Jön az Emberhalász szeminárium

A tavasz derekán, március 25. és május 27. között tíz alkalmas Emberhalász szemináriumot tartanak Bartha Angéla szociális testvér vezetésével a Horváth Mihály téri Szent József plébánián. A szeminárium fő célja, hogy erősödjön a résztvevők Istennel való kapcsolata, és világító jelként tudjanak megszokott környezetükben emberek halászává válni.

– Kiknek szól ez a szeminárium?

– Olyan katolikusokat szeretnénk megszólítani, akik arra vágynak, hogy a környezetükben Jézus Krisztushoz térjenek az emberek. 

Olvastam egy nagyszabású statisztikai adatot, miszerint az emberek 76 százaléka a környezetükben élő hitvalló keresztények példáján keresztül fogadja el Jézus Krisztus személyét és tanítását. Éppen ezért jött létre ez a szeminárium, hogy segítsük azokat a hívőket, akiknek mély hite van, elkötelezettek, és szeretnék a környezetükben továbbadni az örömhírt. Őszintén szólva ebben nem elég erős a mi katolikus kultúránk. A neoprotestáns egyházaknál látjuk, hogy ők boldogan, néha kicsit gátlástalanul  hirdetik az evangéliumot, mi pedig úgymond félszegek vagyunk talán, mert erre nem kaptunk elég bátorítást. Ennek áthidalásáért indult el a szeminárium.

2015-ben kerestük, hogy mit tudunk válaszolni a felmerülő kérdésekre, amik a migrációs áradattal érkeztek Magyarországra. Végül egy újabb városmisszió gondolata rajzolódott ki. Rám bízták a Blaha Lujza térnek az utcai evangelizációs területét. Ekkor fogalmazódott meg bennem, hogy embereket nem lehet csak úgy kiküldeni az utcára, előtte kell egy rövid képzés. Végül hat alkalmas felkészítőt tartottam, akkor még lényegében egyedül, mellyel esetleges kérdésekre, szituációkra próbáltunk felkészülni. Egy fél év elteltével ismét tartottunk városmissziós napokat, és megint felmerült az igény, hogy tartsunk egy újabb képzést. Így félévente elindult az akkor még úgynevezett Evangelizációs esték sorozata, amiből később megszületett az Emberhalász szeminárium. Lehetett látni, hogy van érdeklődés a képzésszeminárium iránt akkor is, ha utcára megyünk, de még inkább, ha a környezetünkben evangelizálunk.

A szeminárium elvégzése nagyon jó családosok számára, középkorúak, fiatalok számára egyaránt. Korosztály szerint külön kiscsoportokba szervezzük a résztvevőket, hiszen más a fókuszpontja egy húsz- és egy negyvenévesnek. 

– Miben tud segítségére lenni a szeminárium elvégzése? Hogyan kell elképzelni a gyakorlatban az alkalmakat?

– A szeminárium alapvetően abban segít, hogy a rokonságban, a munkahelyen, a szomszédok felé merjünk úgy megnyilvánulni, hogy az hatékony és vonzó legyen számukra. 

Legutóbb még kilenc alkalomból álltak a találkozások, de kibővítettük, és mostanra már tíz alkalommal két-két órára találkozunk a Horváth Mihály téri Szent József Plébánián.

Bevezető buzdítás és imádság után következik a kerügmatikus és gyakorlati tudást tartalmazó tanítás, amit egy elmélyítő ima és kiscsoport követ. Ekkor osztjuk meg az otthonról hozott tapasztalatokat és jelenítjük meg a szituációkat.

Szerdánként 18 és 20 óra között tart a  szeminárium, március 25-vel kezdődően május 27-ig bezárólag. 

Abban bízunk, hogy sokan akarnak majd növekedni az örömhír továbbadásában, úgy hogy még mélyebben élnek Isten szeretetében olyan módon, hogy mások számára is vonzó lehessen a környezetükben.

– Március 25-én, Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepén indul útjára a szeminárium. Célzottan ez volt az időpontválasztás?

– Nem direkt esett erre az időpontra a választás. Merem azt mondani, hogy inkább kaptuk ezt a dátumot, mint választottuk. Mária pünkösdkor az emberhalászokkal, Péterrel és a többi apostollal együtt kérte a Szentlélek segítségét. Ezen a szemináriumon mi is kérjük, hogy segítsen bennünket. A többit Istenre bízzuk. Szükségünk van a szentek, Szűz Mária közbenjárására. 

– Mit kell tudni a szemináriumi alkalmakról? Mik a fő pillérei a képzésnek?

– Imádság, tanítás, gyakorlat, közösség – ez a négy szempont, amit szem előtt tartunk. Az első az imádság, mind a szolgáló, mind a résztvevő csapat részéről. Kell, hogy mi, akik a missziót végezni fogjuk, elmélyüljünk a hitünkben, a személyes istenkapcsolatunkban, ezért elengedhetetlen az ima. Ebben dicsőítés, közbenjárás és számos más imamód szerepel. a szeminárium így a saját hitünk megerősítésében is segít.

Természetesen a képzés része a tanítás, amely kerügmatikus és gyakorlati témákat veszünk általa sorra, amiket látunk, hogy jó feldolgozni, elmélyülni bennük.

A harmadik láb a gyakorlati szint. Ilyenkor a csoporttal szituációkat beszélünk át, először a szervező csapat hoz bizonyos szituációkat, amiket meg is jelenítünk, utána átbeszéljük. Előfordult már olyan, hogy olyan szituációt gyakoroltunk, ami az élet során később visszaköszönt és ennek nagyon örültünk. Szembenézünk olyan problémákkal is, amikben tehetetlenek vagyunk: mint mondjuk a New Age áradata, ami az egyházba beszivárgott és sokan nem tudják, hogy ez mennyire ártalmas.

– Ez a szeminárium csak Budapesten belül működik, vagy más egyházmegyékben is elérhető?

– Ebben az évben az ősz folyamán Szentendrén lesz egy Emberhalász szeminárium. Illetve várhatóan más városokban is lesz további képzések sorozata, amelyet egy már kidolgozott mintaterv alapján valósulnak meg. 

Az egyház lelkisége az, hogy evangelizál.

Bartha Angéla SSS nővér; Fotó: Vasárnap.hu

– Milyen pluszt ad, ha az ember részt vesz ezen a szemináriumi sorozaton?

– Mindenki rendelkezik egy istenképpel. A különböző istenképekből ki kell szűrni, hogy mi az ami azért alakult ki, mert így neveltek és milyen a valóságos Isten. Egy másik szempont, hogy rá tudjunk mutatni Isten jóságára, akár hívő emberrel találkozunk, akár nem hívő személlyel kerülünk kapcsolatba, rá tudjunk mutatni, hogy Isten mennyire segít, óv bennünket. Ezt a tanúságtételen keresztül tudjuk kifejezni, amikor beszélünk a saját hitünkről, tapasztalatunkról. Aki tanúságot tesz, nem fogják megkérdőjelezni, hogy igazat mond. Legfeljebb elfogadhatják vagy elutasíthatják. 

Egy fontos alap az imádság mellett, hogy együttérzők legyünk.

Ne lehengerelve mondjam el a beszélgető partneremnek, hogy jó Jézushoz tartozni, milyen jó közösségem van, milyen szép élményeim vannak, hanem én is hallgassam meg őt, tudjam, hogy neki mire van szüksége. Tudjak válaszolni  kérdéseire, reflektálni az érzelmeire, hogy érezhesse azt, hogy jó mellettem lenni, mert békét sugárzok. Ez egy preevangelizációs szint, amit szintén erősen kiemelünk ebben a képzésben. 

A legnagyobb örömöm, ami nemrégiben történt, hogy az egyik testvérünk a belső levelező listánkon megosztotta az örömét, miszerint durván 1,5 éve mondogatta az édesanyjának, hogy el kéne menni gyónni, mire édesanyja mindig azzal hárított, hogy majd ha Pesten jár fog gyónni. Húzódott a dolog, de az édesanya amikor Budapesten járt, elment egy atyához. Rajta kívül még az örömét megosztó testvérünk bátyja és a sógornője is hosszú idő után gyónt. Ami különösen megható a történetben, hogy a testvérünk édesanyja kb. húsz éve gyónt utoljára, amikor ez a lány elsőáldozó volt.

Az említett eset nagyon nagy áttörés. Amiért kifejezetten hálásak vagyunk Istennek, hogy megtörtént, hiszen

a legnehezebb a családon belül evangelizálni.

Ez a szeminárium abban segít, hogy TE, aki részt veszel rajta, légy a segítője, bojtárja annak az embernek, akit Jézushoz vezetsz. Vagy más szempontból, ismerd fel, hogy TE vagy az az emberhalász, akit Isten kiválasztott, hogy odavezess másokat az Ő szeretetébe. Aki részt vesz ezen a szemináriumon nem áll meg a saját hitének fejlődésében, hanem megpróbálja hirdetni az evangéliumot. Nem kell azt megvárni, hogy majd a papok, hitoktatók, szerzetesek megteszik ezt, hanem a keresztségből kifolyólag ránk ruházott feladatot teljesítheti be az ember. Amikor valaki elvégezte a képzést, akkor feladata, hogy visszatérjen a saját közösségébe és ott erősítse az egyházat. 

– Miként lehet megszólítani az embereket Isten örömhírével?

– Türelmet kell gyakorolni azok irányba, akikhez el akarjuk vinni az evangélium örömhírét. Rendszeresen, akár évekig, évtizedekig imádkozunk a környezetünkben élőkért. Ez nem meglepő, hiszen Szent Mónika is évtizedekig imádkozott a fiáért, Ágostonért.

Az emberek, akikhez szólunk, általában egy erősen hitetlen környezetben nevelkednek. Száz esetből jó, ha egyszer találkoznak hitvalló kereszténnyel. A keresztények ritkán beszélnek a hitükről. Sokszor nem derül ki egy munkahelyen, hogy a másik keresztény vagy sem. A hit magánügy szogenje nem csak a kommunista ideológia része, hanem a liberalizmusé is. Valljuk be, kényelmes. De ga én nem teszek tanúságot, akkor kitől várom?

Bartha Angéla SSS nővér; Fotó: Vasárnap.hu

– Hogyan válik emberhalásszá a folyamatban az ember? Mik lehetnek segítő jobbjai a missziót végzőknek?

– Nekünk küldetésünk van, ennek felismerésben és elmélyítésében segítünk. Mivel aktuális, ide szeretném hozni a koronavírust. Az emberekben most nagyobb a félelem, de meg kell találják a biztonságukat, aki Isten. Ő az, aki véd, segít bennünket minden helyzetben.

A nagyböjt miatt is azt gondolom, hogy itt a megtérés ideje. 

Mi magunk is naponta meg kell térnünk, de látnunk kell, hogy nem csupán Jézus felé, hanem megtérésre kell segítenünk a körülöttünk élőket is. Ez egy hosszas folyamat és sokszor elgyengülünk, de nem véletlenül adott közösséget nekünk Jézus. Mi egy akol és nyáj vagyunk. Azt viszont kifejezetten fontos tudni, hogy bárányok és nem birkák vagyunk! Hiszen a birkák rohangálnak össze-vissza, de a bárányok ismerik a pásztor hangját és engedelmesen követik őt. 

Az evangelizáció az egyházon belül és kívül egyaránt történik. 

Nagyon sok bárányka kóborol az egyházon kívül és az az igen fontos kérdés, hogy mi lesz velük? Kemény ez az ige, de nekünk egyik mottónk:

Emberhalász szeminárium Fotó: Emberhalász szeminárium Facebook oldala

Ez így nagyon mellbevágó, de igaz. Sokan tagadják a pokol létét, de Jézus beszélt róla, hogy létezik.

Feladatunk, hogy úgy éljünk, hogy az üdvösség ne csak a miénk legyen, hanem mindenkié. 

Jézus ránk bízta, hogy átadjuk az örömhírt. Az Emberhalász szeminárium ebben próbál megerősíteni. 

– Hogyan lehet jelentkezni, és mi a határidő?

– Az tud evangelizálni, akinek majd sok kérdést fel tudnak tenni. Emiatt egyfajta feltételt szabunk, hogy olyanok jelentkezzenek, akik akár Szentlélek szemináriumot, Fülöp vagy Alpha, Új Élet kurzuson vagy Cursillon, MÉCS napokon vettek részt. Vagy valami ezekhez hasonló lelkigyakorlaton már előzőleg jártak – akkor hívjuk és várjuk őket szeretettel. Ezek a tapasztalatok már megalapozták annyira a résztvevők hitét, hogy a szemináriumon teljes szívvel jelen tudjanak lenni és azt követően mint az apostolok, menjenek a világba, evangelizáljanak.

A jelentkezési határidő március 15-e, de ha valaki az első alkalomkor, márius 25-én toppan be, őt is szeretettel befogadjuk. Ha valaki jelzi, hogy az első alkalommal nem tud eljönni, viszont később végig részt tud venni a szemináriumon, az is rendben van. Utána már nincs rá mód, hiszen egymásra épülnek az egységek. 

Fontos, hogy Szent Pál szavaival élve „hirdesd az evangéliumot, állj vele elő, akár alkalmas, akár alkalmatlan” (2Tim2). Miért fontos ez? Az ember hajlamos a halogatásra: majd ha jobb lesz a helyzet, majd ha több időm lesz, stb. Ne várjunk! Krisztus szeretete sürget minket (2Kor 5,14) és ha a jelenlegi helyzetet nézve az országban lesznek emberek, akiket karanténba helyeznek és nem hallottak Jézusról, nem mehet be hozzájuk csak az egészségügyi személyzet, akik örülnek, ha el tudják látni a sok beteget, ki fog nekik beszélni Jézusról? Hogyan fognak ezek az emberek megtérni?

Azt gondolom, hogy a koronavírus léte is arra sürget bennünket, hogy itt az ideje a megtérésnek, és ne halogassuk a Jézusról való tanúságtételt!

Néhány kérdés megválaszolásával a varosmisszio2020@gmail.com az e-mail címünkön vagy a Facebookon keresztül is lehet jelentkezni. 

 

Gyöngy-Pethő Krisztina

Fotó: Vasárnap.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre