Javíts kapcsolataid minőségén! Az 5 szeretetnyelv titka

Hányszor éreztük akár a párunkkal, testvérünkkel, szüleinkkel vagy a barátainkkal, hogy egyszerűen nem értjük meg egymást, elbeszélünk egymás mellett. Valami nem stimmel. Ennek feltehetően az az oka, hogy más szeretetnyelvet beszélünk, így nem ér célba az üzenet. De ne keseredjünk el, létezik ugyanis egy nagyon egyszerű megoldás minderre! Ássuk bele magunkat Gary Chapman és a szeretetnyelvek világába, találjuk meg a saját szeretetnyelvünket és azokét, akikkel kapcsolatban állunk!

Az öt szeretetnyelv kidolgozása Gary Chapman párkapcsolati szakértő, házassági tanácsadó, amerikai író nevéhez köthető. Számos könyvével segítette a különböző korosztályokat abban, hogy megértsék, elmélyítsék kapcsolataikat. Szól külön fiatalokhoz, házaspárokhoz, férfiakhoz, szülőkhöz a gyerekek és kamaszok szeretetnyelveiről, egyedülállókhoz, és ír a szeretetnyelvek Istenhez kapcsolódásáról is. 

Chapman öt szeretetnyelvet különböztet meg:

elismerő szavak, minőségi idő, ajándékozás, szívességek, testi érintés.

Mind az öt szeretetnyelv megtalálható mindannyiunkban, de létezik egy domináns (néhányunknál akár kettő is lehet), a többi pedig valamilyen módon rangsorolódik mögötte, vagyis az egyiket mindannyian „anyanyelvi” szinten beszéljük. Ha valaki ezen a nyelven szól hozzánk, akkor a lelkünk mélyéig átjár a szeretet érzése. A domináns szeretetnyelv jobban megérint minket, mint a másik négy.

Chapman hangsúlyozza, hogy a szeretetre való igény mindenkiben benne van, és a magunk módján ki is fejezzük azt a másik iránt.

A bökkenő akkor jön, ha más a szeretetnyelvünk a másik féllel. Ha a másik „nem érti meg” az én szeretetnyelvemet, akkor szeretethiány alakul ki benne, úgy is mondhatnánk: elbeszélünk egymás mellett.

Ezért nagyon fontos, hogy pontosan meghatározzuk saját szeretetnyelvünket és azokét, akik körülvesznek minket, vagyis a fontos és szeretett személyekét. Így elérhetjük, hogy az illetőhöz a saját szeretetnyelvén szóljunk, az így küldött üzenet pedig célba is ér, ugyanis minden emberi kapcsolatnak az a kulcsa, hogy szeretetünket és megbecsülésünket azon a nyelven fejezzük ki, amelyet a másik beszél.

Gary Chapman és Paige Haley Drygas közös könyve, Az 5 szeretetnyelv titka fiataloknak című kötet (nem csak fiataloknak releváns – a szerk.) koncepciója teljes mértékben átalakíthatja az emberi kapcsolatainkat. A könyv elején felsorolják, miben segít, ha ismerjük az öt szeretetnyelvet:

 jobb kapcsolatokat tudunk kialakítani a barátainkkal;

 jobban tudunk kommunikálni a szüleinkkel;

 elfogadhatóbb lesz a testvérekkel való viszony;

 a randik kevesebb drámával és feszengéssel járnak majd;

 jobb esélyünk lesz a boldog párkapcsolatra;

 jobban megértjük a kapcsolatok dinamikáját és mozgatórugóit;

valamint megspórolunk rengeteg konfliktust, szerencsétlenkedést, csalódást és stresszt.

Mindannyian arra vágyunk, hogy a hozzánk közel állók értékeljenek és szeressenek minket. Mindenki így van ezzel. De az már egyénileg változik, hogy miként vágyunk a szeretetre. Az öt szeretetnyelv kristálytiszta, logikus, sorsfordító. Nézzük, mi mivel jár!

  1. Elismerő szavak

Éltető, pozitív, őszinte és megerősítő szavakat kell kimondanunk, ami mások épülésére szolgál. Ennél a szeretetnyelvnél tudatosítanunk kell magunkban a szavak erejét és hatalmát. A megfelelő szavak a megfelelő pillanatban a megfelelő ember szájából nagyobb teljesítményre sarkallhatnak, és jobb emberré tehetnek.

Azok számára, akik az elismerő szavak nyelvén kommunikálnak, a szavak csak közvetítő eszközök, melyben a szeretetet vélik felfedezni. A bátorítás, a dicséret nem pusztán üres gesztusok és udvarias társalgási fordulatok, hanem valóságos lelki táplálék.

A „Szép volt!” és a „Nagyon jól nézel ki!” mondatokból kihallják az „Értékes vagy! és „Szeretlek!” jelentéseket.

Az elismerő szavaknak több dialektusa létezik, amelyek során megnyilvánulhat a szeretet. Ilyenek a méltányoló szavak, amikor hálánkat fejezzük ki a másik felé, köszönetet mondunk egy konkrét dologért. A bátorító szavakkal szó szerint bátorságot öntünk valakibe, önbizalmat, reményt ébresztünk benne, a dicsérő szavakkal elismerünk valakit.

  1. Minőségi idő

Ennél a szeretetnyelvnél nem a tevékenység lényeges, hanem maga az együtt töltött idő. Aki minőségi időre vágyik, az egyszerűen csak téged akar:

az idődet, a figyelmedet, a társaságodat.

A mai rohanó, feladatorientált világunkban nem is értjük, mit jelent lelassítani, és „régimódian” megajándékozni valakit egy kis együtt töltött idővel, pedig vannak, akiknek éppen erre van szükségük ahhoz, hogy szeretve érezzék magukat. Ilyenkor teljes figyelmünkkel a másik felé kell fordulnunk. Ne csináljunk semmi mást, ne fél füllel hallgassuk őt, ne osszuk meg a figyelmünket több dolog között. Az osztatlan figyelem azt üzeni, törődünk vele, fontos nekünk.

Forrás: pixabay.com

A közös időtöltés során egy érzelmi kötelék alakul ki, amit a tevékenység teremt meg köztünk. Ahogy az elismerő szavaknál, itt is több módon valósulhat meg: a minőségi beszélgetés során ha harminc perc minőségi beszélgetéssel ajándékozol meg valakit, akkor gyakorlatilag harminc percet adsz neki az életedből. A minőségi hallgatás célja a megértés, hogy minél inkább átérezd a másik helyzetét, gondolatait, érzelmeit. A minőségi tevékenységek során közös élményeket szerzünk, melynek egyik kellemes „mellékterméke” a közös emlék, ami tovább építi és mélyíti a kapcsolatot.

  1. Ajándékozás

Biztosan vannak olyan személyek a környezetünkben, akiket azzal tudunk a leginkább boldoggá tenni, akkor tudjunk a leginkább éreztetni velük szeretetünket, ha ajándékkal lepjük meg őket. Azonban ne gondoljunk fullextrás ajándékokra, méregdrága tárgyakra, ugyanis itt az a fontos, hogy milyen jelentéssel bír a tulajdonos számára. Ugyanis

az ajándék mindig jelképez valamit: megbecsülést, elismerést, áldozatot, szeretetet, odaadást. Több puszta tárgynál!

Az ajándék azt üzeni: „Rád gondoltam. Ezt neked szánom. Szeretlek”. Az ajándék a szeretet látható jelképe. Minél egyedibb és személyre szabottabb az ajándék, annál inkább közvetíti a szeretet üzenetét. Hogy értsük, ez lehet egy színes kavics a tengerpartról, amit az itthon maradottaknak hozol, vagy friss gyümölcs a piacról egy barátodnak, akinek nem volt ideje elmenni érte. Az ajándékvásárlás befektetés a kapcsolatba, amivel feltöltöd a megajándékozott személy szeretettartályát. És ne feledd: egy figyelmes ajándék sokszor nem kerül semmibe. Például a puszta fizikai jelenlét is lehet ajándék, ha valakinek arra van szüksége. Ezért ne becsüld alá a jelenlét erejét. Ha egy barátod krízishelyzetbe kerül, akkor semmi másra nincs szüksége, mint hogy mellette legyél. Számára ez ajándék.

  1. Szívességek

Ennél a szeretetnyelvnél jön elő a leginkább, hogy

a szeretet valójában cselekvő törődést jelent.

A kulcsa: valami kedves dolgot tenni váratlanul, ami segít másokon. A szívességek túlmutatnak az elvárásokon, a meglepetés erejével hatnak. Például ha a gyerek elmosogat az anyukája helyett, amivel egy terhet levesz a válláról. A szívesség értékét nem az adja, hogy mennyi időt és munkát fektetünk bele, hanem hogy mennyire volt hatékony, vagyis milyen hatást tettünk a kiválasztott személyre.

Azonban nem mindegy, hogy önszántunkból vagy kényszerből/kötelességből teszünk meg valamit. A különbség a kezdeményezésben van. Amikor mi kezdeményezünk, azt jelenti, hogy felismertük a problémát, és úgy döntöttünk, hogy kérés nélkül megoldjuk. A kezdeményezéssel pedig kéz a kézben jár a hozzáállás. Ha jót cselekszünk, de rossz hozzáállással, akkor sokszor több kárt teszünk, mint hasznot. A lényeg: jó kedvvel, derűsen, alázattal tegyünk meg valamit valakiért.

A könyv szerzői Jézus példáját állítják az olvasók elé: utolsó estéjét tanítványai szolgálatának szentelte, mert „szerette övéit e világban, szerette őket mindvégig”.

Jézus a szolgálat drámai cselekedetével fejezte ki a szeretetét. A szeretet szolgálat, ami ebben a szeretetnyelvben tud igazán kibontakozni.

  1. Testi érintés

Az ember születésétől fogva sóvárog az érintésre. Különböző kísérletek bizonyítják, hogy

az újszülöttek, akiket nem érintenek meg elég gyakran, nagy valószínűséggel fizikailag, lelkileg és érzelmileg is sérülnek.

Ezt bizonyítja az a tény is, amikor a kisbabák azért hagyják abba a sírást, mert valaki kézbe veszi őket. A gyengéd, megnyugtató érintés a szeretet egyik legalapvetőbb kifejezése. A testi érintés szándékos és jelentőségteljes. Ha valakinek a testi érintés az elsődleges szeretetnyelve, akkor számára egy érintés többet mond minden szónál és ajándéknál. Az érintés nemcsak fizikai, hanem érzelmi üzenetet is közvetít.

Forrás: pixabay.com

A krízishelyzetben ösztönösen közelebb húzódunk a másikhoz, ugyanis a testi érintés a szeretet erőteljes kifejezése, kézzelfogható kapcsolat egy másik személlyel. Vannak helyzetek, amikor a szavak nem sokat segítenek, az érintéssel azonban képesek vagyunk közvetíteni együttérzésünket és törődésünket. Ilyenkor fizikailag érezzük mások szeretetét. 

A tartós szeretet kemény munka. Éppen ezért minden extra segítség jól jön, Chapman tanácsain és példáin keresztül pedig könnyedén és élvezetesen elsajátítható a szeretetnyelvek gyakorlata. Fejleszd tökélyre a kapcsolataidat!

A szeretetnyelv-könyvsorozat elérhető a Harmat Kiadó kínálatában.

Maurer Fruzsina

 

Kiemelt képünk illusztráció, forrása a Pixabay.

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre