Hamarosan véget ér a világ legnagyobb parlamenti választása

Újabb fordulójához érkezett a világ legnagyobb demokratikus választása, ahol az előzetes becslések szerint rekordmagas részvételre lehet majd számítani. Az Indiai Köztársaságban jelenleg közel 900 millió választásra jogosult ember él, akik 545 mandátum sorsáról fognak dönteni. Az eddigi eredmények és közvélemény-kutatások tükrében a hindu nacionalista Narendra Modi kormányfő vezette Bháratíja Dzsanata Párt (BJP) a választás fő esélyese, azonban az alsóházi többség megszerzése már kérdéses lehet. A szavazatokat május 23-án összesítik. A közelgő dátumra való tekintettel összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat az eseményről, az eddigi fejlemények ismeretében megnézzük, mik a lehetséges forgatókönyvek.

A világ leghatalmasabb demokráciája

India ma világ második legnépesebb országa, közel másfél milliárd ember él az országban, ez a Föld teljes népességének közel 18%-a. Elemzők szerint 2022-re ráadásul letaszítja trónjáról az eddigi legnépesebb államot, Kínát. Ráadásul India 1950 óta egy demokratikus berendezkedésű állam, ahol ötévente tartanak választásokat. Nem véletlen tehát, hogy a világ óriási érdeklődéssel figyeli, ki irányítja majd az országot a következő években.

Kik szavazhatnak?

Az összes választópolgár hozzávetőleg 900 millió főt jelent, akik 545 mandátum sorsáról fognak dönteni. Ez a szám egyébként az előző, 2014-es választás alkalmával némileg kevesebb volt, akkor ugyanis 830 millió választópolgárból 550 millió járult az urnákhoz. Az előző választáson 464 párt jelölésében  8251 képvsielőjelölt indult,  végül 282 mandátumot szerzett meg a győztes Bháratíja Dzsanata Párt (BJP). 

Forrás: dhakatribune.com

Hogyan  szavazhatnak?

A választási törvény értelmében minden szavazónak biztosítani kell, hogy lakóhelyétől két kilométeres távolságon belül adhassa le voksát. A szavazás kizárólag elektronikusan zajlik, mindez Indiában speciális, elemmel működtetett szavazógépeken történik (EVM), miután a szavazóbizottság meggyőződött arról, hogy nem hekkelték meg a szerkezetet és hibamentesen üzemel. A szavazógépen három fontos információ olvasható: a jelöltek neve, arcképe és pártjuk szimbóluma.

Forrás: livemint.com

A választópolgárok miután leadták voksukat, lemoshatatlan tintával megjelölik az ujjukat, nehogy kétszer szavazhassanak. A szerkezetet  egyébként 1991 óta használják, a 2019-es szavazásokon összesen 4 millió darabot használnak fel belőlük.

Kikre szavazhatnak?

Habár Indiában nem meglepő módon elképesztően sok párt működik, és vív harcot a választópolgárok támogatásáért (jelenleg egészen pontosan 2293), és több mint nyolcezer képviselőjelölt indult el a választáson, valójában két párt van csak, amelyiknek reális esélye van a kormányalakításra. Az egyik a jelenleg is regnáló Bháratíja Dzsanata Párt (BJP), a másik pedig a Rahul Gandhi vezette Indiai Nemzeti Kongresszus (INK).

Habár a Nemzeti Kongresszus nyerte India történelme során a legtöbb választást, vezetője pedig nem más, mint Mohandász Gandhi rokona, Rahul Gandhi, a párt mégis óriási vereséget szenvedett 2014-ben (mindössze 44 képviselőjük jutott be az alsóházba, miközben az eggyel korábbi választáson ez a szám még 206 volt). Így a legnagyobb kérdés az, hogy mennyire tudott az elmúlt öt évben megerősödni az INK.

Mikorra lesznek eredmények?

Mivel ilyen hatalmas az ország, a választást sem tudják néhány nap alatt lezavarni. Éppen ezért április 11. és május 19. között hét lépcsőben zajlik a procedúra. A több mint 1 millió szavazóhelyiségben közel 11 millió kormánytisztviselő gondoskodik arról, hogy minden voksolás zökkenőmentesen történjen.

A legfontosabb dátumok a következők:

  • április 11-én 91 mandátumról 
  • április 18-án 95 mandátumról
  • április 23-án 115 mandátumról
  • április 29-én 71 mandátumról
  • május 6-án 51 mandátumról
  • május 12-én 59 mandátumról (ekkor dől el a főváros, Újdelhi sorsa is)
  • május 19-én 59 mandátum sorsáról döntenek
  • végül május 23-án összesítik a szavazatokat, és kiderül, melyik párt nyerte a választást

A végleges szavazatszámlálás tehát május 23-án, kora reggel kezdődik majd. Mivel több száz millió választó döntését kell majd összegezni, egyelőre nehéz megjósolni, hogy a végleges eredmények mikor lesznek meg, de valószínű, hogy az esti órákban már viszonylag pontos adatokkal találkozhatunk. Amennyiben a BJP nem tud egyszerű többségre szert tenni – tehát nem szerez meg legalább 272 mandátumot – akkor a kormányalakítást minden bizonnyal hosszú tárgyalások fogják megelőzni, amik akár hetekig, hónapokig is tarthatnak majd.

Mindez különösen igaz akkor, ha nagyon szoros eredmények születnek, és a BJP mellett az Indiai Nemzeti Kongresszus (INK) pártjának is reális  esélye lesz koalíciós kormányt alakítani.

Választások az indiai-pakisztáni konfliktus tükrében

A választás végkifejletére valószínűleg jelentős hatással lesz a szomszédos Pakisztánnal való éles ellentét is. India és Pakisztán 1947-ben nyerte el függetlenségét. Azóta a két ország már három háborút vívott Kasmírért, amelyre mindkét fél teljes egészében igényt tartana.

Forrás: bbc.com

Kasmír nagyjából fele India, északi harmada Pakisztán, egy kis része pedig Kína ellenőrzése alá tartozik. A Kasmírt szétválasztó határon a mai napig kiélezett a konfliktus. Az ellenséges viszony még februárban újult ki, amikor egy öngyilkos merénylő felrobbantotta magát az indiai rendőrség tartalékos csapatai ellen, megölve annak 40 tagját Kasmír indiai felügyelet alatt álló részén. A merényletet később a Dzsais-e-Mohamed (Mohamed hadserege) nevű pakisztáni radikális iszlamista szervezet vállalta magára. Ezt követően India légicsapásokat indított Pakisztán ellen.

Elemzők becslése szerint a Modi kormányfő vezette BJP párt esélyeit a konfliktus csak tovább növeli, hiszen a miniszterelnök erős kézzel kezelte a konfliktust, amit az indiaiak jelentős része támogat.

(Kiemelt kép:hindustantimes.com)

Iratkozzon fel hírlevelünkre