Mi a magyar hozzáadott érték a mai Európában?

Schöpflin György történész, egyetemi professzor, volt európai parlamenti képviselő a Magyar Nemzet oldalán publikált írásából kiderül, hogy a magyaroknak van tudásuk és elképzelésük a jelenről, amely alááshatja a liberálisok önbizalmát. A hatalmi aszimmetriák káros következményei traumát okoztak a lengyelek, a balti népek és a magyarok életében is. A kérdés az, mit adhatnak a magyarok a jelenlegi helyzetben Európa számára: mi a magyar alternatíva?

A mai Európában a nyugati liberális gondolkodás jelenti a fősodort – állítja cikkében Schöpflin György, aki szerint ez a gondolkodás is elkezdett szűkülni azáltal, hogy egyre nehezebben tűri meg maga mellett, ha valaki tőle eltérő módon gondolkodik. Teszi ezt olyan módon, hogy vagy elhallgatja, vagy egyre hangosabban kiközösíti az alternatívákat.

– A magyar alternatíva lényege maga a puszta létezése, mivel van tudásunk, elképzelésünk a jelenről, egyes kihívásokra vannak válaszaink, amelyek megingatják a kortárs, torzult liberalizmus önbizalmát, és ezzel az elkerülhetetlenül bekövetkező válságból kiutat jelenthetnek, még akkor is, ha ezeket állandóan démonizálják – mutat rá a szerző.

– Az egyoldalú kirekesztés és önvizsgálat kártékony lehet. Amikor arról van szó, hogy az EU egy jogállamiságot vizsgáló intézményt fog létrehozni, annak álljunk az élére! Ám azzal a kitétellel, hogy minden egyes tagállamot ugyanúgy vizsgáljon – teszi hozzá.

Schöpflin György szerint, ha jobban ismernénk az Európai Uniót, akkor nem ennénk meg a DK szólamait sem az Európai Egyesült Államokról. Ezt a DK-n kívül Európában senki nem veszi komolyan. Tehát tanulnunk kell a nyelveket és a külföldi gondolkodást is.

– Ha hatékonyan akarunk kommunikálni, akkor a külföldiek észjárását is magunkévá kell tenni

– szólít fel a cikk írója.

A magyarok nem euroszkeptikusak, eurofóbok, de sok területen kritikusan nézik az Európai Unió működését. 

A történész, egyetemi professzor, volt európai parlamenti képviselő ezek után hat pont köré csoportosítja a teendőket:

  1. Erősítenünk kell a társadalomtudományokban való jelenlétünket!
  2. Hasznos lenne egy komolyan dotált V4-es intézmény, ahol az alternatív gondolkodást, megoldásokat lehetne képviselni a külföldi NGO-k mintájára!
  3. A döntéshozatal során alkalmazzuk a tudományos és a legkorszerűbb eljárásokat!
  4. Tegyük ismertté magunkat és a magyar alternatívát tudományos érvelések útján, külföldi magyar tanszékeken, és támogassuk azok munkáját!
  5. Fordítsunk szakmai anyagokat a szomszédos népek szakirodalmából is!
  6. Ne keressünk mindig bűnbakot, fogadjuk el, hogy a véletlen egybeesésnek is van szerepe az életben!

A teljes cikk ide kattintva olvasható.