Bayer Zsolt: Hisztéria

Az Amazonas kapcsán születnek értelmes gondolatok, csak ebben a ricsajban nem könnyű meghallani azokat.

„Ég az esőerdő az Amazonasnál. Mindig ég. Égett tavaly és előtte.

Volt úgy, hogy lényegesen nagyobb területen égett, de akkor nem jobboldali elnöke volt Brazíliának, úgyhogy a kutyát nem érdekelte”

– kezdi sorait Bayer Zsolt a Magyar Nemzetben.

Egy ott élő barátja levelében azt írja, Kanadában, a Yukonnál is ég az őserdő, 240 ezer hektáron – de erről mégsem hall senki. És hogy miért nem? Az ok szerinte a következő: ott ugyanis egy vérliberális ikon gyakorolja a hatalmat, ezért nincs miért aggódni.

Leonardo Coutinho brazil újságíró mondta, hogy Lula da Silva baloldali kormánya és környezetvédelmi minisztere, Marina Silva idején, a kétezres években volt a legmagasabb az erdőtüzek száma.

A brazil újságíró szerint a mostani helyzet egyáltalán nem kivételes Brazíliában és az Amazonas-esőerdőkben.

Bayer kitér a drámai mottóra is: „Ég a Föld tüdeje”. De valóban így lenne ez? Erre a kérdésre Daniel C. Nepstad, a világ egyik vezető Amazonas-szakértője Forbesnak adott nyilatkozatában találhatjuk meg a választ: „Ez hülyeség.

Az Amazonas rengeteg oxigént termel, de ugyanennyi oxigént lélegez be, szóval ez inkább oxigénmosás. Az Amazonas sok oxigént termel, de ugyanennyit termelnek a szójafarmok és a marhalegelők is”.

Sajnos a szakértői véleményeket hamar háttérbe tudják szorítani olyan ismert arcok, mint Leonardo di Caprio vagy Cristiano Ronaldo. Ugyan a hazai hangadóknál a háttérbe szorítás erős kifejezés lenne, de itt sem kell félni attól, hogy ne lenne véleményük.

„Idehaza meg Gyurcsánytól Jakab Péterig az imént emlegetettek megfellebbezhetetlen hangon mondják a tutit, és még azt is pontosan tudják, hogy

a „föld tüdejét” a brazil elnök Orbán Viktorral karöltve égeti fel éppen”

– írja Bayer Zsolt.

Madár István közgazdász a Portfólión azt mondja: „Brazília esőerdőt akar irtani, mert úgy gondolja (nem megalapozatlanul), hogy ezzel élénkíteni tudja a gazdaságát, és javítani tudja a brazil emberek életszínvonalát”.

„Ebben a zajban kell meghallgatni az értelmes hangokat, e ricsajban kell megalkotni egy értelmes és elfogadható környezetvédelmi és klímastratégiát.

Másképpen a Gyurcsányok, Jakabok meg az NGO-k fogják továbbra is ámítani a világot – mocskos önérdektől vezérelve” – zárja sorait Bayer Zsolt.

A teljes írás itt olvasható.

Iratkozzon fel hírlevelünkre