Ungváry Zsolt: Amikor a kétharmad kevésnek tűnik

Egy, a NATO-ról készített nagyszabású közvélemény-kutatás keretében egy kérdés erejéig felmérték azt is, vajon adott országokban a lakosság hány százaléka ért egyet azzal, hogy a szomszédos országok bizonyos területei valójában hozzájuk kellene, hogy tartozzanak.

Nos, ebben a táblázatban sikerült megcsípnünk az első helyet, Magyarországon a megkérdezettek 67 százaléka vélte úgy, hogy a valós határok nem esnek egybe az igazságos határokkal. Ez a szikár szám nagyon megrendítő, hiszen azt mutatja, hogy a népesség kétharmada szerint

a szívében élő és a térképekre rajzolt haza nem esik egybe.

Természetesen le lehet szűrni azt a tanulságot is, hogy hódítók, gyarmatosítók, nacionalisták vagyunk, akik nem érik be azzal, amijük van, kellene a szomszédé is. (Biztos lesz az a Donáth, aki fennen lobogtatja majd az EP-ben ilyen felhangokkal a felmérést.)

Miután dagadt egy kicsit a keblünk, hogy nem felejtkeztünk el a történelmünkről, nem törődtünk bele abba az irracionális csonkolásba, amit a hazánkon végrehajtottak, következik a csalódás.

De miért csak 67 százalék?

A maradék egyharmad úgy véli, teljesen rendben van, hogy a történelmi Magyarország magyarlakta részei nem tartoznak hozzánk? Persze, nem kell rögtön hadat üzenni, de háromból egy honfitársunk már lemondott az elcsatolt részekről?

Vajon 1641-ben, száz évvel Buda török kézre kerülése után hány százaléknyi magyar gondolta volna úgy, hogy ez így rendben van? Elképzelem a korabeli közvélemény-kutatót, amint bezörget a nagyszombati vagy pozsonyi polgár ablakán, s megkérdi: „Mit gondol, jóember, a szomszédos országok bizonyos részeinek valójában nem kellene ide tartozniuk?” „Hát hogy a viharba’ ne!”, feleli indulatba jőve az atyafi. „Hát ezért küzdenek a végvári hősök, ezért esett el a Balassi gyerek Esztergomnál, ezért írta keservesen Bornemissza Péter: Valljon s mikor leszön jó Budában lakásom!”

A legfontosabb, hogy legalább lélekben ne mondjunk le az elszakított területekről.

Már Kossuth is megírta a Cassandra-levélben, pedig Trianonról még fogalma sem lehetett: „(…) melyet az erőszak elveszen, vissza lehet szerezni, s veszve csak az van, a miről a nemzet maga lemondott.”

Hetvenöt évvel a második világháború után igen beszédes a kialakult status quo-val kapcsolatban, hogy a NATO-országokban 35 százaléknyi elégedetlen van a 45 százaléknyi elégedettel szemben, tehát távolról sem tökéletes a kialakult rend.  (Görögországban 60, Bulgáriában 58, de még Franciaországban is 33 százalék az „irredenták” aránya.) Ami viszont a legérdekesebb, hogy a győztesek agymosásától legjobban fertőzött Németországban (az elveszített Elzász-Lotharingia, Szilézia, Kelet-Poroszország dacára) pusztán 30 százalék érzi úgy, hogy a szomszédai bitorolnak a területéből. Másrészt viszont a teljes nemzetietlenítés és egyoldalú propaganda ellenére majdnem minden harmadik német úgy véli, a franciáktól (lengyelektől, oroszoktól, csehektől?) járna nekik terület.

Ez a kis statisztika – egyébként megbújva egy hosszú cikkben – mégis csak azt mutatja:

korai még a nemzetek és nemzetállamok haláláról vizionálni,

és sok egyéb, különböző jogokat követelő és kapó kisebbség mellett egyelőre számolni kell az etnikai összetartozás érzéséből fakadó irányzatokkal is.

Nem kicsit. Nagyon.

Iratkozzon fel hírlevelünkre