Trócsányi László számára prioritás a balkáni országok felvétele

Trócsányi

A balliberális oldal és a nemzetállam-ellenes erők bosszúságára bővítés- és szomszédságpolitikáért felelős uniós biztosnak jelölte Trócsányi Lászlót Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság júliusban megválasztott elnöke. Miután tegnap hivatalossá vált Trócsányi uniós biztossá való jelölése, a bevándorláspárti erők kudarcot vallottak abban, hogy megakadályozzák a számukra nem kedvező személy pozícióba helyezését. A helyzet jelenlegi állását Tóth Erik, a Nézőpont Intézet elemzője értékelte a Vasárnap.hu-nak.

Az utóbbi hetekben folyamatosan zajlottak az egyeztetések Ursula von der Leyen és a novemberben hivatalba lépő testületi jelöltek között. Bár a biztosjelöltek személyét előre sejteni lehetett, tegnap a hivatalos névsor is megerősítette a korábbi feltételezéseket. 

A magyar jelölt Trócsányi László volt igazságügyi miniszter lett, így a korábban a tagállamok bejelentései alapján a jelölekről már ismertté vált információk (hiszen például Trócsányi korábban éppen uniós biztosi jelölése miatt nem indult a szakbizottság alelnöki helyéért) most hivatalosan is megerősítést nyertek. Trócsányi László 2014 és 2019 között a magyar kormányban igazságügyi miniszteri tisztséget töltött be, most az uniós biztosi pozícióban Navracsics Tibor oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportügyért felelős biztost váltja. Ursula von der Leyen a nemek egyensúlyára is törekedett, így tizenkét női és tizennégy férfi jelölt szerepel a jelölti listán.

Trócsányi László az Ursula von der Leyennel történő megbeszélését korábban egy Twitter-bejegyzésében konstruktívnak nevezte, továbbá elmondta, 

Magyarország szempontjából is prioritás, hogy az európai intézmények és az európai politikák közelebb kerüljenek az EU tagállamaihoz és polgáraihoz.

Hozzátette: a következő öt évben ő maga is e kiemelt célon szeretne dolgozni. Ma az is kiderült, hogy

Trócsányi Lászlónak a bővítés- és szomszédságpolitikáért felelős tárcát szánja az Európai Bizottság elnöke,

ugyanis hivatalosan is közzétették a novemberben hivatalba lépő testület tervezett összetételét.

Talán mondanunk sem kell, hogy milyen fontos pozíció ez, hiszen azt jelenti, nem válnak valóra a bevándorláspárti erők reményei, Trócsányi László ugyanis várhatóan a nemzetállami érdekek képviseletére törekszik majd. 

Ujhelyi István MSZP-s európai parlamenti képviselő közösségi oldalán háborodott fel Trócsányi László jelölése kapcsán, szerinte ugyanis „önmagában vicc, hogy egy jogállamiságot lebontó, EU-ellenes párt uniós biztosa fogja számon kérni a csatlakozni akaró országoktól a jogállamiságot és az európai értékeket”. Ellenzéki képviselőinktől, akik minden lépésükkel konzekvensen igyekeznek országunk érdekei ellen fellépni, nem is vártunk mást. 

Az említett Facebook-poszt:

‼️‼️‼️‼️‼️‼️‼️‼️‼️➡️ Ursula von der Leyen mai bejelentése és a Trócsányi Lászlónak szánt portfólió (bővítés és…

Posted by Ujhelyi István dr. on Tuesday, September 10, 2019

 

A Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportjának hétfői közleménye szerint Von der Leyen döntése komoly eredmény, mivel a bevándorláspárti erők mindent megtettek, hogy megakadályozzák Trócsányi László jelölését, azonban kísérletük kudarcot vallott.

„Bízunk abban, hogy a bevándorláspárti erők kicsinyes pártpolitikai áskálódásai helyett az értelmes európai együttműködés gondolata kerekedik felül az új Európai Bizottság megalakulása során”

– fogalmazott a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportja.

Trócsányi László és Tóth Edina (j2), a FIDESZ-KDNP képviselői az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén Strasbourgban 2019. július 16-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Trócsányi László az állam- és jogtudományok doktora, korábban alkotmánybíró volt, részt vett a Velencei Bizottság munkájában, és Magyarország belgiumi, luxemburgi és franciaországi nagyköveteként is dolgozott, így kiemelkedő életpályája, diplomáciai és akadémiai karrierje során szerzett tapasztalatai alkalmassá teszik őt arra, hogy biztosjelölt legyen. 

Tóth Erik, a Nézőpont Intézet elemzője a Vasárnap.hu-nak elmondta, Trócsányi László minden kétséget kizáróan a legjobb és legalkalmasabb biztosjelölt a bővítés- és szomszédságpolitikáért felelős portfólió vitelére a következő 5 évben.

Személyében ugyanis egy olyan politikus töltheti majd be a jövőben ezt a posztot, akinek a politikai hátországát adó nemzeti kormánya konzekvensen és számtalan alkalommal kiállt az Európai Unió bővítése mellett, a számára felkínált tárca pedig a kezdetektől fogva felkeltette Magyarország érdeklődését.

Az elemző hozzátette: a magyar kormány bővítéssel kapcsolatos politikájának prioritását a balkáni országok felvétele jelenti az EU-ba, a következő fél évtized pedig lehetőséget teremt arra, hogy ismét előtérbe kerüljön – részben az október 31-én bekövetkező brit kilépésnek – a tagországok számának növelése.

– A bővítési tárca súlya növekedett az elmúlt években, amelyet igazol az a tény is, hogy

amíg 2014 és 2019 között csupán bővítési tárgyalásokért felelős poszt létezett, addig november elsejétől önálló bővítési biztos lesz az Ursula von Der Leyen vezette Európai Bizottságban

– világított rá Tóth Erik. 

A jelöltek meghallgatása szeptember végén kezdődik az Európai Parlament (EP) illetékes szakbizottságaiban, a végleges listáról pedig várhatóan októberben szavaz a képviselőtestület. Ezt követően a tagállami kormányokat tömörítő EU-tanács nevezi ki minősített többséggel a bizottságot.

Képek forrása: MTI

Iratkozzon fel hírlevelünkre