Délen a helyzet fokozódik – avagy romba dől-e Afrika?

Az Egyenlítő környéki országokban rohamosan nő a szélsőséges iszlamista csoportok befolyása. Az idei statisztikák elég erős számokat mutatnak a tavalyihoz képest. Az erőszakos incidensek és a halálos áldozatok száma már júliusban átlépte a tavalyi dupláját.

Az Egyenlítő környékén és az attól északabbra elterülő afrikai országokban az elmúlt tíz évben rohamosan elszaporodtak a szélsőséges nézeteket valló – szinte kivétel nélkül – iszlamista csoportok. Egyre gyakoribbak az erőszakos cselekedetek: kivégzések, gyújtogatások, szexuális zaklatások, tömeges mészárlások.

Bátran kijelenthetjük, hogy az oktatás, az emberek alapvető edukációjának hiánya vezetett ide. Az egyszerűbben gondolkodó embereket könnyebb megvezetni, befolyásolni, radikalizálni. 

Burkina Faso mára a szélsőséges aktivisták, a radikalizmus melegágya lett. Az International Christian Concern jelentett az Africa Center for Strategic Studies (nagyjából megfelel a helyi statisztikai hivatalnak) ez évi beszámolójáról.

Míg tavaly 137 erőszakos erőszakos esemény történt, melyekben 149 ember halt meg, addig az idei adatok – júliusig bezárólag – azt mutatják, hogy 191 incidensnek már 324 halottja van.

Idén, csak az első félévben már kétszer annyian haltak erőszakos halált, mint tavaly egész évben, szeptember végére pedig már a négyszázat is átlépte az iszlamisták által okozott halálesetek száma.

Ez is rávilágít arra, hogy – nem csak Burkina Fasoban, de az egész közép- és észak-afrikai régióban – kezd ijesztő méreteket ölteni a iszlamista extremizmus.

Nem az Iszlám Állam az egyetlen, amely egyre jelentősebb befolyással bír a környező országokban, de a Macina Felszabadítási Front és az Ansarul al Islam is a Burkina Fasoban vérengző csoportok között volt idén.

A terrorszervezetek elszaporodása és növekedése többszázezer embert kényszerített arra, hogy elhagyják otthonaikat. 

Ne legyenek illúzióink, ezek az emberek

nem azért hagyták hátra mindenüket, mert nem tudtak, vagy nem elég jól tudtak megélni, netán kevesellték a fizetést, hanem azért, mert vagy felgyújtották a házukat és/vagy vele együtt az egész települést, ahol éltek, vagy a családjuk nagy részét – sok esetben rajtuk kívül mindenkit – hidegvérrel meggyilkoltak.

Az OCHA jelentése szerint csak idén 289 000 burkinai kényszerült elhagyni az otthonát, ezeknek a menekülteknek a nagy része azonban az országon belül maradt. Rajtuk kívül 330 000 gyermek maradt iskola nélkül, köszönhetően a 2000 bezárt, vagy lerombolt iskolaépületnek, melyekért szintén a tomboló radikálisok tehetők felelőssé.

A közel 20 milliós országban a fent említett tömegeken kívül másfél millió ember nélkülöz, ez a szám pedig addig fog növekedni, míg a nemzetközileg nagyobb befolyással bíró országok nem tesznek semmit.

Iratkozzon fel hírlevelünkre