Nem példa nélküli a dusnoki baba esete

A napokban a hírekben felbukkanó dusnoki baba esete – akit szülei nem anyakönyveztek, és orvosi ellátást sem kapott – még egészen „szerencsésnek” mondható annak tükrében, hogy az elmúlt években sok esetben torkolltak tragédiába egyes szülők elborult elméletei.

A sajtó a dusnoki baba történetétől hangos, akinek szülei egy olyan csoportosulás „hívei”, amely vallja: ha anyakönyveztetik az újszülöttet, az állam tulajdonává válik. A szülők nem teljesítették emiatt a törvényben előírt kötelességeiket, és a baba születése óta nem is részesült semmilyen egészségügyi ellátásban. Az elmúlt években jó néhány (ennél is súlyosabb) eset történt, amikor a szülők elméletei komolyan veszélyeztették, vagy néhány esetben a halálát is okozták saját gyermeküknek.

Halálra éheztették a gyöngyösi kislányt

2017-ben ítélték el különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés vádjával azt a párt, amelyik halálra éheztette gyermekét. Kislányuk, a másfél éves Kiara 2016 májusában halt meg, akkor volt 3,4 kilogrammos. Egy ennyi idős gyermeknek az ideális testsúlya 8,4 kilogramm. A gyermeket hét hónapos koráig rendszeresen látogatta a gyermekorvos, és addig a kötelező védőoltásokat is megkapta. Utoljára 2015 júliusában jártak nála a szülők a gyermekkel, aki ekkor másfél kilogrammal volt kevesebb a kelleténél. Ettől kezdve személyesen már nem jelentkeztek nála a szülők, csak telefonon tartották a kapcsolatot. Hiába jelezte a gyámhatóságnak, hogy a gyermek szülei nem működnek vele együtt, és nem kapja meg a szükséges védőoltásokat sem, a visszajelzés már későn érkezett… A szülők végignézték, ahogy a kisbabájuk napról napra elfogy, míg többet nem ébredt fel.

Oltásellenes szülők gyermeke halt meg

A diósdi házaspárnak azért kellett bíróság elé állnia 2013-ban, mert szándékosan elmulasztották beadni gyermeküknek a kötelezően előírt K-vitamint. Az anya az otthonszülés mellett döntött – ami a megfelelő felkészültséggel rendben is lett volna. Az újszülöttnek K-vitamint kellett volna kapnia, hogy megelőzzék az újszülött-kori vérzékenységet. Hiába voltak a szülők az információ birtokában, a gyermek nem kapta meg ezt a vitamint. Amikor kisbabájuk már sugárban hányt, akkor sem kértek orvosi segítséget. A nyolchetes kisfiú agyvérzésben halt meg úgy, hogy az ügyészség szerint egyáltalán nem kapott K-vitamint.

A nagyszülők is végignézték a gyermek éhezését

Agárdon egy másfél éves kisfiú életébe került a szülők elmeborulása. A gyermek 2013 áprilisában halt bele az alultápláltságba, alig nyomott négy és fél kilogrammot. A baba otthon született, és később sem részesült kórházi ellátásban, sem védőnőt, sem orvost nem engedtek a gyermek közelébe. Egy természetgyógyásszal konzultáltak ez idő alatt. Nagyrészt csak anyatejjel és biogyümölcsökkel táplálták, míg végül a keringése összeomlott. A per során nem csak a szülőket, hanem a nagyszülőket, a természetgyógyászt és az orvost is felelősségre vonták.

Nem kaphatta meg a kemoterápiát a leukémiás kisfiú

Noah McAdams esete nemzetközi felháborodást keltett. Tavaly áprilisban akut lymphoblastos leukémiát diagnosztizáltak a 4 éves kisfiúnál Floridában. Az orvosok mihamarabb el akarták kezdeni a gyermek kemoterápiás kezelését, de a szülők ellenállásába ütköztek. Olyan alternatív megoldásokat kezdeményeztek a bíróságon, mint a kannabisz és a vitaminok. Még abban a hónapban megvonták a szülőktől a felügyeleti jogot, és a külön töltött idő alatt a kisfiú átesett a kemoterápia első szakaszán. Decemberben újra egyesült a család, és a gyermek kezelése is folytatódott.

Vegán életmódba halt bele a másfél éves gyermek

2019 decemberében emberölés vádjával tartóztattak le egy floridai házaspárt, miután másfél éves gyermekük meghalt. Hiába hívta a mentőket az anya a gyermekhez, hiszen a kis teste már kihűlt, mire telefonált. Férjével együtt a vegán étrendet követik, vagyis semmilyen állati eredetű táplálékot nem fogyasztanak. Gyermeküket az anyatej mellett nyers zöldségekkel és gyümölcsökkel etették, és elismerték, hogy a halálát megelőző egy hétben a gyerek nem kapott szilárd táplálékot.

 

Kiemelt képünk forrása: Pixabay

Iratkozzon fel hírlevelünkre