünk.

A találkozó különlegessége, hogy külföldön élő testvéreink is kapcsolódnak a lelki naphoz, hogy megosszák saját tapasztalataikat mindarról, ahogyan a mostani helyzetet ők megélik, egyben az ő példájukkal a résztvevőknek is biztatást tudjanak nyújtani.

Az idén csak Maros-ONLINE elnevezéssel illetett találkozóról minden információt megtalálhatunk a találkozó hivatalos oldalán.

Aki szeretne részt venni, már most lehetősége van ezt jelezni.

Ez önmagában biztatás és bátorítás lehet azok számára, akik esetleg még nem döntötték el, hogy csatlakoznak a nagyszerűnek ígérkező eseményhez, amely minden bizonnyal az online térben is az offline találkozókhoz hasonló kincseket tartogat mindenki számára Istentől.

A találkozót a Mária Rádió teljes egészében közvetíti, az ünnepi szentmisét pedig a Bonum Televízión keresztül is követhetjük.

A nagymarosi – azt megelőzően a kismarosi – találkozók a hazai katolikus keresztény könnyűzene bölcsői is egyben. Ezektől az alkalmaktól elválaszthatatlan Sillye Jenő dalszerző énekes gitáros több mint ötven éve végzett zenei evangelizációs szolgálata. De ugyanígy megemlítendő Borka Zsolt, Dax, Varga Attila dalszerzők éveken át végzett áldozatos dicsőítő zenei tevékenysége.

Sillye Jenő a Vasárnapnak: Sokkal többet tudok az Úristenre bízni

– Mindenkor dicsőítsük az Istent, mert méltó rá. Mialatt ezt tesszük, ő gondoskodik. Ha le tudjuk tenni elé a mindennapok gondjait, bajait, elképzeléseinket, csak őrá figyelve, és

megadva neki minden dicsőséget és engedélyt az életünk fölött, ő azonnal cselekszik

– mondta el a katolikus könnyűzenei megszólalások szempontjából is központi alkalomnak számító találkozóról a szervező, a nagymarosi „Laudate” keresztény könnyűzenei, dicsőítő zenekar tagja.

Hadi Rita kiemelte: Éppen ebben a helyzetben – amikor tehetetlenek vagyunk, és végesek az eszközeink, a ráhatásunk az eseményekre – kell átadnunk Istennek az irányítást, a vezetést, a gondoskodás lehetőségét. A dicsőítő dalok segítenek bennünket eljutni Jézushoz, mert megfogalmazzák azokat a kifejezéseket, imákat, amelyeket esetleg még szavakba sem tudunk  foglalni.

 

Gável András


A találkozó eucharisztikus témáját előzetesen kifejtő, szokásos „Nagymarosi Levél”, most újszerű formában, egy szellemes képregényben adja át az üzenetet.

Az írásunkban található képeket és fotókat a találkozó szervezői bocsátották a Vasárnap.hu rendelkezésére.

 

További olvasásra ajánlott írásunk:

Hadi Ferenc: A fiatalság nem függ az életkortól a Nagymarosi Találkozókon

Nem tudhattuk, mi jön ki ebből – hangzott el a Kismarosi Találkozókért hálát adó ünnepségen

Iratkozzon fel hírlevelünkre