Fábry Kornél: „Az Eucharisztikus Kongresszus nem egy püspöktalálkozó lesz, hanem mindenki számára nyitott ünnepség”

Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust Budapesten rendezik 2020. szeptember 13. és 20. között. Az esemény megszervezéséért felelős elnök, Erdő Péter bíboros mellett Fábry Kornél atya főtitkárként segíti a világméretű kongresszus megszervezését. A közelgő ünnepsorozatról és a nem régen indult Misevlogról kérdeztük Fábry Kornélt.

Fábry Kornél. Fotó: Vasárnap.hu

– Honnan jött a Misevlog ötlete?

– Gyakran tartottam Alpha kurzusokat, amely egy nem hívőknek rendezett vacsorasorozat. Ezen belül Szentlélek hétvégét rendeztünk, ott szoktam tartani úgynevezett magyarázós misét. Ez azt jeleni, hogy van egy bevezető arról, hogy mi is a szentmise, mit csinálunk ott, és miért jó az nekünk. A misén pedig, ahol van rá lehetőség, ott magyarázatot fűzök hozzá. A visszajelzésekből az derült ki, hogy nem csak azok számára adott új információt, akik nem járnak templomba, hanem azok is sokat tanultak belőle, akik már akár több évtizede templombajárók.

A másik, hogy készülünk az Eucharisztikus Kongresszusra, amelynek középpontjában éppen a szentmise áll. Fontosnak éreztem, hogy egy ilyen új módon is közelebb hozzuk a szentmisét a hívőkhöz és a nem hívőkhöz egyaránt.

Fábry Kornél. Fotó: Vasárnap.hu

– A videó blogokat talán nem az idősebb korosztály nézi jobban, inkább a fiataloknál népszerű. Konkrét cél volt a fiatalok megszólítása ezen az úton?

– Igen, fontos, hogy a fiatalok is autentikus forrásból halljanak a hitről, a vallásról, de úgy tűnik, az idősebb korosztályból is sokan szívesebben néznek videót, mint hogy elolvassanak egy hosszú leírást.

– Minden csütörtökön megjelenik egy epizód. Spoiler nélkül milyen tematikára számíthatunk a jövőben?

– Az első rész a mise felépítéséről szólt, a következőben a liturgikus térről lesz szó – templomról, kápolnáról, berendezési tárgyakról – mindenről, ami kell a miséhez. Utána pedig a misét kronológiai sorrendben vesszük végig.

– Ha a végére ér a történet, várható folytatás más témákban?

Gondolkodtunk rajta, ha ennek jó a fogadtatása és van rá igény, akkor a különleges liturgiákat is bemutatnánk. Ilyen a virágvasárnapi szentmise, krizmaszentelési mise nagycsütörtökön, szent három nap liturgiája és az úrnapi szentmise, ami körmenettel is jár. Tervezünk még egy kérdezz-feleleket is. Várjuk a kérdéseket kommentben, a válaszokra pedig külön videót készítünk.

Fábry Kornél. Fotó: Vasárnap.hu

– Az Eucharisztikus Kongresszus magyarországi szervezésének a feje Erdő Péter bíboros, főtitkárként ön koordinálja az eseményt. Várhatóak a kongresszust megelőző programok?

Több is, sőt, már eddig is voltak. Voltak-lesznek konferenciák, amelyekből már kettőt szerveztünk, és egyet még novemberben fogunk, ennek az eucharisztia lesz a témája. Ezen kívül a fiatalok számára szerveztük tavaly szeptemberben az első „Forráspontot”, idén ez szeptember 21-én lesz. Már három alkalommal szerveztünk világméretű szentségimádást, amibe egyre többen kapcsolódnak, Úr napján és Krisztus Király szombatján. Ilyenből még hármat tervezünk, hogy együtt imádkozzunk a világért.

Ezen kívül volt egy kiállítás, amely az „Átlényegülés” címet kapta, és eucharisztikus csodákat mutatott be képzőművészeti alkotásokkal egyetemben. Még több ilyen kiállítással készülünk 2020-ig. Valamint mindig pünkösd hétfőn nyitja meg Erdő Péter bíboros úr a következő előkészületi évet, Máriaremetén, a karizmák ünnepén.

Fábry Kornél. Fotó: Vasárnap.hu

– A kongresszus idején milyen programokra számíthatunk?

A nyitó szentmise elsőáldozással szeptember 13-án, 16:00 órakor a lesz a Puskás Stadionban. Hétfőtől péntekig a Hungexpon zajlik a kongresszus, ami reggeli imából, világ minden tájáról érkezett előadók előadásaiból, tanúságtételről, szentmiséből és különböző fakultációkból áll, egyfajta lelkigyakorlatként működve.

Délután és este városszerte lesznek kulturális és vallási programok. Csütörtökön este a bazilika előtt ünnepi közösségi szentségimádás lesz. Pénteken a Papp László Sportcsarnokban ifjúsági este, szombat-vasárnap országos ministráns találkozót szervezünk. A szombat lenne a családok napja is, akkor jobban ráérnek. Szintén szombaton ünnepi misét tartunk a Kossuth téren, utána fáklyás eucharisztikus körmenetben megyünk a Hősök terére. Itt lesz vasárnap 11:00-kor az ünnepélyes záró mise, amelyet Statio Orbis-nak is hívunk.

Fábry Kornél. Fotó: Vasárnap.hu

– A rendezvényre tervezik önkéntesek, diákok bevonását?

Nagyjából négyezer önkéntesre számítunk, fiatalokra, idősekre egyaránt. Erre majd lehet jelentkezni a honlapunkon, ahol minden információt meg lehet találni.

– Számíthatunk vidéken is eseményekre, vagy a kongresszus kifejezetten Budapestre koncentrál?

– A kongresszus hetében alapvetően Budapestre koncentrálunk, de addig is bátorítunk minden vidéki helyszínt, hogy készüljenek helyi programokkal az eseményre. Egyébként a konferenciákat mindig Esztergomban, a Szent Adalbert Központban tartjuk. Az ünnepségsorozaton ugyanakkor bárki részt vehet, aki regisztrál, hiszen nem egy „püspöktalálkozóról” lesz szó, ahogy sokan gondolhatják, hanem egy mindenki számára nyitott eseményről.

– Ott lesz a pápa az Eucharisztikus Kongresszuson?

– Erről még nem tudunk biztosat. Egyházi és állami részről is megkapta a meghívást, a válaszát pedig még várjuk. Ha ő személyesen nem tud jelen lenni, akkor egy legátus fogja képviselni.

Fábry Kornél. Fotó: Vasárnap.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre