Hogyan fedezzem fel saját és barátaim szeretetnyelvét?

Az emberek sikeres kommunikációjához és együttéléséhez elengedhetetlen, hogy ismerjük egymás szeretetnyelvét, de legalább ennyire fontos az is, hogy a sajátunkat is képesek legyünk definiálni. A szeretetnyelvek tudománya könnyen elsajátítható tudás, nem kell hozzá más, csak egy kis kísérletezés. A cikkben összegyűjtöttem néhány tippet, hogy megismerjük saját és szeretteink szeretetnyelvét, és megkönnyítsük a mindennapokat egy sikeresebb és örömtelibb kommunikáció elsajátításával.

A Szeretetnyelvek-sorozat első részében részletesen bemutattam Gary Chapman öt szeretetnyelvét és azok fontosságát. Ha nem olvastad a cikket, akkor itt megteheted:

Javíts kapcsolataid minőségén! Az 5 szeretetnyelv titka

Mind az öt szeretetnyelv – minőségi idő, elismerő szavak, testi érintés, szívességek, ajándékozás – megtalálható mindannyiunkban, de létezik egy domináns (néhányunknál akár kettő is lehet), a többi pedig valamilyen módon rangsorolódik mögötte, vagyis az egyiket mindannyian „anyanyelvi” szinten beszéljük. Ha valaki ezen a nyelven szól hozzánk, akkor a lelkünk mélyéig átjár a szeretet érzése. A domináns szeretetnyelv jobban megérint minket, mint a másik négy.

Sokaknak azonban már az is nehézséget okoz, hogy megfejtsék saját szeretetnyelvüket, nemhogy a barátaikét is képesek legyenek definiálni. Ezért az alábbi tippekkel megkönnyítem a dolgod:

 

1. Figyeld meg a viselkedésedet!

Először is tedd fel magadnak a kérdést: hogyan szoktad kifejezni mások iránt a szeretetedet? Ha például gyakran megdicsérsz vagy bátorítasz valakit, akkor valószínűleg az elismerés az elsődleges szeretetnyelved. Ha viszont ajándékokkal leped meg a másikat, akkor az ajándékozás lesz a domináns. Ha számodra az a legfontosabb, hogy személyesen találkozz barátaiddal, és összejöveteleket szervezel, akkor a minőségi idő nyelvén beszélsz, míg ha gyakran öleled meg családtagjaidat, a testi érintés lesz a befutó. Ebből a felismerésből indulj ki, ugyanis

úgy viselkedünk másokkal, ahogy szeretnénk, hogy velünk is bánjanak. Lefordítva: úgy szeretünk másokat, ahogyan szeretnénk, hogy minket szeressenek.

2. Figyeld meg a kéréseidet és panaszaidat!

Mit szoktál kérni másoktól? A kéréseink az érzelmi szükségleteinkről árulkodnak, vagyis, ha megfigyeled a kéréseidet, rátalálsz a szeretetnyelvedre. Ugyanezen az elven működik, ha a panaszaidat megvizsgálod, ugyanis a panaszok a legmélyebb sérelmeket tárják fel, azok pedig a legmélyebb vágyainkhoz vezetnek minket: ha az a sérelmed, hogy nem ölelnek meg a barátaid, akkor a testi érintést hiányolod az életedből, ez a szeretetnyelved. Gondolkozz el azon, hogy mivel lehet a leginkább megbántani? Mi esik rosszul neked? Ha például a nővéred kritikus és ítélkező szavai okozzák neked a legnagyobb fájdalmat, akkor minden bizonnyal elismerő szavakra vágysz.

3. Töltsd ki a szeretetnyelvtesztet!

A legkönnyebb megismerési útja a saját szeretetnyelvednek természetesen az, ha kitöltöd a részletes, megbízható és precíz tesztet. A kérdések megválaszolása után egy rövid összegzéssel és értékeléssel könnyen megállapíthatod, melyik szeretetnyelvet beszéled anyanyelvi szinten. Gary Chapman könyveiben, illetve az interneten is megtalálható a teszt.

4. Ismerd meg szeretteid és barátaid szeretetnyelvét!

Ha nem tudod kapásból az egyik családtagod vagy barátod szeretetnyelvét, egy kis odafigyeléssel könnyedén orvosolhatod a problémát. Ha a másik fél is ismeri a szeretetnyelvek elvét és működését, meg is beszélhetitek egymással, ha azonban nem, figyeld a viselkedését, és kísérletezz! Ajánlj neki programokat, és figyeld meg, mire reagál pozitívan és mit utasít el. De a neked feltett kérdések még árulkodóbbak lehetnek. Milyen kérdésekkel fordulnak feléd a barátaid?

– Nincs kedved sétálni egyet a tónál? – Fordítás: minőségi idő

– Hozol nekem valamit, amikor elmész síelni a hegyekbe? – Fordítás: ajándékozás

– Hogy tetszik az új műalkotásom? – Fordítás: elismerő szavak

Ha a megfigyelés nem vezet megoldáshoz, próbálkozz kérdésekkel! Például, ha közeledik a párod születésnapja, nyugodtan kérdezz rá, minek örülne a legjobban.

  • Csak annyit szeretnék, hogy töltsd velem a napot. – Fordítás: minőségi idő
  • Lepj meg valami aprósággal! – Fordítás: ajándékozás
  • A legjobb ajándék az lenne, ha segítenél a kertben. – Fordítás: szívességek

A legfontosabb, hogy ne add fel, mert a módszer elsajátítása minimális energiát igényel, Chapman könyvei olvasmányosak, esettanulmányokkal és élő példákkal vannak tele, így szórakozásként, kikapcsolódásként is felfogható a téma megismerése.

A Szeretetnyelvek-sorozattal mától kezdve minden hétvégén jelentkezem, melyben Chapman könyveit veszem sorra olyan témákat érintve, mint az öt szeretetnyelv Istenre hangolva, a gyerekekkel, kamaszokkal való kommunikáció, a házaspárok, a testvérek, a férfiak öt szeretetnyelve, a netfüggő gyerekek, a szülőfüggő fiatalok, a bocsánatkérés művészete és a munkahelyi elismerés öt nyelve.

A szeretetnyelv-könyvsorozat elérhető a Harmat Kiadó kínálatában.

Maurer Fruzsina

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre