Póczaméter

Pócza István élőben kommentálja és elemzi a Vasarnap.hu-n az EP-választások eredményeit.

22.17
Svédországban egyelőre az előzetes várakozásoknak megfelelően alakulnak az eredmények. A szociáldemokrata párt vezet, mögöttük azonban a migráció-kritikus svéd demokraták vannak, amely egyúttal a párt jelentős mértékű erősödését is mutatja. Az eredmények világos képet adnak arról is, hogy az alapvetően bevándorláspárti Svédországban az állampolgárok türelme egyre fogy, s egyre többen támogatják a bevándorlás ellenes erőt. Bár az előrejelzésekből már következtetni lehetett rá, a Zöldek meglepően rosszul szerepelnek.

21.32
Az Európai Parlament közzétette hivatalos mandátumbecslését az előzetes eredmények alapján. Ezek szerint a felmérések és szakértők által hónapok óta előrejelzett visszaesés beigazolódni látszik a két európai nagypárt, az EPP és az S&D esetében. Így minden bizonnyal nem lesz meg a két párt többsége. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy a hagyományos, megszokott módon nem lehet döntést hozni az Európai Bizottság elnökének személyéről. A pontosabb eredmények tükrében tudunk majd következtetni Weber jövőjére az este további részében.

Franciaországban az első előzetes eredmények alapján Le Pen vezet. A különböző becslések 23 és 24,2 százalék közé teszik a Front National szereplését. Macron pártja egyelőre csak a második helyen van 21,9 és 22,5 százalék közötti eredménnyel. Macron szempontjából ennek a választási szereplésnek nagyon nagy jelentősége van. Az elmúlt hónapokban ugyanis Európa erős embereként láttatta magát, aki meghatározza az EU irányát, valamint fellép a “nacionalistákkal” szemben. Ha Le Pen legyőzi, akkor ez egy óriási kettős vereséget jelent. Egyrészt veszít európai befolyásából, másrészt veszít otthoni befolyásából is, a saját küzdőterén marad alul a “nacionalistákkal” szembeni küzdelemben. Érdemes lesz tehát figyelni a további eredményeket Franciaországból!

20.11
Európa tekintetében általánosságban elmondható, hogy az előzetes adatokból az előző választásnál magasabb részvétel prognosztizálható. Megtörni látszik tehát az évtizedek óta tartó részvételi lejtmenet, ami az EP-választásokat idáig jellemezte. Az állampolgárok ugyanis egyre inkább elidegenedtek a választástól, nem érezték, hogy annak valódi tétje lenne. A mostani választásnak azonban végre volt jól körülírható témája, amelyben az európai polgárok hallatni akarták a hangjukat. Mindenekelőtt a migráció, ezzel összefüggésben pedig az EU jövője: globalista vagy szuverenista irányt vegyen az EU? Ez egyúttal azt is jelenti, hogy a hazai ellenzéki és az európai mainstream média is vereséget szenvedett: ők ugyanis folyamatosan igyekeztek letagadni azt, hogy van európai szintű téma, pláne, hogy ez elsősorban a migráció lenne.

Hazai viszonylatban: a rekord magas részvétel jól mutatja, hogy a magyar választók mennyire fontosnak tartják az európai választást. Ennek jelentős üzenetértéke is van, hiszen az elmúlt hónapokban sokan azt bizonygatták, hogy a magyarok távolodnak Európától. A mostani részvétel azonban inkább a növekvő érdeklődést mutatja.

Németország: Az SPD eredményei annyira rosszak, hogy a párt korábbi elnöke, Sigmar Gabriel úgy nyilatkozott, ebben a helyzetben már nemcsak történelmi léptékben rossz szereplésről van szó, hanem az SPD mint politikai erő létezéséről. Günther Öttinger német EU-biztos az eredményeket látva úgy nyilatkozott, hogy a német befolyás visszaesése várható, mert az FDP és a CDU is rosszul szerepelt, az SPD pedig egyenesen katasztrofálisan.

19.03
Ausztriában a múlt héten még arról szóltak a hírek, hogy akár a harmadára-negyedére is lecsökkenhet az FPÖ támogatottsága a hétvégi Strache-botrányt követően. Ehhez képest az előzetes becslések szerint 17,5 százalékos eredmény vetíthető előre a szabadságpárt számára. Gyengülés azonban valóban tapasztalható, ugyanis a botrányok előtt 23 százalékra számítottak – összeomlás azonban közel sem történt. A becslések szerint az ÖVP jobban teljesíthetett, mint ahogyan azt a néhány nappal korábban készített felmérések mutatták. Ez Kurz pozícióit erősítheti, aki egy bizalmatlansági szavazásnak néz elébe, melyre a holnapi napon kerül sor az eredeti tervek szerint. Ha a becslések beigazolódnak, akkor az SPÖ nem tudta kihasználni a kormánykoalíció szétszakadását, ugyanis néhány napja még 27 százalékot jeleztek előre számukra, a mostani becslés azonban 23,5 százalékot mutat.

Németországból is megérkeztek az első becslések. Ha ezeket összevetjük az elmúlt héten készült közvélemény-kutatási eredményekkel, aakkor azt mondhatjuk, hogy a CDU és a CSU együttesen nagyjából ezeknek a várakozásoknak megfelelően teljesített. Ez azonban nagyon erősen elmarad az 5 évvel ezelőtti eredményeikhez képest. Ha a két pártot külön vizsgáljuk, akkor a CDU esetében meglehetősen gyenge szereplést mutat az előrejelezés az 5 évvel ezelőttihez képest, ez pedig az új pártelnök pozícióit nem igazán erősíti. Csak idén három tartományi választás áll még előtte, ez nem könnyíti meg sem az ő, sem pedig a pártjának felkészülését a további kampányokra. Az uniópártok szereplése Weber számára kifejezetten rossz hír, hiszen vele kampányolták végig az elmúlt időszakot Németországban. Így elkerülhetetlen a következtetés, hogy Weber sem tudott lendületet adni a CDU/CSU szövetségnek. Ha az eredmények valóban így alakulnak, akkor azt mondhatjuk, hogy nincs jelen a Weber-hatás Németországban. A szociáldemokrata SPD a becslések alapján hatalmasat zuhanhatott az 5 évvel ezelőtti eredményéhez képest, ami azt mutatja, hogy a párt nem talált önmagára. Az eredmények tükrében nem kizárt, hogy hamarosan új pártelnököt választanak. A Zöldek viszont, úgy tűnik, jelentősen a várokozásokon felül teljesíthettek. A kampányhajrában kifejezetten erősen vitték a klímaváltozás témáját, olyannyira, hogy a CDU kampánya még a hajrában is erre próbált meg reagálni. Ha pontosak a becslések, akkor a jobbközép erőnek nem sikerült elvennie a Zöldektől ezt a témát. Ez tanulságos, hiszen zöld politikát zöld párt tud hitelesen képviselni, míg jobboldali pártot jobboldali politikáért keresnek, illetve keresnének a szavazók.

Iratkozzon fel hírlevelünkre