„Aggasztó Frans Timmermans jelenléte a bizottság alelnöki székben”

Az Új Flamand Szövetség politikusa, Theo Francken a belga kormány volt menekültügyi és migrációs államtitkára a Magyar Nemzetnek adott interjújában beszélt az ENSZ migrációs csomagjának kártékony elemeiről, valamint szólt arról is: Orbán Viktor kormányfő hátrányból indul, amikor Brüsszel a piros pontokat osztogatja.

A flamand politikus számára egyértelmű, hogy az ENSZ migrációs paktum számos kártékony elemet tartalmaz, amelyek közül a családegyesítést és a kiutasítás képtelenségét, a betarthatatlan szabályokat emelte ki. Álláspontja szerint az ausztrál bevándorlási szigort kellene követni, és egész egyszerűen örökre kitiltani azokat, akik határok megsértésével próbálnak az Unió területére lépni, legyen szó az Olaszországba vezető tengeri útról vagy a szerb–magyar határról.

A migránsmentő civil szervezetőkről szólva hangsúlyozta: az NGO-k kimenthetik az embereket, ennek semmi akadálya, de vigyék őket olyan biztonságos észak-afrikai országokba, mint például Tunézia. Őrületnek nevezte, ami a Földközi-tengeren folyik.

Szerinte nem szabad naivnak lennünk, egyértelmű, hogy a történések hátterében a minél nagyobb profitra vágyó nemzetközi bűnbandák állnak. Úgy véli, Matteo Salviniék megválasztásával jó irányt vettek a dolgok Rómában. Basta cosí, elég volt! – ez az olasz üzenet.

Az interjúban Theo Franckena kitért arra is, a legutóbbi parlamenti választások alkalmával bebizonyosodott, hogy Flandria polgárai a jobboldali politikai irányvonalat, a minél több biztonságot és minél kevesebb migrációt preferálják, így nekik ennek szellemében kell cselekedniük.

A flamand politikus korábbi, kvótaügyben Magyarországot bíráló kijelentéseiről szólva kifejtette, éveken át a kötelező betelepítések kapcsán Brüsszelben számtalanszor elhangzott: „Európa egy nagy ház, és ha vendégeink érkeznek, valamennyi szobában el kell szállásolnunk őket. A Belgium, az Olaszország és a Magyarország feliratú szobában is”.  Mint mondta, annak ellenére, hogy tudta, Magyarországon népszavazást tartottak a kvótakérdésben, a saját választóinak nehéz lett volna azt elmagyarázni, alapító államként és uniós székhelyként miért ölnek annyi pénzt és energiát az EU-ba – köztük Kelet-Európába –, „ha később szarban maradnak”.

Felidézte, annak idején Pintér Sándor belügyminiszternek is elmondta, minden tisztelete Magyarországé, mert a menekültválság kezdetén egyedül a magyarok tartották magukat az uniós kötelezettségeikhez. Kerítést építettek, védték a külső határokat. Ebből adódóan a kerítést sohasem  bírálta. De teljes mértékig tisztában van azzal, hogy Orbán Viktor hátrányból indul, amikor Brüsszel a piros pontokat osztogatja.

Arra a kérdésre, hogy véleménye szerint a kötelező betelepítés lekerült-e végleg a napirendről, kijelentette: olyannyira nem került le a betelepítés ügye a napirendről, hogy Olaszország és Málta kérésére éppen a jövő héten tárgyalnak róla.

Szavai szerint korábbi állásfoglalásával ellentétben ma már nem támogatja a kvótát, sokkal inkább az európai menekültügyi rendszer teljes reformjában érdekelt.

Azzal kapcsolatban, hogy az EU új vezetése megoldást hoz-e a vitás kérdésekben úgy fogalmazott: „meglátjuk, mire lesz képes Ursula von der Leyen”. A politikus egy cseppet sem tartja biztatónak, hogy „Frans Timmermans is ott ül majd a bizottság alelnöki székében. Ő a nyitott határok megszállottja”.

A teljes interjú itt olvasható.

Iratkozzon fel hírlevelünkre